Kapli nad minerálním pramenem čeká rekonstrukce, a to zanedlouho

Hedvika Mašková 2020-08-05 13:20:00

Nedaleko zámku Stekník byla nad léčivým minerálním pramenem vystavěna v 18. století unikátní osmiboká kaple. Na té se však podepsal zub času a potřebovala by nejen opravu zdiva, ale také nové zastřešení. Kvůli jejímu špatnému stavu stůně i samotný pramen, který je bohatý na železo, hořčík, sodík, draslík, vápník a další minerály. Je potřeba, aby měla voda stálý odtok a nezanášela se listy a dalšími nálety. V příštím měsíci by již mohly započít práce na obnově kaple.

,,Po dohodě mezi Chmelařským institutem a Farností Liběšice vznikla sbírka na záchranu této drobné památky. Lidé mohou v případě zájmu stále přispívat na sbírkový účet Farnosti Liběšice 2201721241/2010 s variabilním symbolem 0101. K obnově památky by mělo dojít brzy, snad ještě o prázdninách. Zatím byla studánka zařazena jako zastavení do naučné chmelové stezky a lidé, kteří se po ni vydají, mohou kapli s minerálním pramenem již teď navštívit,“ sdělil nám iniciátor myšlenky obnovy kaple Jiří Kašpar a doplnil: ,,V loňském roce proběhlo čištění pramene, kterou provedla společnost PATOK jako sponzorský dar. Firma se bude podílet i na dalších pracích a přispěje na obnovu kaple i finančně."

Otec Vilém z Farnosti Liběšice nám poté prozradil, že se na účtu sbírky aktuálně nachází 36 800 korun.

Rekonstrukce kaple počítá s opravou zdiva, zastřešením a také úpravou samotného vývěru minerálního pramene, který je železitým pramenem bohatým na draselné a hořečnaté soli. Jeho léčivých účinků si byli vědomi již lékaři v 18. století. Ve 20. letech 19. století však již pramen využíván nebyl a někdy v 50. až 60. letech minulého století byl pramen zakryt betonovou deskou. Nyní je již přístupný, ale stále čeká na záchranu kaple a další dílčí úpravy, které jsou potřebné k tomu, aby se dočkal zasloužené stálé kvality. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video