Ústecký kraj (lus) O prestižní ocenění Regionální potravina 2020, které je zárukou kvality zemědělských nebo potravinářských výrobků, se v regionu Ústeckého kraje ucházelo celkem 186 produktů od třiačtyřiceti výrobců. Hodnotitelská komise vybrala vítěze ve všech devíti kategoriích. Mezi nimi bylo Žervé z Kozí farmy v Břvanech.
Žervé z produkce Barbory Marešové získalo ocenění v kategorii ,,Mléčné výrobky ostatní“. „Odborná komise neměla ani v letošním ročníku snadné rozhodování. O účast v soutěži byl opět velký zájem. Počet přihlášených výrobků byl dokonce rekordní a v rámci konání celé soutěže také nejvyšší ze všech krajů. Nejpočetnější kategorií byla kategorie Ostatní s počtem 35 výrobků od dvanácti producentů,“ říká krajská koordinátorka Monika Plachá z Okresní agrární komory Most.
Ocenění Regionální po-travina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato ,,pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. Titul regionální potraviny získal například makovec bez mouky z Roudnice, pivo Monopol Karlík, švestky s portským vínem z Jirkova nebo lahůdková tlačenka a krůtí maso z Mostu.
Napsal(a): Lucie Steklá
Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.
Přehrát videoZlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)
Přehrát video