Případ týrání lvů: Není to pravda, brání se podnikatel. Chtěl pro děti vybudovat zoo

Lucie Steklá 2019-04-03 11:18:00

Lounsko (lus) Ve zcela nevyhovujících podmínkách byli na Lounsku umístěni tři lvi. Dospělé šelmy různého pohlaví žily v minizoo zaměřené na přežvýkavce, byly v jednoduché kleci bez dalších bariér a krmení dostávaly přes mříže. Podnikatel zvířata narychlo získal od jiného podnikatele z Loun. Oběma mužům nyní hrozí finanční postih, o jeho případné výši bude rozhodovat Městský úřad v Lounech. Policie se věcí nezabývá.

Veterinární správa pro Ústecký kraj prokázala týrání těchto zvířat. Majitel zvířat se brání, že neměl dostatek času na přípravu zázemí pro šelmy, mělo se jednat o přechodný stav na dobu nezbytně nutnou. „Informace, které se objevily v médiích, jsou zavádějící. Nevyhovující podmínky pro lvy ne-byly. Lvi byli umístěni v menších prostorách, to ano, ale vyhovujících. Navštívíte-li kteroukoliv zoo, karanténa je obdobná. Před umístěním mých lvů, tam byli lvi a tygři pohromadě. Hlavně, na rozdíl od rozhlasových zpráv, nebyli lvi ve výkalech,“ uvedl René Peter Markwart, vlastník lvů.

Podle jeho slov mu byly šelmy přivezeny dříve, než předpokládal. K novému majiteli lvi dorazili 2. března, měl je u sebe devět dní. „Nebyli jsme připraveni. Lvi zůstali v klecích, které jsme měli zapůjčené na tři měsíce. Žít v nich měli jen dobu nezbytně nutnou, než by se jim vybudovalo odpovídající zázemí, na dobu maximálně devadesáti dnů. Tuto možnost mi jejich původní majitel odsouhlasil,“ uvedl majitel šelem. Podle jeho slov měl namířeno na úřady chov šelem nahlásit, včetně změny jejich vlastníků. Krajskou veterinární správu informoval on osobně v Ústí nad Labem v pondělí 4. března, tedy hned první pracovní den pro jejich přivezení, a to i s upozorněním, že lvi v provizorních podmínkách zůstanou maximálně zmíněných devadesát dní. Jak uvedl, s chovem šelem má zkušenost, neboť v minulosti choval pumu, v devadesátých letech.

„Lidé z toho mezitím udělali aféru, že je chováme v nevhodných podmínkách a krmíme je zbytky, což není pravda. Někdo mě předem odsoudil za něco, co tak není,“ dodal Markwart. Majitel šelem chce podle svých slov na okraji Loun zřídit minizoo pro děti, kde by zvířata pozorovaly a učily se, jak se o ně starat.

„V České republice prý není platná norma na chov šelem, ani jaký prostor mají mít vymezen. Pouze se pracuje se všeobecnými doporučeními, podle sdělení pracovnice veterinární správy. Nikoli s normou. Chovat lvi se tudíž ,,mohou“ klidně za plotem!“ brání se R. P. Markwart.

Podle zjištění státní veterinární správy mohli mít navíc k části klece s šelmami přístup návštěvníci zoo. Šelmy jsou nyní u chovatele v Královéhradeckém kraji, který má potřebné povolení a vyhovující podmínky. Novinářům to řekla ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Lenka Hanušová.

Podnět k vyšetření případu dostala krajská veterinární správa začátkem března. „Zvířata žila na malém prostoru, kde neměla možnost při případném vzájemném útoku kam ustoupit. Klec byla jednoduchá a nebylo možné přehnat šelmy z jedné klece do druhé a uklidit prostor. Největší problém byl v tom, že klícka byla mobilní, nebyla napevno zasazena do země, mohla být klidně jeřábem přesunuta jinam. Navíc jedna strana klece zasahovala do výběhu přežvýkavců a návštěvníci mohli mít přístup přímo k ní,“ uvedla ředitelka.

Veterináři po zjištění porušení zákona dali odborné vyjádření obci s rozšířenou působností, což byly Louny. Na chovu se podílely dvě firmy, ani jedna ale neměla povolení k chovu těchto zvířat. Úřad jim nyní může udělit vysokou pokutu.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video