Život legionářů zhlédlo v Lounech tři a půl tisíce návštěvníků

V. A. Hons 2020-09-02 12:06:09

Louny (vah) Během šesti dnů v červnu měla veřejnost možnost zhlédnout legionářské muzeum na kolejích představující věrnou repliku vlaku, v němž žili a bojovali příslušníci československé zahraniční armády v Rusku v letech 1918 – 1920, tedy Legiovlak.

Připomenutí slavné doby našich předků a jejich ,,anabáze“ napříč Ruskem až do pří-stavu Vladivostok a pak přes moře a oceány různými cestami domů bylo pro návštěvníky přitažlivé i z toho důvodu, že na Lounsku žila po Velké válce početná komunita těchto navrátilců z první světové války, a právě mnozí z nich pracovali shodou okolností v železničních dílnách, tehdy nejdůležitějším podniku města, kde po sto letech zastavil i ,,jejich“ vlak. Náhoda? Inu, kdo ví … 

,,Každopádně účast příjemně překvapila i všechny ,,legionářské“ průvodce a ti, majíce srovnání, potvrdili s ohledem na počet obyvatel Loun i na přírodní a společenské podmínky, dva dny pršelo, a současně ode-zníval stav nouze, že návštěvnost převyšovala běžný průměr, což nejen patriotům města musí lichotit!“ uvedl lounský místo-starosta Vladimír A. Hons.

Ostatně posuďte sami: v úterý dorazilo 350 zájemců, ve středu čtyři sta, ve čtvrtek si cestu k Legiovlaku našly tři stovky návštěvníků. ,,Osm stovek zájemců o historii napočítali průvodci Legiovlaku v pátek, sobotní den jich dorazilo 650, v neděli, poslední den, kdy byl Legiovlak v Lounech, dorazilo dokonce devět stovek lidí! Celkem tedy unikátní pojízdnou expozici vidělo přes 3 400 zájemců! K tomu již netřeba více dodávat. Snad se jen těšit na nějaký obdobně smysluplný projekt,“ dodal Vladimír A. Hons.


Napsal(a): V. A. Hons

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video