Fillova galerie v Peruci zůstává uzavřena

Lucie Steklá 2019-06-18 09:47:50

Síň je součástí zámku, na němž stále probíhá rekonstrukce. Kraj na majitele podá žalobu. Spor mezi majitelem zámku v Peruci a Ústeckým krajem, který spravuje malířův odkaz, se dál vyostřuje.

„Rada kraje po dlouhodobých problémech v jednáních s majitelkou zámku a po nesplnění uzavřené smlouvy o předání Pamětní síně E. Filly, kde má Ústecký kraj, a potažmo jeho příspěvková organizace Galerie Benedikta Rejta v Lounech, věcné břemeno, souhlasí s podáním žaloby na umožnění výkonu práva tohoto věcného břemene,“ přiblížila mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Vlastník zámku se ale brání, že se kompletní oprava nečekaně protáhla.

Fillovy obrazy se do síně v Peruci měly vrátit loni v létě. A nebude to ani letos v létě a těžko říci, jestli se zájemci o obrazy Českého středohoří a další tvorbu malíře dočkají alespoň v létě roku příštího. Oprava zámku se protáhla, otevření síně je v nedohlednu. Sbírku malíře vlastní a jeho odkaz spravuje Ústecký kraj. Ten obviňuje majitele zámku z průtahů. Tvrdí, že dlouho vůbec nekomunikovali, bránili jim ve vstupu do Pamětní síně a nereagovali ani na jejich návrhy. Vlastníci památky tvrdí, že za situaci nemohou. Oprava je prý složitější a nákladnější, než se čekalo.

Zástupcům kraje byl vstup do zámku umožněn až na konci března. „V prostorách pamětní síně bydleli dělníci, byly poničené podlahy i táflování a odnesena kachlová kamna. Také to bude přezkoumáno, na základě jakého povolení či stanoviska došlo k demontáži kachlových kamen v síni, neboť i tyto jsou movitou kulturní památkou a vztahuje se tak na ně ochrana dle zákona o státní památkové péči,“ dodala mluvčí. Po-dle jejích slov odmítl majitel zámku předat, přes opakované výzvy, galerii do užívání. „Rada po dlouhodobých problémech v jednání s majitelkou zámku a po nesplnění uzavřené smlouvy o předání Pamětní síně do užívání, souhlasí s podáním žaloby,“ do-dala L. Dosedělová.

S ohledem na to, že se věcné břemeno historicky váže na Galerii a její vedení má veškeré potřebné doklady a informace k celé věci, bude žaloba podána ze strany Galerie. I přes snahu Galerie a Ústeckého kraje zachovat v maximální míře autentický prostor Pamětní síně prostřednictvím Dohody o předání prostor, došlo v rámci rekonstrukce k narušení „genia loci“ Pamětní síně. Nároky Galerie na užívání věcného břemena pro účely pietního zachování odkazu E. Filly na Peruci a zprostředkování jeho díla veřejnosti považuje kraj za oprávněné.

Vlastníkem zámku v Peruci je od roku 2015 Dominika Matušová, která jej koupila ve zchátralém stavu. Za obnovou zámku stojí také její partner, Pavel Ondráček, který je majitelem v Dětenicích. Ten nařčení kraje, který má na užívání prostor věcné břemeno, odmítá. Síň je stále staveništěm, probíhají v ní opravy, stejně jako v části zámku. Podle jeho vyjádření naopak dostatečně nekomunikuje kraj.

S opravou památky se začalo v roce 2016. Tehdy vlastník a kraj podepsali smlouvu. Předpokladem bylo navrácení obrazů E. Filly do „jeho síně“ do dvou let. Opravy, za jejichž prodloužení v síni může dřevomorka, ale stále nejsou dokončeny a spor hoří dál. Liší se navíc také představy o podobě galerie nových majitelů a kraje.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video