Úvod   /   Zprávy   /   Setkání Krupičováků

Setkání Krupičováků

Jan Vnouček 2012-05-12 01:26:00

Krásný Dvůr – Poklonit se hrdinům z druhé světové války, zavzpomínat a popovídat si se starými známými, sousedy a spolužáky přijeli v sobotu do Krásného Dvora rodáci z volyňské obce Kupičov. Slavnostní setkání se koná každoročně, ale letos proběhlo u příležitosti 65. výročí návratu Volyňských Čechů do vlasti. Setkání bylo zahájeno ekumenickou bohoslužbou v místním kostele, následoval pietní akt u pomníku padlých, včetně projevů a vojenské pocty. 

Tu zajistili vojáci ze žatecké 4. brigády rychlého nasazení pod velením nadrotmistra Petra Mošny. Následoval oběd, prohlídka výstavy a přátelské posezení v krásnodvorské základní škole.
Organizátorkou akce je spolu s Václavem Kytlem z Mašťova Miloslava Žáková z Prahy. „Naši otcové, kteří sem přišli se Svobodovou armádou, tohle setkání pořádali jednou za deset let. Když zemřeli nebo zestárli, tak to nepořádal nikdo. Ale v roce 1997 k 50. výročí našeho návratu do Československa jsme dali dohromady adresy a od té doby to pořádáme každý rok. Nechceme ztratit kontinuitu a kontakt. Dřív jezdilo asi 400 lidí, dneska je to slabá stovka, ale pořád nás je ještě dost,“ usmívá se sympatická dáma, která v roce 1947 přijela do Čech jako čtrnáctiletá.
Setkání se zúčastnil také Miroslav Žitný z Krásného Dvora. „Kupičov byla velká obec, měla si 1000 obyvatel. Naši předkové do ní přišli hospodařit na pozvání ruského cara v roce 1869–70. A nějaký čas se tam žilo dobře, až do příchodů Sovětů, kteří zřídili kolchozy. Když se formovala Svobodova armáda všichni muži se do ní dobrovolně přihlásili. Volyňští Češi tvořili 70 až 80 % jeho armády. Z Kupičova narukovalo 300 vojáků, z toho 11 žen. Když válka skončila, mohli jsme v rámci repatriace v roce 1947 za nimi přijet sem. To mi bylo 12 let. Kopičováci dosídlovali většinou Žatecko s centrem v Krásném Dvoře, proto se to koná tady, “ vzpomínal.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video