Bezdomovců v Jirkově nepřibývá, ale ani neubývá

2021-02-11 11:50:00

JIRKOV (vac, r) — Počet lidí bez střechy nad hlavou, kteří tráví zimu venku, je v Jirkově každoročně přibližně stejný. Podle vedoucího odboru sociálních věcí a školství Karla Bernta lze jen složitě odhadovat, kolik bezdomovců je v samotném městě, protože se vesměs pohybují po celém katastru Jirkova. „Pokud se budeme bavit o osobách bez přístřeší ve městě, tak jde nanejvýš o deset lidí,“ míní radniční úředník.

V Jirkově fungují sociální služby provozované Armádou spásy v ČR. Jedná se o noclehárnu pro bezdomovce, azylový dům pro muže a ženy a dále azylový dům pro matky s dětmi. O lidi bez střechy nad hlavou se částečně dokáže postarat i městský úřad. „Jsme schopni poskytnout během úředních hodin osobám bez přístřeší teplé nápoje, polévku, případně drobné občerstvení. Seznámíme je i s uvedenými sociálními službami, aby nemuseli trávit mrazivou noc na ulici. Bohužel u některých z nich se setkáváme s odmítáním, chtějí být i v tomto počasí venku,“ krčí rameny Bernt.

Pro mnohé bezdomovce je totiž problém dodržovat domácí řád a pravidla v zařízeních sociálních služeb či v klasických ubytovnách. Zejména se jedná o situace, kdy jsou pod vlivem alkoholu.

V problematice bezdomovců sociální odbor také spolupracuje s městskou policií. Když strážníci nebo asistenti prevence kriminality někoho takového objeví přes den venku, kontaktují sociální pracovníky. Pokud je to v noci, obrací se přivolaná státní nebo městská policie na Armádu spásy, která bezdomovcům nabídne místo v teple. „Město, stejně jako policie, nemůže — a z lidského hlediska ani nechce — jen nečinně přihlížet, jak nějakému člověku hrozí venku umrznutí,“ poznamenává místostarostka Dana Jurštaková.

Na druhou stranu má město s lidmi bez domova i negativní zkušenosti. Jak jsme informovali v předminulém čísle, bezdomovec, který přespával v bytovkách v Nových Ervěnicích, zapálil dveře jednoho z domů v Šimkově ulici. Stalo se tak poté, co byl muž strážníky 18. ledna vykázán ze vchodu v ulici Osvobození, kde plánoval přespat. Muž odešel do Šimkovy ulice, kde u kontejnerů sebral vyhozený vánoční stromeček, ten umístil ke vchodovým dveřím a s pomocí papírové tašky vytažené z popelnice ho zapálil.

Celé jeho jednání zachytily bezpečnostní kamery. Na místo proto neprodleně vyrazili hasiči a městští i státní policisté. Bezdomovec byl na místě zadržen a nikomu se naštěstí nic nestalo.

Ilustrační foto: Archiv

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video