Oslavy výročí obcí i sborů, kanalizace i modernizace, čekají obce na Lounsku

Lucie Steklá 2019-01-15 14:53:20

Co čeká obce na Lounsku v letošním roce, zeptali jsme se jejich starostů.

Počedělice, starostka Eva Smetanová: Naši obec Počedělice čeká v roce 2019 významné výročí, a to 800 let od první písemné zmínky. Toto výročí budeme oslavovat 25. května.

Vrbno nad Lesy, starosta Radomír Volek: V novém roce budeme pokračovat v tvorbě územního plánu obce, obnovíme administrativní správu hřbitova, opravíme jeho zeď a také bychom chtěli přestěhovat úřad obce do nových prostor. Pracovat chceme na projektové přípravě dalších investic. Věříme, že se nám podaří navázat a dále rozvíjet obnovené společenské tradice v obci, budeme podporovat činnost místní TJ a mateřské školky Vrbno nad Lesy.

Vršovice, starostka Pavlína Adamová: Co obec čeká v příštím roce? Po stavbě kanalizace v roce 2017 a rekonstrukci vodo-vodu v roce 2018 nás teď čekají opravy po-vrchů komunikací a dokončení rekonstrukce budovy bývalé prodejny. A z kulturních akcí bych asi uvedla Oslavy řeky, jejichž 5. ročník se uskuteční 6. července.

Žerotín, starosta Jiří Křišťál: U nás je letos nejžhavější akcí - zahájit stavbu kanalizace a ČOV.

Obora, starostka Marie Dvořáková: Zastupitelé obce Obora chtějí v novém roce 2019 obnovit a ozdravit veřejné prostory pro občany, připravit vybudování sběrného dvora a opravit hřbitovní zeď, vedle mnoha dalších drobných oprav a zlepšení.

Líšťany, starostka Martina Protivová: V roce 2019 proběhne v Líšťanech zateplení budovy, která by měla v budoucnu sloužit účelům mateřské školy. Obec již na projekt získala dotaci z Ministerstva životního prostředí. V plánu je také vybudování sběrného dvoru a oprava chodníku od autobusové za-stávky k místnímu obchodu. Obec by rov-něž chtěla opravit povrch parkoviště u kulturního domu. Záležet však bude také na dostupnosti finanční podpory z dotací. Co se týče společenského života, máme v plánu řadu kulturních a sportovních akcí, mimo jiné pouťové slavnosti či oslavy 140. výročí SDH Líšťany.

Postoloprty, starosta Zdeněk Pištora: V letošním roce má město schválený rozpočet, který je historicky rekordní (investiční rozpočet je ve výši sto třiceti procent svého běžného rozpočtu). Je v něm zahrnuto patnáct akcí – opravy nebytových prostor, rekonstrukce komunikací, realizování pře-chodů pro chodce, vytvoření parkovacích stání či přestavba fotbalového areálu (k jednotlivým akcím se podrobněji vrátíme v dalších číslech týdeníku).

Libčeves, starosta Tomáš Ekrt: Naši obec čeká v roce 2019 například stavba nového dětského hřiště v Řisutech či oprava kaple v Mnichově, získáme-li dotaci.

Veltěže, starostka Věra Posledníková: Tak jako v loňském roce nás čeká v novém roce plno práce. Prioritou letošního roku bude zdárné dokončení projektu: „Víceúčelové hřiště Veltěže“, na které jsme získali dotaci ve výši 400 tisíc korun z MMR. Dalším plánovaným krokem je doplnění kontejnerů na sběrném místě, kde je nedostačující kapacita, jedná se hlavně o kontejnery na plast. Dále bychom chtěli v obci zřídit nové sběrné místo tříděného odpadu. Tak jako v letech předešlých se budeme snažit získat finanční prostředky z dotačních titulů, abychom mohli pokračovat např. v rekonstrukci chodníků, v opravě hřbitovní zdi a márnice atd…

Cílem zastupitelstva je podpora kultury, což je v dnešní době velice tvrdý oříšek a všech spolků, které jsou pro obec velice důležité. K rozvoji obce mohou svými nápady a připomínkami přispět také obyvatelé této obce, kteří mají možnost vyjádřit se na každém zasedání zastupitelstva obce, nebo své náměty podat písemnou formou.

Závěrem bych chtěla občanům jménem celého zastupitelstva popřát hodně zdraví, štěstí a osobních úspěchů v novém roce. Doufám, že jste do nového roku 2019 vkročili v příjemné atmosféře. Další poděkování patří těm, kteří v loňském roce přišli k volbám do zastupitelstva obce a vyjádřili svůj názor.

Doufám, že jejich důvěru nově zvolené zastupitelstvo nezklame. Tak jako všichni na začátku roku vážíme klady a zápory, máme radost z úspěchů a hledáme poučení z toho, co se nám v loňském roce nepodařilo, tak toto vše hodnotí také zastupitelstvo obce.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video