Na rekonstrukce chodníků jde 21 milionů

Lucie Steklá 2018-10-10 11:23:00

Louny (lus) Více než pětadvacet milionů korun proinvestuje v letošním roce lounská radnice v rámci rekonstrukcí svých komunikací. Některé obnovy chodníků jsou ukončené, jiné se připravují a další probíhají. Například rekonstrukce chodníků v ulici Slovenského národního povstání.

Tady je jedná o rozsáhlou stavbu, jejíž příprava probíhala od roku 2016. V letošním roce byla podána žádost o dotaci na tuto investiční akci, kterou město od Státního fondu dopravní infrastruktury obdrželo v polovině července. K zahájení prací muselo dojít okamžitě po odsouhlasení dotace. Jako první etapa byl zvolen nejproblematičtější úsek s autobusovou zastávkou Luna. Jednalo se o dotaci z programu „Zvyšování bezpečnosti“ v maximální výši 4,9 milionu, tedy osmdesáti pěti procent uznatelných nákladů. Ty činily 9,7 milionu korun.

„Práce v této části města si vyžádaly dočasné zrušení autobusové zastávky,“ uvedla za odbor správy majetku Blanka Sunkovská. V současné době ale již zastávka plně slouží cestujícím. Součástí akce byla rekonstrukce chodníku, úpravy nástupišť autobusových zastávek a parkoviště. Zároveň se město rozhodlo v rámci této akce zrealizovat celkovou rekonstrukci veřejného osvětlení.

Z důvodu bezpečnosti je nový vjezd na parkoviště „u Luny“ přesunut blíže k centru města. „Navíc po rekonstrukci na sebe budou zastávky linkové autobusové dopravy a městské dopravy plynule navazovat. Na již zmíněné práce navázala další etapa, v níž se nového osvětlení a chodníků dočkaly úseky od ulice Maroldova po ulici Přemyslovců.

Celkem vydá v letošním roce radnice za opravy chodníků v Lounech a spádových obcích 21,2 milionu korun. Dalších 3,8 milionu si vyžádaly opravy vozovek v ulici Kpt. Nálepky a ulici Prokopa Holého.

Lidé ve dvou částech Loun se navíc dočkají většího počtu parkovacích míst. V těchto dnech totiž probíhají přípravy k realizaci akce vedoucí k navýšení parkovacích míst v ulicích Školní a Vladimirská. „V ulici Školní je v prvním úseku navrženo 26 kolmých parkovacích stání a ve druhém úseku dalších čtyřicet kolmých parkovacích stání. Pro ulici Vladimirská je navrženo 26 kolmých parkovacích stání, čímž dojde k navýšení parkovacích stání v těchto lokalitách z dnešního počtu 45 na dvaadevadesát,“ přiblížila obyvateli vítanou akci B. Sunkovská. Náklady jsou podle projektové dokumentace 5,4 milionu korun.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video