Na budoucích parkovištích se vaří krev

Jan Vnouček 2012-05-04 00:03:00

Podbořany – Ostrý spor mezi vedením města Podbořany a Společenstvím pro dům č. 905 vyvolal projekt revitalizace ulice Kpt. Nálepky. Záměr radnice řešit zoufalou situaci s parkováním ve městě a kromě jiných vybudovat v této ulici 24 nových parkovacích stání se nesetkal s pochopením tamních obyvatel. Vadí jim blízkost plánovaného parkoviště u jejich domu, absence chodníku a zábor zeleně. Napadají také technické parametry projektu, které jsou podle nich v rozporu s bezpečnostními předpisy, a jednání města.

Mluvčím jejich nesouhlasu je místopředseda společenství Josef Henlín. „Zdůrazňuji, že nejsme proti budování parkovišť. Ale ať je udělají jinde, a ne nám přímo pod okny. Tak jak jsou navrženy, porušují zákon. Máme od právníka potvrzené, že u budovy vyšší než pět pater musí být parkoviště alespoň 4,5 metru od paty domu, a to u nás nesplňují. Kdyby hořelo auto, mohl by oheň přeskočit do přízemních bytů. Plánovaná parkoviště by také zabrala nástupní plochy pro hasiče, takže by u nás nemohli zasánout s výškovou technikou.  Město lže. Tvrdilo, že má souhlasné stanovisko od hasičů, a nemělo ho. Hájím jen zájmy a bezpečnost občanů. Zabránil jsem také velkému problému a ušetřil městu peníze, protože by pak muselo uvést naši ulici do původního stavu. Navíc když tudy po vybudování parkovišť budou jezdit auta, ohrozí to chodce, protože tu není plánován žádný chodník. Chodí tudy do města staří lidé, jezdí tudy vozíčkáři a hrají si tu děti.  Není to jen věcí našeho domu, ale všech lidí, co ulici užívají. Jde o těžké pochybení města, vynechalo občany i hasiče. Od roku 2009 jsme podávali několik nesouhlasných stanovisek, že to v této podobě nechceme, ale dělají jako by neexistovaly. Dával jsmem kvůli tomu podnět i na policii,“ tvrdí Henlín. „Proč město vyhazuje milióny a raději neuvolní plochu pro parkování na náměstí!  Dala by se tam kvůli trhům vždycky před pátkem značka zákaz parkování a po zbytek týdne by se tam mohlo stát,“ navrhuje své řešení.
Proč tedy podepisoval petici za vybudování parkovacích stání, když je teď proti nim? „Podpořil jsem podpisem žádost obyvatel domu č. 913–914 o parkoviště mezi jejich domem a Domem keramiky. Že tam pak někdo připsal rukou i číslo našeho domu, za to nemůžu,“ brání se a připojuje informaci o petici proti parkovištím v ulici Kpt. Nálepky. Podle jeho slov na ni získal již zhruba 600 podpisů.
Podbořanský starosta Radek Reindl s těmito argumenty nesouhlasí. „Revitalizaci ulice Kpt. Nálepky a Dukelské bychom nespouštěli, kdyby nás tamní obyvatelé nevyzvali , že nemají kde parkovat. Na této žádosti je podpis i pana Henlína, takže pro mě ji podepsal i on. Není také pravda, že bychom jeho podání nevyřizovali. Poslal na nás policii a ta neshledala žádné pochybení. Nesouhlasný dopis od jeho společenstva jsme postoupili dále, komise pro rozvoj města ho projednala s tím, že ukládá postupovat podle naší projektové dokumentace. Je o tom zápis. Po půl roce úřad zahájil územní řízení, po úřední lhůtě svolal veřejné projednání, kam se nikdo kromě úřadu nedostavil. Proto stavební úřad vydal rozhodnutí. Není také pravda, že bychom porušovali bezpečnost občanů. Stávající nástupní plochy pro požární    plochy nezasahují do plánovaných parkovišť. Hasiči teď nemohou tvrdit něco jiného, když si je tam takhle namalovali. Schůzka s ředitelstvím HZS Žatec proběhla minulé pondělí a dosud k tomu od  nich nemáme žádné oficiální vyjádření. A jestli někdo ohrožuje bezpečnost, tak jsou to auta, která tam teď parkují v zákazu a zužují vozovku pro průjezd hasičské či zdravotnické techniky. Zajímalo by mě, kolik lidí tam má auto a kde parkují. Jestli nemají garáž, tak pravděpodobně zabírají místa před jinými domy, což je vrchol sobectví,“ nebere si servítky starosta. Odmítá také udělat z náměstí volnou parkovací zónu. „Jsem zastánce náměstí jako prostoru pro setkávání a potkávání lidí. Aby se   tam mohli v klidu projít a pokecat,“ doplňuje Reindl. „Ale bude to čistě politické rozhodnutí zastupitelstva, jestli ta parkoviště vzniknou, nebo ne. Když rozhodne, že ne, tak peníze radši požijeme na výstavbu nové školky,“ podotýká.  Stavba je sice vysoutěžená, ale její případná realizace není aktuální, protože pro letošek s ní není počítáno v rozpočtu.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video