Úřední šiml opět hlasitě zařehtal

Veronika Salášková 2012-05-12 00:41:00

Žatec – Restaurace v Chrámu chmele a piva není restaurací, ale degustační místností. A nejsou tam vůbec žádné záchody. I takové hlouposti se dozvěděl žatecký podnikatel Karel Václavek v odpovědi úředníka z Úřadu pro hospodářskou soutěž, kam poslal k prošetření svůj podnět, zda náhodou v případě provozování Chrámu chmele a piva nedochází k zakázané veřejné podpoře.

Karlu Václavkovi, který sám provozuje v Žatci restauraci, vadilo, že v rámci projektu Chrámu chmele a piva, který byl financován z peněz Evropské unie, je vybudován i minipivovar s restaurací. Chrám měl za úkol přitáhnout do města turisty, kteří měli přinést peníze i dalším místním živnostníkům.
To se ale nestalo. Podle Václavka právě naopak odlákal zákazníky ostatním restauracím. Karel Václavek poukázal na to, že restaurace s minipivovarem neměla žádné vstupní náklady a tudíž nemusí nic splácet, nemusí dokonce ani platit žádný nájem a je dotována z městských peněz. Obrátil se proto se svou stížností na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se žádostí o posouzení, zda se v tomto případě nejedná o nepovolenou veřejnou podporu.
Úřad mu ale nepomohl. Podle nich se totiž o žádnou veřejnou podporu nejedná. Samotná restaurace je podle nich pouze degustační místností, ve které navíc chybí toalety. Tato tzv. degustační místnost měla být také z dotačního projektu Chrámu chmele a piva údajně vyškrtnuta a město ji mělo zaplatit ze svých peněz. Úřad Václavkovi na závěr poradil, že pokud má i nadále podezření na veřejnou podporu, má se obrátit na Evropskou komisi.
Ten se rozhodně nehodlá vzdávat. „Jsem připravený se obrátit se svou stížností na Evropskou komisi,“ sdělil Karel Václavek.
Po našem dotazu se ukázalo, že vedení města není naprosto jednotné v tom, jak na stížnost nazírat a dál s problémy v ní zmíněnými naložit. Místostarosta Jan Novotný se například domnívá, že se ze strany Karla Václavka a dalších se jedná o nepochopení myšlenky projektu CHCHP.
„Rada města zatím ještě neměla možnost projednat oficiální sdělení Úřadu pro hospodářskou soutěž v této věci. Osobně si myslím, že v rámci různých stížností na restauraci U Orloje jde o nepochopení základní myšlenky celého projektu Chrám Chmele a Piva, který neobsahuje pouze restauraci, ale i významné atraktivity cestovního ruchu, které mají snahu připomenout sílu marketingové značky „Žatecký chmel".  Zóna technických památek chmelařství, kde se nachází daný objekt, kandiduje na zápis na seznam UNESCO. Tento turistický tahák má naopak snahu motivovat turisty setrvat v Žatci déle a tím navštívit i další restaurace a volnočasové aktivity ve městě i regionu,“ vyjádřil se k problému místostarosta Jan Novotný.
Opačný názor než on má radní Jaroslav Hladký, který Karlu Václavkovi i ostatním restauratérům dává v mnohém za pravdu. ,,Zástupci Chrámu chmele a piva by měli své kroky přehodnotit a orientovat se na propagaci města a CHCHP zejména směrem k tuzemským a zahraničním turistům a to i ve spolupráci s místními podnikateli, kterým byly v rámci realizace projektu slibovány tisíce návštěvníků a tučné zisky. Zatím je opak pravdou, turistů minimum, CHCHP ve ztrátě a restaurace U Orloje pouze odebírá část klientely právě místním hospodským. Naprosto chápu, že se jim to nelíbí. Stížnost pana Václavka není jediná, navazuje na ni otevřený dopis radním od několika místních restauratérů, který počínání vedení CHCHP kritizuje podobným způsobem. Je na čase se nad touto otázkou co nejdříve zamyslet a společně hledat řešení, které přinese prospěch zejména místním živnostníkům, nejen v gastronomii. O to by mělo jít především,“ řekl Jaroslav Hladký.
Promluvit si o výše zmíněných tématech budou moci restauratéři a zástupci Chrámu chmele a piva na setkání v průběhu května, které navrhl ředitel CHCHP Jaroslav Čása v krátkém rozhovoru v předminulém čísle Žateckých novin.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video