Plaveckou halu postaví za pomoci úvěru

Lucie Steklá 2019-04-29 12:33:00

Přijetí úvěru ve výši 180 milionů odhlasovali lounští zastupitelé, měsíční splátka je 1,6 milionu.

Louny (lus) Na stavbu plavecké haly si Louny vezmou úvěr. K tomuto kroku přistoupila radnice vůbec poprvé v novodobé historii.

O přijetí bankovního úvěru ve výši 180 milionů korun rozhodli na svém posledním zasedání lounští zastupitelé. Jejich rozhodnutí ale nebylo jednotné a předcházela mu debata. Pro přijetí úvěru hlasovalo z šestadvaceti přítomných sedmnáct.

Město je finančně dobře zajištěno a mohlo by stavbu haly uhradit ze svých prostředků. Jak ale upozornila vedoucí ekonomického odboru lounské radnice Romana Krameriusová, v takovém případě by musela radnice škrtnout další investice a opravy ve městě, což nechce.

Úvěr městu Louny poskytne Česká spořitelna. S úrokovou sazbou 1,83 procenta bude městská kasa splácet měsíčně 1,6 milionu korun. K předložení nabídky bylo vyzváno pět bank, podaly ji čtyři. „Řešili jsme, zda se přiklonit k pohyblivé nebo pevné úrokové sazbě. Pohyblivá by vyšla o dost dráž. I když existuje naděje, že by někdy v budoucnu mohla sazba klesnout, nechtěli jsme se k ní upínat,” vysvětlil zastupitelům předseda finančního výboru Jan Kerner.

Nejnižší úrokovou sazbu sice nabídla Československá obchodní banka, 1,7 procenta, radnice ji ale odmítla. „Poskytnutí úvěru by bylo spolufinancováno Rozvojovou bankou Rady Evropy, z úvěrové smlouvy by pro město vyplývala řada povinností. Hrozila by nemožnost odečtu DPH, problém by mohl nastat také s dotací od ministerstva školství,” řekl starosta Janda. Město by se také muselo zavázat k dodržování směrnice o ochraně životního prostředí a sociálních zárukách, a to by mu přineslo další náklady. Právě možnost navrácení DPH by městské kase mohlo ušetřit dalších čtyřicet milionů korun.

Město má na úrocích zaplatit zhruba 18 milionů korun, záležet ale bude na tom, kolik peněz z úvěru skutečně vyčerpá. Od toho se bude odvíjet také doba splácení. „Vyčerpáme jen to, co budeme potřebovat. Částka 180 milionů je maximální,” dodala R. Krameriusová. K nevyčerpání celého úvěru může také přispět přislíbená dotace od ministerstva školství.

Nová plavecká hala se začala stavět na místě té původní, na konci loňského roku. Hotová má být v polovině roku příštího.

https://www.csas.cz/cs/verejny-sektor

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video