Fotbal: kdo padá, kdo postupuje?

Lucie Steklá 2019-07-10 22:17:29

Okres Louny (lus) Letošní fotbalová sezona skončila. Kvůli, nebo díky, reorganizaci soutěží pro další fotbalový ročník, se týmy hlavně v krajských soutěžích musely hodně snažit, aby si udržely stejnou soutěž pro další sezonu. Ne každému se to podařilo, neboť například A třídu skupiny B opustily týmy od osmého místa, B třídy už od sedmého místa. Do posledních kol se tak bojovalo nejen o postupové příčky, ale také o udržitelnost soutěže.

„Reorganizace byla nutná,“ shrnul stručně předseda Sportovně technické komise Ústeckého krajského fotbalového svazu Jan Novotný před zahájením sezony. Podle jeho slov se na konci minulé sezony nedohrály v jednotlivých okresech i tři zápasy v jednom kole okresních soutěží, výjimkou nebylo nedostavení se hráčů k utkáním v krajských soutěžích. Právě to, stejně jako zkvalitnění soutěží, jsou podle fotbalového svazu hlavní důvody reorganizace. 

Jak tedy týmy okresu Louny dopadly? Začněme krajským přeborem (KP), kde v sezoně 2018/19 nastupovaly tři týmy: Louny, Žatec a nováček Dobroměřice. Suverénním vítězem se staly Louny, které se po roce vracejí do divize skupiny B, žatečtí fotbalisté si osmou příčkou zajistili soutěž i pro další fotbalový rok, naopak Dobroměřice padají zpět do A třídy.

Pět týmů letos hrálo v A třídě sk. B, bohužel z nich od podzimu nebude pokračovat v téže soutěži žádný. Domoušice si v posledním kole zajistily postup do KP, Kryry z posledního místa a Postoloprty z předposledního byly jasnými padajícími týmy. Oba týmy pro další sezonu přihlásily ale pouze okresní přebor. Z desátého místa padají o soutěž níž Podbořany. V soutěži nebude pokračovat ani Vroutek, ač se v ní udržel, ale pro nadcházející ročník přihlásil jen B třídu. Jediným zástupcem A třídy pro ročník 2019/2020 budou Dobroměřice.

V B třídě sk. C okres Louny reprezentovalo šest fotbalových týmů, a většině z nich se dařilo a v soutěži zůstávají. V konečné tabulce se týmy umístily totiž na předních příčkách, Lenešice druhé, Nové sedlo třetí, Blažim čtvrtá, Krásný Dvůr na pátém místě a Chlumčany a místě šestém. Všem těmto týmům vybojované body nakonec na záchranu soutěže do dalších fotbalových bojů stačily. B třídu opouští tedy jen Tuchořice. Ze skupiny B padají Černčice, kterým k záchraně chyběly tři vítězná utkání.

Okresní přebor (OP) celou sezonu suverénně vedla rezerva Dobroměřic, do vyšší soutěže ale nepostupuje (s ohledem na návrat áčka do A třídy). Kvůli sestupu A týmu Černčic zpět do nejvyšší okresní soutěže musí OP pro ročník 2019/2020 opustit je-ho rezerva. Do nižší soutěže padají také Panenský Týnec a Slavětín, kterým se letošní fotbalová sezona nepovedla.

Třetí třídu opouštějí čtyři týmy. Buškovice díky osmnácti výhrám z dvaadvaceti utkání míří do okresního přeboru, Chožov, Koštice a Líšťany, kterým se naopak moc nedařilo, míří do nejnižší okresní soutěže.

Až v nadstavbě se rozhodlo, kdo ze 4. třídy postoupí výše. Postupujícím týmem se stala rezerva Lenešic. Ostatní týmy v soutěži zůstávají a doplní je sestupující z 3. třídy.

Pro fotbalový ročník 2019/2020 se změnil počet účastníků v jednotlivých soutěžích, stejně jako se snížil počet krajských soutěží. Krajský přebor bude jeden (účast šestnácti týmů), stejně jako A. třída (nově 16 týmů). Dvě budou B třídy (v každé 16 týmů). Okresní přebor bude mít o dva týmy více (14), ve třetí třídě zůstane týmů dvanáct, ve třídě čtvrté bude o dva týmy víc (10).


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video