Pivo uvařené v Lounech se na Vábení točit nebude

Lucie Steklá 2019-05-06 09:27:32

Lounští radní dali opět přednost Heinekenu, lokální značky ochutnáme snad příští rok.

Louny (lus) Pokud byste na městských slavnostech v Lounech chtěli ochutnat jiné pivo, než od Heinekenu, máte smůlu.

Lounská radnice již několik let využívá smlouvy s touto společností a ani v letošním roce tomu nebude jinak.

I přes to, že před několika týdny oslovili úředníci lounské radnice Radka Tarabu, majitele minipivovaru PivoZloun, jestli by s ostatními lounskými pivovary, byli schopni obhospodařit svým pivem Letní lounské vábení. Zapojení lokálních pivovarů do městských slavností lounští radní i zastupitelé podporují, nicméně v letošním roce k němu ale nedojde.

Aby pivo koncernu Heineken nahradily výrobky místních sládků, chtěla lounská radnice získat od výrobců stejnou finanční částku na podporu městských slavností, kterou přispívá Heineken, tedy 150 tisíc. Následovalo několik schůzek, jejichž výsledkem byla koncepce pěti pivovarů, třech lounských a dvou dalších z regionu, z nichž by každý podpořil slavnosti třiceti tisíci korunami. „Tím by se vybralo stejně, jako od Heinekenu. Vypadalo to, že město o nás sto-jí, nikde žádný zádrhel. Když jsem vše spočítal, shodli jsme se se zástupci ostatních pivovarů, že k tomu, abychom dostali tuto sumu zpět, musíme prodat cca 35 sudů. Každý!!! Je to velké riziko, ale jdeme do toho, říkali jsme si. Chceme v našem městě prezentovat naše pivo, chceme nabízet naše služby. Chceme být Lounští, chceme ukázat, hlavně přespolním návštěvníkům, co v Lounech dokážeme,“ přiblížil R. Taraba.

Skutečnost je ale taková, že vše zůstává při starém. Na letošním Vábení bude pivo točit pouze Heineken. „Co mě opravdu zlobí, je fakt, že mě i ostatní lounské pivovary hodili přes palubu ti, kteří mě plácali po zádech před komunálními volbami a mají plná ústa podpory malých a středních podnikatelů. A od nichž jsem čekal, že budou stát za těmi, kdo platí v Lounech daně,“ řekl k rozhodnutí, které lounským pivovarníkům navíc ni-kdo neoznámil, R. Taraba.

A jak celou situaci vidí lounská radnice? „Nehledejte za tím žádnou levou, jde o potřebu mít přibližně čtyři měsíce před akcí jistotu docela zásadní části příjmu na Letní lounské vábení. V polovině března jsme tak měli na stole předjednané podmínky s Heinekenem a vedle toho ústní informaci, že by se malé pivovary snad chtěly spojit. Mezi tím jsme se rozhodovali. A většinově jsme pro letošek zvolili, v uvozovkách řečeno, jistotu,“ vysvětlil lounský starosta Pavel Janda. Jistota je 181 tisíc podpory plus pět korun z každého vytočeného piva na dvou scénách. Podle jeho slov se loni vytočilo na hlavní a country scéně dohromady 95 sudů. Lounskou radnici Vábení přijde zhruba na dva miliony, město do něj vkládá menší polovinu.

 „Budu rád, pokud se podaří, například na následující tři roky, dohodnout s více menšími pivovary. Pokud by příští rok byly, jako letos, streetová a rocková scéna v areálu restaurace Stromovka, bude potřeba dohodnout se i s majitelem a provozovatelem této restaurace. Je otázka, zda tomu nebrání nějaké jeho odběratelské vztahy s pivovary. Pak by se možná na LLV mohlo vypít 5 krát 35 sudů,“ dodal P. Janda. Osobně v této záležitosti jednal s Ivanem Husákem z Rodinného pivovaru Zichovec a o rozhodnutí rady a důvodech ho informoval. „Pokud někdo jiný s někým jednal a po rozhodnutí rady se odmlčel, mě docela mrzí, protože jsme pak za blbce my všichni,“ uzavřel starosta.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video