Pochod za osvobození od úložiště

Jan Vnouček 2012-05-14 00:35:00

Lubenec – Tradiční lubenecký Pochod k výročí konce války a osvobození se v sobotu stal zároveň pochodem proti úložišti radioaktivního odpadu. Obecní akci využili místní aktivisté, kteří nesouhlasí s předběžným souhlasem zastupitelstva s průzkumnými pracemi, ke svým propagačním účelům. Turistická procházka vedla přes Struhaře až na Čertovku. 

A právě tento masiv stát vytipoval jako jednu z vhodných lokalit pro tyto účely. Kritici rozhodnutí zastupitelstva proto po trase na různých místech umístili své transparenty, bannery a v závěru též cedulky varující před nebezpečím radioaktivity. „Chtěli jsme připomenout, že již v roce 2004 byl Pochod okolím Lubence tematicky laděn jako nesouhlas lidí a obce s tím, že se Lubenec ocitl mezi zvažovanými lokalitami pro úložiště jaderného odpadu,“ informovala Jana Michalcová, učitelka místní ZŠ.
Lubenecký starosta Bohuslav Peterka byl tímto počinem zaskočen. „Osobně mi to nevadí, ale zdá se mi to od nich nefér jednání. Byla to akce obce, takže nás o tom mohli alespoň předem informovat,“ komentuje to.
Aktivistům šlo především o získání veřejného mínění, protože to bude nyní určovat další postoj zastupitelstva. „V tuto chvíli je vše již v rukou místních lidí, kteří budou mít možnost definitivně vyjádřit svůj názor v plánovaném obecním referendu. Na základě toho, co jsme od nich slyšeli,  jsme přesvědčeni, že se bude jednat o jednoznačný nesouhlas,“ věří Richard Kanta z občanského sdružení Za záchranu kostela sv. Jiljí.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video