Červené vlčí máky v knihovně, gymnáziu a v ulicích Podbořan

Alla Želinská 2018-11-09 06:39:00

Podbořany - V prvních jedenácti listopadových dnech probíhá na mnoha místech České republiky veřejná sbírka na podporu natáčení svědectví válečných veteránů pro společnost Post Bellum. Letos se k této sbírce přidaly i dvě místa v Podbořanech – a to Gymnázium a Střední odborná škola (budova gymnázia A, Komenského 843) a městská knihovna, kde můžete koupit vlčí máky, ve škole každý všední den, v knihovně během otevíracích hodin.

V pátek 9. listopadu navíc budou dvojice studentů prodávat brože v ulicích Podbořan. Studenti v Podbořanech budou prodávat brože vlčích máků od 8 hodin ráno zhruba do půl druhé odpoledne. Tři dvojice s kasičkou s obrázkem vlčích máků se budou pohybovat zejména na náměstí, před obchodními domy, na autobusovém nádraží a na městském úřadě. Koupí brože (za 30 Kč) lidé přispějí na nahrávání vzpomínek válečných veteránů společností Post Bellum. 11. listopad je Dnem válečných veteránů, můžeme jim tímto aspoň symbolicky vzdát úctu. 

Post Bellum: Den veteránů se ve světě – především v anglosaských zemích  – slaví 11. listopadu. Jeho symbolem je květ vlčího máku, jenž vetknutý do klopy vyjadřuje úctu a vzpomínku na bývalé vojáky a bojovníky. 

Vlčí mák je symbolem válečných veteránů už od konce první světové války. Červené květy v té době pokrývaly hroby padlých na západní frontě. Připnutím symbolického květu si lidé připomínají hrdinství vojáků a vzdávají jim úctu. A 11. listopadu se Den veteránů slaví proto, že 11. 11. 1918 byla podpisem příměří ukončena 1. světová válka. 

Připněte si vlčí mák jako symbol úcty k válečným veteránům. Podpoříte  natáčení vzpomínek pro Paměť národa. Pro Paměť národa vyprávělo už více než 800 veteránů. V České republice žije ještě asi 600 bývalých vojáků a odbojářů z období 2. světové války, jejichž jedinečné osudy zůstávají skryty. Díky sbírce ke Dni válečných veteránů budeme moci zdokumentovat jejich další vyprávění. Dokud je čas.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video