Loni sňatek v Podbořanech uzavřelo čtyřicet jedna párů

Alla Želinská 2019-03-01 14:33:00

Podbořany - Čtyřicet jedna svatebních obřadů proběhlo v loňském roce v matričním obvodu Městského úřadu Podbořany. Na šestnáct termínů, určených k uzavření manželství pro letošní rok, mají v Podbořanech nahlášeno již 20 obřadů.

Ze čtyřiceti jednoho manželství jich bylo loni uzavřeno nejvíce na třech místech – v obřadní místnosti Městského úřadu Podbořany, v zámku nebo zámeckém parku v Krásném Dvoře a v kostele sv. Jakuba Většího ve Vroutku. Ostatní obřady byly v okolních vesnicích. Jednalo se o svatby na zahradě v Brodech, Mlýncích nebo Vysokých Třebušicích.

V dotazníku, který snoubenci vyplňují při žádosti o uzavření manželství, vyplňují svůj věk i dosažené vzdělání, což je ale nepovinný údaj. Matrika tyto údaje nesleduje, každý měsíc je posílá na Český statistický úřad, který tyto informace zpracovává.

Pro letošní rok rada města schválila šestnáct termínů pro stavební obřady – dvanáct v obřadní místnosti Městského úřadu Podbořany a čtyři na Státním zámku Krásný Dvůr. „Vzhledem k počtu svateb je zatím stanovena jako obřadní den každá 2. sobota v měsíci od 9 do 13 hodin. Samozřejmě nabíráme i termíny mimo stanovené obřadní dny,“ říká Monika Zernerová, vedoucí organizačního odboru podbořanské radnice. První dva termíny proběhly v lednu a únoru, na březen je stanoven jeden (9. března), na duben dva termíny (13, 27. dubna), v květnu se oddává jednou (11. května), v červnu, červenci a v srpnu dvakrát (8. a 22. 6., 13. a 27. 7., 10. a 24. 8.). Září, říjen, listopad a prosinec mají pro svatební obřady vyhrazenu jednu sobotu (14. 9, 12. 10., 9. 11., 14. 12). „Na rok 2019 máme již nahlášeno 20 žádostí o uzavření manželství. Pokud si ze stanovených dní snoubenci nevyberou a chtějí obřad v jinou sobotu než určenou nebo ve všední den, hradí správní poplatek tisíc korun. Neznamená to ale, že pokud uhradí správní poplatek, mohou si vybrat kterýkoliv jiný den. Vždy je to na společné dohodě,“ dodala M. Zernerová. Neoddává se v ostatní soboty a samozřejmě v neděle a dny státních svátků. Obřady se nekonají také během akce Podbořanské letní slavnosti.

Když si snoubenci zvolí pro svůj obřad matriční úřad Podbořan, mohou je oddat zastupitelé města: starosta Radek Reindl, místostarosta Karel Honzl a pověřený člen zastupitelstva Milan Jedlička.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video