Postoloprty přestaly vyplácet doplatek na bydlení

Lucie Steklá 2018-12-15 17:44:00

Zařadily se mezi města na severu Čech, která tak chtějí zamezit obchodu s chudobou.

Po vzoru velkých měst Postoloprty v říjnu zavedly bezdoplatkovou zónu. Využily tak legislativní možnost danou novelou zákona o hmotné nouzi.

„Opatření se bude týkat celé územní části zvané Postoloprty město. To proto, aby se problém nepřeléval z jedné části města do druhé,“ uvedl Zdeněk Pištora, starosta Postoloprt. Ve dvanácti spádových obcích vy-hláška neplatí, ale její rozšíření radnice zvažuje. Bezdoplatkové zóny již fungují na-příklad v Podbořanech, Žatci, Mostě, Obrnicích, Bílině, Litvínově a dalších městech Ústeckého kraje. Výjimkou jsou Louny, kde k tomuto kroku zatím nemuseli přistoupit. Navíc ve městě problémová lokalita není.

Důvodem k zavedení bezdoplatkové zóny, i přesto, že situace ve městě není zdaleka taková jako v jiných zmíněných městech, je zabránění migraci sociálně slabých občanů právě z bezdoplatkových měst. „A také proto, abychom ztížili spekulantům obchodování s chudobou,“ dodal Z. Pištora.

Vydání opatření předcházelo projednání návrhu s policií, úřadem práce i odborem sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Louny. Ti všichni k návrhu vydávali svá stanoviska. „Oslovené instituce k jeho vydání neměly připomínky a dodaly patřičné podklady, které jsou pro vydání opatření nezbytné. Jako další podklad sloužily údaje místní městské policie a údaje z bezpečnostní analýzy Ústeckého kraje a sociálního oddělení naší radnice,“ přiblížil staro-sta postup. K návrhu opatření měli možnost podávat své připomínky vlastníci dotčených nemovitostí i široká veřejnost. Nic-méně po danou dobu úřad nezaznamenal jedinou námitku.

Proto postoloprtský městský úřad vydal vy-hlášku, která vstoupila v platnost 13. října. „Znamená to, že od uvedeného data se v celém městě Postoloprty nebude nově přistěhovaným občanům vyplácet doplatek na bydlení,“ uzavřel Z. Pištora.

Bezdoplatková zóna má zabránit obchodu s chudobou. Nakupování bytů majiteli, kteří do nich nastěhují sociálně slabé, ovšem za vysoké nájemné. Vydělávají na tom, že nájemné částečně platí stát. Stejné opatření začalo letos v létě platit na-příklad v Žatci. Doplatky na bydlení pro nově přistěhované se tam nemohou vyplácet ve třech konkrétních lokalitách.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video