Koncert pro Mederhaus a synagogu: studenti z Podbořan a jejich přátelé pomohou žateckým památkám

Alla Želinská 2018-09-12 08:00:00

Podbořany, Žatec (ms, až) Pět let, pět koncertů. V září roku 2013 se studenti Gymnázia a SOŠ Podbořany sešli poprvé, aby svým dílem přispěli k záchraně památky – původně středověkého kostela sv. Jiljí v Libyni u Lubence. Tento koncert, stejně jako následující, jehož výtěžek byl věnovaný na plaveckou nominační přípravu na paralympiádu pro jejich kamaráda Víťu Šaška, se uskutečnily pod patronací Nadace VIA. V adventním čase roku 2015 se sešli potřetí, tentokrát bez záštity, ale možná s ještě větší motivací, v kostele sv. Jana Křtitele ve Vroutku, kterému se pokouší vrátit zašlý lesk místní Okrašlovací spolek Budíček. Zatím nejúspěšnějším a nejdůležitějším koncertem byl ten loňský v podbořanském kulturním domě – pro malého Vojtíška Solčanského, který bojuje s následky těžké nemoci. Studenti byli za své aktivity (nejen koncerty, ale i nákup Skutečných dárků pro Člověka v tísni apod.) několikrát nominováni na cenu Gratias Tibi.

„V pátek 21. září se uskuteční pátý z koncertů, jsme velmi potěšeni, že záštitu nad jeho konáním na sebe vzala paní senátorka a starostka Zdeňka Hamousová. Všichni jsou srdečně zváni do žatecké synagogy, jejíž velkolepé prostory se od 17 hodin rozezní tóny skladeb nejrůznějších žánrů a v provedení studentů školy (od nejmenších po nejstarší) a jejich hostů. Mj. nás čeká vystoupení buškovických bubeníků a kapely Modrá kost (alternative-big-beat z Lubence),“ přiblížila program koncertu jedna z organizátorek Marcela Svejkovská. Cílem pořadatelů je upozornit místní podnikatele, ale i drobné dárce a milovníky historie na to, že dvě žatecké unikátní památky – Mederhaus a synagoga – potřebují jejich pomoc. Mederhaus je dnes již jen torzem pozdně gotického domu z přelomu 14. a 15. století. Spolek Mederova domu se pokouší prostřednictvím financí z evropských dotací o jeho renovaci. „Celková dotace je přes 20 milionů, stavební část je rozpočtována na 17 milionů korun. Náš spolek ale musí do oprav vložit 5 % ze svého, na to sháníme sponzorské dary. Kromě toho stavbu musíme nejdříve zaplatit a až teprve po jejím dokončení bude dotace proplacena!“ říká předseda spolku Petr Antoni. Právě on představí na koncertě blíže vizi zachráněného domu a také promítne galerii složenou z dochovaných pohlednic, fotografií, ale i současného stavu a plánů rekonstrukce.

Žatecká synagoga vybudovaná (v maurském a byzantském stylu) r. 1872 je po plzeňské druhou největší dochovanou v Čechách. V roce 1911 byla renovována, uvnitř kompletně vyzdobena malbami. V průběhu Křišťálové noci byla vypálena, zničeno bylo vnitřní vybavení, stavba byla uhašena z obav, aby požár nepřeskočil na sousední domy. Od té doby již nikdy nesloužila svému účelu. V roce 2012 ji koupil Daniel Černý, který v ní pořádá koncerty, výstavy a další akce. Také jeho spolek uspěl se žádostí o dotaci ve stejném programu jako Mederhaus. A také musí nejprve celou rekonstrukci zaplatit a do oprav vložit nemalou částku. V průběhu koncertu představí pan Černý hostům sen, jak synagogu zachránit, oživit neotřelou expozicí a uchovat. Spolupracuje přitom s architektem Jiřím Vaníčkem, jehož jméno jen dotvrzuje, že nás čeká velmi zajímavé pojetí vnitřního prostoru stavby.

„Součástí koncertu bude jako obvykle bohatý raut, při jehož přípravě pomáhají podbořanští studenti, maminky, babičky… a velkou měrou učni pod vedením Kateřiny Bartuškové. Věříme, že se akce vydaří a v synagoze se sejde co nejvíce lidí ochotných pomáhat,“ doufá Marcela Svejkovská.

Jak hodnotí svoji účast na charitativních koncertech sami studenti podbořanského gymnázia a jejich přátelé?

Modrá kost, kapela z Lubence, pomáhá od prvního charitativního koncertu, který se uskutečnil v září 2013: „Kromě příležitosti si zahrát nám vystupování na charitativních koncertech pochopitelně dává pocit uspokojení, že naše hudba, kterou děláme z radosti a pro zábavu, může také pomoct.“

Petr Poplštein pomáhal zatím při všech charitativních koncertech, poprvé se zapojil jako primán, letos je v septimě a těší se na vystoupení v žatecké synagoze. Petr hraje vlastní skladby a říká: „Charitativní koncerty pro mě znamenají hned dvě věci: jednak možnost pomoci někde, kde je tomu potřeba, a to nejen slovy podpory, ale i peněžní stránkou. A pak příležitost zahrát si. Už delší dobu se mi hromadí spousta všemožných nahrávek a žádnou z nich nemám možnost přednést veřejnosti, což mi právě charitativní koncert umožňuje – hrát hudbu, kterou mám rád, lidem, kterým se líbí.”

Oktaván Martin Koňák, kytarista: „Není nic lepšího než dobrý pocit, pokud můžeme přispět jak finančně, tak i vlastní snahou na dobrou věc. Dále je to také dobrá možnost pro naši osobní prezentaci a šanci ukázat, co v nás je, a to jak po umělecké stránce, tak i v našich organizačních schopnostech. Je to také výborná příležitost pro navázání nových známostí. Jsem rád, že se vždy najde skupina odvážlivců ochotných přispět nebo pomoct.“

Aneta Rothová ze sexty už podruhé vytvořila plakát ke koncertu, hraje na kytaru, peče muffiny, pomáhá s organizací: „Jsem moc ráda, že se na naší škole najdou lidé, kteří mají každým rokem zájem o tuto akci. Osobně pro mě znamenal nejvíce poslední charitativní koncert, který byl věnován malému Vojtíškovi. Potěšilo mě, jak velká částka se vybrala, kolik lidí mělo celkově o akci zájem a v jaké atmosféře se celý koncert odehrával. Všichni nacvičovali, připravovali, pekli a nic za svou práci nepožadovali, odnesli si jen dobrý pocit, že pomohli na správném místě.“

A Petr Antoni, předseda Spolku Mederova domu, od letošního koncertu očekává: „Setkání fajn lidí, lidí co se těší ze společného tvoření, co chtějí zažít zajímavý kulturní zážitek v krásné prostoře žatecké synagogy, lidí co chtějí přispět na dobrou věc a nejde primárně o to "přispět", protože už jen ta energie a nadšení organizátorů a účinkujících je povzbuzující a pomáhá!“. Jeho a Marcelu Svejkovskou pojí společná školní léta na podbořanském gymnáziu a dlouholeté přátelství. "Děkuji moc za podporu charitativního koncertu, je to dominantně zásluha a dřina Marcely Svejkovské!" dodal P. Antoni. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video