U řeky vyrostlo veřejné griloviště

Hedvika Mašková 2020-07-29 10:00:00

Věděli jste, že grilování je jednou z nejoblíbenějších volnočasových aktivit v Čechách? Podle některých statistik doma pravidelně griluje třetina Čechů. A co ti, kteří ve svých domovech možnost grilování nemají? Pro ty se v několika posledních letech rozmohl trend veřejných grilovišť. Jedno už máme dokonce i v Žatci!

Naše město uspělo v jarní soutěži společnosti Vitana, která již několik let podporuje výstavbu veřejných grilovišt, a to díky hlasování veřejnosti. Pro nová místa hlasovali obyvatelé jednotlivých měst. Celkem se do soutěže tento rok zapojilo 2 673 měst a obcí. Vedle Žatce získala největší počet hlasů a veřejné grilovací místo ještě města Jílové a Albrechtice.

Prostor pro grilování vznikl předminulý týden u cyklostezky podél Ohře naproti hale Sever. Slavnostní předání griloviště městu proběhlo v pátek 3. července.

„Veřejné grilovací místo nám ideálně doplňuje prostor sportovně relaxační zóny u cyklostezky, která je v Žatci podél řeky Ohře. Je to pro naše obyvatele rozšíření nabídky, jak se potkávat v přírodě a současně realizovat oblíbenou ,,grilovačku“ ve městě. Doplní volnočasové prvky a určitě se stane oblíbeným místem, takže si dovolím za všechny spokojené moc poděkovat,“ uvedla starostka Zdeňka Hamousová.

Griloviště u řeky je vybavené kvalitním ocelovým grilem a dalším mobiliářem, jako jsou ocelový gril, stůl, odkládací stolek a lavice z modřínového dřeva. Město navíc nechalo v lokalitě vyměnit plastový odpadkový koš za žáruvzdorný betonový. Po pár týdnech se však ukázalo, že pouze jeden odpadkový koš nestačí, a proto na místě přibyl ještě velký kontejner.

Zda nebude o griloviště až přílišný zájem nebo jestli se nestane terčem vandalů, to jsou dosud největší obavy místních. Nicméně už na konci letní sezóny by mělo u cyklostezky podél Ohře vzniknout griloviště číslo dva.

,,Ke konci letní sezóny bychom již mohli začít budovat za dřevěnou lávkou velké veřejné griloviště, které projektoval architekt Jiří Vaníček v rámci projektu mobiliáře u cyklostezky. Toto malé veřejné griloviště je takový předskokan. Má jednoduchou a lehkou instalaci, takže kdybychom chtěli, tak se dá v budoucnu přenést i na nějaké další místo,“ upozornila na závěr Zdeňka Hamousová.

Živým důkazem, že je o veřejné griloviště mezi lidmi zájem, jsou lokality v nedalekých městech. V Mostě obyvatelé rádi grilují například na Matyldě, Benediktu a hipodromu. Město Jirkov na konci loňského roku zakoupilo sestavu veřejného griloviště, kterou umístilo do Olejomlýnského parku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video