Naše rodina je posedlá sportem, říká Sára Hrubá, aktuální česká mistryně v Bikini fitness

Iveta Drlíková 2020-10-31 10:50:00

Univerzita v Ostravě hostila v září Mistrovství České republiky v kulturistice a fitness v kategorii dorostu a juniorů. V disciplíně Bikini fitness na podiu zdejší nové auly zazářila Sára Hrubá, která si domů do Radíčevsi u Žatce odvezla mezi dorostenkami celkové vítězství a rovněž titul Mistryně ČR v kategorii dorostenek nad 166 cm. Jak dlouho se šestnáctiletá studentka zdravotní školy posilování věnuje, jak vypadá její běžný trénink, kdo ji ke sportu přivedl i další zajímavosti ze světa bikini fitness, se dozvíte v následujícím rozhovoru, který vzhledem k narůstajícímu počtu nakažených nemocí covid – 19 vznikl na dálku přes email.

Sáro, můžete se našim čtenářům představit?

Jsem šestnáctiletá holka, která miluje sport. Sport je součástí mého života, nedovedu si představit, že bych se nehýbala. I když mám mít volný den, tak si něco najdu. Mám dvojče, dvě starší sestry a velkou rodinu, která mi při soutěži drží palce. Bydlím v Radíčevsi u Žatce.

Jste novopečenou Mistryní ČR v Bikini fitness dorostenek nad 166 cm. Můžete nám toto sportovní odvětví přiblížit?

Bikiny fitness jsou štíhlé, lehce osvalené holky s pevnou postavou.

Současně jste byla vyhlášená na mistrovství v Ostravě i absolutní vítězkou? Co to znamená?

V dorostenkách je několik výškových kategorií a každá kategorie má svou vítězku. Nejlepší dívky potom mezi sebou soutěží o absolutní vítězství.

Je to zatím váš největší úspěch? Nebo už jich máte na svém kontě víc?

Být absolutní vítězkou v dorostenkách, kam patří dívky do 18 let, je velký úspěch, ale asi si více vážím svého posledního vítězství v Čelákovicích, kde jsem se umístila na prvním místě v mé výškové kategorii mezi 17 ženami.

Jak dlouho se vlastně tomuto sportu věnujete?

Tomuto sportu se věnuji necelé dva roky.

Kdo vás k němu přivedl?

Naše rodina je posedlá sportem. Já tak sportuji od mala. Ke sportu mě vedli rodiče, v létě kolo, koně a plachetnice, v zimě lyže, snowboard a saunování. Každý víkend nějaké super místo, kde se dá něco zažít. Posilování mě chytlo až teď na střední, když jsem začala chodit pravidelně do posilovny.

Jak vypadá váš běžný trénink?

Můj běžný trénink začíná desetiminutovým kardiem, poté si dám dynamický strečink, abych svaly připravila na zátěž, a potom posiluji určitou partii. Na závěr je důležité svaly dobře protáhnout. Součástí mého tréninku je také pózink, který je při soutěži velmi důležitý.

Kde trénujete?

Trénuji v Mostě v Bulldog gymu, je to moc pěkné a dobře vybavené fitko.

Lišila se něčím vaše příprava před mistrovstvím republiky?

V přípravě na závody se musím soustředit hlavně na jídlo, regeneraci a i již zmiňovaný pózink. Trénink zůstává stejný.

Nejen posilování, ale i strava je ve vašem sportu asi hodně důležitá. Používáte i nějaké doplňky stravy?

Ano, strava je v tomto sportu velmi důležitá. Doplňky stravy užívám, až když se chystám na soutěž, jinak se snažím jíst hodně zeleniny a ovoce, to mi vyhovuje.

Závodíte za nějaký tým?

Jsem v Extrifit clubu, jako má trenérka.

Věřila jste, že v Ostravě uspějete?

Letošní rok byl o tom, soutěžení si vyzkoušet. S vítězstvím jsem opravdu nepočítala, nečekala jsem ani postup do finále. O to víc mě výhra potěšila.

Co všechno porota na vašich závodech hodnotí?

Porota hodnotí symetrii a tvar postavy - širší kulatá ramena, štíhlý pas, lehce vyrýsované břicho, kulatý zadek a osvalená stehna, dále make-up, účes, šperky a hlavně pózink – tedy celkovou pódiovou prezentaci.

Vaším soutěžním dresem jsou dvoudílné plavky. Mimochodem ty v Ostravě byly opravdu krásné. To si necháváte šít? Střídáte je často?

Letos jsem si chtěla soutěž vyzkoušet a soutěžní plavky jsou velká investice, proto jsem byla ráda, když mi trenérka nabídla, že mi plavky půjčí. Ale už se moc těším, až si své první plavky pořídím. Určitě zůstanu u modré barvy.

Na kolik takové plavky vyjdou?

Stojí 8 až 10 tisíc.

Kolik závodů máte letos za sebou?

Když už mám „formu“ snažím se zúčastnit co nejvíce závodů. Zúčastnila jsem se Mistrovství ČR žen ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde jsme skončila třetí. Mistrovství republiky v Ostravě, kde jsme mezi dorostenkami zvítězila a pohárového závodu žen v Čelákovicích, kde jsem byla první.

Připravujete se sama nebo máte svého osobního trenéra?

Je důležité mít nad sebou bič a trenér je nezbytnou součástí. Měl by to být člověk, který si tím prošel. Vybrala jsem si Kristýnu Seidlovou, která byla od začátku mým velkým vzorem. Nechám si ráda poradit i od Petra Tiepka Bui, který je úspěšný v kulturistice a má bohaté zkušenosti a hlavně je mi i on při soutěži velkou oporou.

Jaký je váš sportovní sen?

Zatím je mým největším snem uspět na závodech v zahraničí.

Co děláte za školu?

Studuji zdravotnické lyceum v Mostě a ve studiu bych chtěla pokračovat co nejdéle. Pokud bych dělala třeba fyzioterapii, dala by se má práce skloubit s koníčkem.

A co třeba práce fitness trenérky? Bavila by vás?

Ano, tato práce by byla zároveň mým koníčkem.

Můžete nějakým způsobem trénovat i teď během nouzového stavu, kdy jsou zavřená všechna sportoviště včetně posiloven?

V nouzovém stavu trénuji doma. Mamča má fitko v Žatci, kde vede skupinové lekce, ale i kruhové tréninky. Tak se nám podařilo část vybavení centra přestěhovat domů. Spinningové kolo, činky, gumičky, polohovací lavičku a spoustu dalších pomůcek. Výhodou je, že si můžu sednout na kolo hned ráno. Kardio na lačno (smích). Není to ideální, ale dá se to zvládnout.

Děkuji za odpovědi. Iveta Drlíková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video