Kvalita vody ve Stroupči se zhoršila. Vodárny slibují zlepšení

Veronika Salášková 2012-05-24 00:40:00

Stroupeč – Kvalita pitné vody ve Stroupči se zhoršila. Obsahuje větší množství dusičnanů, není proto vhodná pro kojence, malé děti a těhotné ženy. Obyvatelé Stroupče jsou zásobováni pitnou vodou z vodojemu napájeného z místního prameniště. Jeho kvalita se ale v nedávné době zhoršila.

„V současné době naši pracovníci prověřují příčiny zhoršení kvality vody ve zdroji Stroupeč,“ sdělila nám tisková mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová. „Při první obchůzce nebylo zjištěno hnojiště v bezprostřední blízkosti zdroje,“ vyloučila jednu z možností znečištění Kardianová. Situací se bude dál zabývat hydrogeolog, výsledky jeho šetření by měly být známy do konce května. Společnost SČVK zároveň navýšila četnost sledování dusičnanů ve vodovodu Stroupeč.
Voda je ale i přes zvýšené množství dusičnanů a dalších látek stále vodou pitnou. Krajská hygienická stanice ale pro ni stanovila mírnější hygienický limit pro ukazatel dusičnany a konduktivita. „Z důvodu předběžné opatrnosti je vhodné omezit přímou spotřebu této dodávané pitné vody u kojenců, dětí do pěti let, těhotných žen, osob s poruchami ledvin a nepoužívat ji k přípravě kojenecké stravy. Zákazníkům jsme rozeslali dopisy s touto informací,“ vysvětlila Iveta Kardianová.
Situaci s pitnou vodou ve Stroupči by mohl vyřešit nový vodovod. „Severočeská vodárenská společnost v tuto chvíli dokončuje nové technické řešení zásobování obyvatel Stroupče pitnou vodou, jsme ve fázi prozatím neprojednaného investičního záměru. K projednání v odborné technické skupině by mělo dojít nejpozději v průběhu června,“ sdělil tiskový mluvčí SVS Jiří Hladík. Chystaný projekt počítá s řešením, že by nový vodovod byl napojen na stávající potrubí Žatec Záhoří. „Přesný termín realizace není možné v tuto chvíli sdělit s ohledem na následné projednávání s orgány při povolování této stavby. Učiníme všechny možné kroky, abychom celý proces maximálně urychlili,“ slíbil za SVS mluvčí Hladík.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video