Záchrana kostela v Kryrech začne brigádou

Jan Vnouček 2012-03-27 00:00:00

Kryry – Mladí v Kryrech se už nemohli dívat na tamní chátrající kostel Narození Panny Marie a rozhodli se, že se ho pokusí zachránit. Za tím účelem založili občanské sdružení Dietrich a s jeho pomocí chtějí získávat finance na obnovu této památky v majetku církve.

„Přišlo nám líto, že je kostel v takovém stavu. Bylo by hloupé nechat ho spadnout. Žijeme tady a chceme s tím něco udělat. Víme, že to půjde pomalu, ale lepší začít, než čekat, že to za nás udělá někdo jiný,“ vysvětluje odhodlaně předseda sdružení Michal Toušek.
Sám ještě studuje historii na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. A také někteří ostatní členové teprve navštěvují vysokou školu. „ Je tu budoucí právník, ten se orientuje v legislativě, elektrotechnik vyrobil internetové stránky. Máme to oborově pokryté,“ směje se. Navíc místopředsedkyní sdružení je čerstvá stavební inženýrka Věra Kudrnáčová. Elán mladého věku doplňuje zkušenost ostatních. Funkce pokladníka se například ujal kryrský farář Josef Hurt. V současné době má sdružení 12 zakládajících členů.
„S farou máme skvělou spolupráci. Také starosta, pan Brda, přislíbil, že nám v případě nutnosti poskytne pracovníky nebo nějaké menší spoluplnění dotace,“ pochvaluje si Toušek spolupráci ve městě.
Ale jak vyřeší problém, že kostel není v jejich vlastnictví? „Inspirovali jsme se podobným občanským sdružením v Úštěku. Tam mají s církví uzavřenou nájemní smlouvu s přesně stanoveným účelem využití. Na toto konto mohou žádat o dotace i na cizí majetek,“ dokládá, že mysleli na všechno.
Činnost sdružení, které se pojmenovalo podle posledních významných majitelů kostela  Dietrichštejnů, začne naostro v sobotu 14. dubna. Ten den se bude konat první pracovní brigáda, při níž bude uklízen kostel a připravován na případné stavební práce. Více informací a kontakt na webu dietrich-kryry.cz.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video