Úvod   /   Kultura   /   Novinkové máje

Novinkové máje

Jan Vnouček 2012-05-24 00:52:00

Vroutek – Letošní máje ve Vroutku proběhly ve znamení novinek. Jejich pořádání se ujalo nově vzniklé občanské sdružení Budíček a připravilo několik změn. Předně se rozhodlo získat co nejrychleji peníze na ušití vlastních krojů. A protože dotace z Ústeckého kraje nevyšla, tak na tento účel chce použít všechny vybrané peníze. Proto si také na večerní májové zábavě  vzali májovníci bar do vlastní režie. 

„Na půjčení krojů z Teplic nám město dává každý rok 14 tisíc korun. Za deset let jsme takhle utratili 140 tisíc a pořád nic nemáme. A to chceme změnit. Jde nám o společnou věc, takže to přece musíme dát rychle dohromady,“ hřímá neformální vůdce sdružení Adam Daniš. Ale vedle vyššího důrazu na finanční stránku se Vroutečtí mohou pochlubit i dalšími nápady. Začali psát kroniku s fotkami a podpisy všech májovíků. „Aby ti, co přijdou po nás, měli nějaký návod, jak na to. Vedeme taky účetnictví, takže víme přesně, kolik co stojí,“ dodává Daniš. A to není všechno. Místní taneční učitel Tomáš Turek jim sestavil kroky originálního tance Vroutecký dupák, který měsíc nacvičovali, aby ho mohli předvést na zábavě.
Něco ale přece zůstalo při starém. Tu správnou májovou náladu v průvodu udržoval Kecal Milana Cagaše.  Spolu s ním v sobotu do ulic vyrazila dvacítka párů, čtyři drábové, rychtář a družička. Na voze za traktorem jim do skoku vyhrávala kapela Šruml z Loun pod vedením kapelníka Milana Bitnera.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video