Požár na střeše školy šetří policie – jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Budova by měla být do září připravena k výuce

Alla Želinská 2018-07-03 14:15:00

Podbořany (až) S požárem střechy budovy bývalé praktické školy v Příčné ulici, která je součástí ZŠ Husova 276 v Podbořanech, bojovalo minulý čtvrtek deset hasičských jednotek – profesionálních i dobrovolných, místních i přespolních. V době jejich příjezdu byla jedna třetina střechy v plamenech. Zasažena červená budova „KORD“ se rekonstruuje a k požáru mělo dojít právě v době, kdy na střeše pracovali dělníci stavební firmy, provádějící rekonstrukci.

K zásahu využívali hasiči výškovou techniku, kvůli hustému dýmu museli používat dýchací přístroje. „Hasiči místo zásahu rozdělili na dva úseky. Zasahovali z výškové techniky a střechu rozebírali. Požár lokalizovali v 16:11 a zlikvidovali v 19:49. Shořelo 20 metrů střechy. 80 metrů hasiči svým zásahem uchránili. Škoda byla předběžně odhadnuta na jeden a půl miliónu korun. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje,“ sdělil Lukáš Marvan z HZS Ústeckého kraje.

Událost šetří také Policie ČR. „Policie se případem požáru ZŠ v Podbořanech stále zabývá s ohledem na přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Prověřování ohlášené události probíhá ve spolupráci zúčastněných subjektů (hasičským vyšetřovatelem, majitelem objektu atd.),“ sdělila Petra Trypesová z krajského ředitelství PČR.

Ještě do pátku 22. června se v budově učilo. Od pondělí 25. června již bylo právě kvůli rekonstrukci ředitelské volno, takže žádní žáci v ní nebyli. Během požáru hasiči měli problém se pod střechu dostat, dojížděly další jednotky. Na místo také dorazilo z Ústí nad Labem řezací hasicí zařízení Cobra, speciál, kterým třeba na letišti Praha prořezávají trupy dopravních letadel.

Podle některých údajů, na střeše začalo hořet od rozbrusky už okolo 10. hodiny dopoledne. Lidé, kteří na stavbě pracovali, se údajně vznícení snažili uhasit sami, hasiče zavolali, až když vyletěly plameny nad střechu kolem 12.30 hodin.

Město Podbořany zřídilo speciální schránku a sběr poznatků, případných svědectví, dokumentace, které se týkají zejména vzniku požáru. „Město Podbořany ve spolupráci s Policií ČR v současné době řeší důsledky požáru na jedné z budov 1. ZŠ v Příčné ulici, ke kterému došlo ve čtvrtek 28. června. Žádáme svědky, kteří se nacházeli poblíž požáru, a to především v jeho počáteční fázi, tzn. mezi 12. a 14. hodinou, aby případnou fotodokumentaci poskytli na městském úřadě. Fotodokumentaci, prosím, doneste na libovolném nosiči buď osobně do kanceláře č. 305 (Správa počítačové sítě), nebo zasílejte mailem na pozar@podborany.net. Děkujeme za pomoc,“ zní výzva na internetových stránkách města Podbořany.

„Schránku a sběr dokumentace jsme zřídili na výslovnou žádost Policie ČR,“ řekl nám vedoucí odboru MHS Erich Knoblauch. Oficiální požadavek o zřízení e-mailové adresy vzešel ze strany hasičského vyšetřovatele.

„Shořelo 30 % střechy budovy základní školy v Příčné ulici. Podle posudku přizvaného odborníka není statika budovy narušena. Podle vyjádření stavební firmy bude škola připravena k 1. září k výuce,“ sdělil Regionu v pondělí tajemník a mluvčí podbořanské radnice Martin Gutzer.

Ředitelka školy Jana Šipošová se vyjádřila k celé události. Vznikla zejména otázka, jak je možné, že vyklízení prostor (učeben) poškozených po požáru azbestové konstrukce základní školy museli druhý den provádět nijak nechránění zaměstnanci školy? A další podobné otázky. „V době požáru střechy školy v Příčné ulici nebyl nikdo ze zaměstnanců školy v této budově a žáci měli již prázdniny. Část zaměstnanců už měla dovolenou. Vyklízecí práce začaly druhý den po požáru v odpoledních hodinách, po kontrole budovy statikem. K poškození statiky budovy nedošlo, oheň střechou neprohořel. Vynášení nábytku zajistili pracovníci stavební firmy a veřejně prospěšných prací z městského úřadu. Z důvodu probíhající rekonstrukce byla většina žákovských lavic a židlí přikryta igelity. Dřevěné skříně jsou poškozeny vodou, ne ohněm. S vynášením věcí, které byly ve skříních, pomáhali také přítomní zaměstnanci školy – dík patří všem, kteří se zapojili, mnozí přišli z vlastní iniciativy. Rozsah škody se v tuto chvíli zjišťuje, jisté je, že v celé budově bude muset dojít k výměně lina,“ uvedla ředitelka Jana Šipošová.

Vyšetřování čtvrtečního požáru a zjišťování konečného rozsahu škod tedy stále trvá. Každopádně uznání patří několika desítkám hasičů, kteří zasahovali u požáru. „Nebýt jich, padlo to popelem, včetně půlky již zrekonstruované školy. Ti chlapi, co hasili, doslova přemáhali oheň a bránili vlastním tělem nezasazenou část střechy. Těm patří obrovský obdiv a nekonečné díky,“ zní jeden z komentářů svědků zásahu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video