Italští majitelé zámků odešli s podmínkami

Jarka Cibulková 2019-09-04 09:18:58

Obžalovaní se o památky dlouhodobě nestarali, jedna z nich již neexistuje

Louny (caj) K podmíněným trestům osmnáct a šest měsíců odsoudil trestní senát Okresního soudu v Lounech majitele zámků Postoloprty a Cítoliby Maura Piccininiho (78) a Giana Giacoma Barettiho (68). Jednání se konalo bez účasti obžalovaných, kteří o to požádali.

V rozsudku soudkyně odůvodnila, že oba obžalovaní řádně neplnili povinnosti majitele a na památkách dlouhodobě absentovala komplexní péče. Mauro Piccnini byl odsouzen za tři přečiny zneužívání vlastnictví k úhrnnému podmíněnému trestu v délce 18 měsíců se zkušební dobou 30 měsíců. Jednalo se o zanedbání péče na zámku v Postoloprtech, Cítolibech a zemědělské usedlosti Kystra, která v současné době již neexistuje. Obžalovaný Baretti dostal za zneužívání vlastnictví na Kystře šestiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou ve výši patnáct měsíců. „Nikdo není nucen z vlastní vůle kupovat památky, pokud to tak udělali, přenesli na sebe velké finanční břímě o památky a musejí o ně pečovat komplexně,“ uvedla ve svém rozsudku soudkyně.

I sám znalec označil degradaci památek jako značnou, u Cítolib to bylo třicet pět procent, u Postoloprt padesát a u Kystry dokonce šedesát procent. Péče o památky byla nedostatečná, do rekonstrukcí vložili pouze pět milionů korun. O dotace nezažádali, i když jim pracovnice památkové péče o je-jich možnost říkala.

Při trestní sazbě do dvou let soudkyně přihlédla i k uplynutí delší doby od spáchání. Advokáti obžalovaných i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro možné odvolání.


Z někdejšího barokního statku v Kystře dnes nenajdete nic. Demolice proběhla letos na jaře, poté, co stát zrušil objektu památkovou ochranu. O to požádal městys Slavětín, pod nějž Kystra spadá. Ruiny byly totiž v takovém stavu, že by se objekt nedal zachránit. Foto: L. Steklá

Devastaci interiéru zámku v Postoloprtech před čtyřmi lety zdokumentoval starosta města Zdeněk Pištora.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video