Jiří Kupec: „I po devětadvaceti letech mě CHLMF pořád baví.”

Soňa Šímová 2021-05-08 11:42:00

CHOMUTOV — Omezení spojená s koronavirovou pandemií sportu příliš nepřejí. Sportovci ale nezahálí ani v této době. V novém seriálu Nástupu si v rozhovorech představíme zajímavé osobnosti regionálního sportu a jejich pohled na nejlepší momenty historie i vize do nejbližší budoucnosti. Psal se rok 1992, když se parta kamarádů rozhodla založit Chomutovskou ligu malého fotbalu. Byl mezi nimi i Jiří Kupec, který je od té doby jejím předsedou. A právě s legendou chomutovské malé kopané jsem si povídala o všem, co se v ní za téměř tři dekády událo.

Přibližte mi historii CHLMF, jak vznikla a jak se vyvíjela.

Spolek Chomutovská liga malého fotbalu (CHLMF) byl založen jako občanské sdružení v roce 1992. Byli jsme parta kamarádů, která si chodila zahrát malou kopanou. Scházeli jsme se pravidelně, ale neměli s kým poměřit síly. Takže jsme se rozhodli sehnat další týmy a udělat dlouhodobou soutěž. A tím vznikla CHLMF.

V první sezóně v Letní lize nastoupilo 8 týmů, v té další už 19 týmů a každý rok počet narůstal.

Kolik týmů je v současnosti přihlášeno, jaké kategorie a z jakých měst?

Momentálně máme v Zimní futsalové lize čtyři ligy dospělých a v nich 52 týmů a k tomu jednu ligu hráčů nad 35 let (Veteránská liga), ve které je 11 týmů. Zimní ligu hrajeme ve sportovní hale v zimním období a přes léto na venkovním hřišti Letní futsalovou ligu. V té je registrováno 31 týmů. Většina týmů je z Chomutova a blízkého okolí, ale pravidelně k nám dojíždí několik z Kadaně, Mostu a jeden ze Žatce.

Uvažovali jste někdy o přihlášení do celorepublikových soutěží?

Hned několikrát řešila valná hromada vstup celé CHLMF buď pod FAČR nebo Svaz malé kopané ČR. Vždy se zástupci týmů shodli na tom, že vše chtějí nechat tak, jak to je. Ale týmy můžou hrát současně naší soutěž i soutěže pod těmito subjekty. Hrají tak pod FAČR Baník Chomutov, Betis Kadaň, Atletico Chomutov, pod malou kopanou např. Jablíčka Chomutov.

Nakolik jsou týmy kvalitní? Mají nějaká známá jména?

Nejkvalitnější je 1. zimní liga, kde hrají velmi dobré týmy a v nich i někteří top hráči. Určitě by se ty nejlepší týmy neztratily ani v celorepublikové konkurenci. Nejznámější jméno je Patrik Gedeon, který naši soutěž hraje pravidelně od jejích začátků. Zahrál si u nás i reprezentant ve velkém fot-balu Jan Rezek, současně hrají reprezentanti ve futsalu Michal Belej, David Filinger, mistr světa v malém fotbale Michal Salák a našla by se i další zajímavá jména.

Jste předsedou už dlouhý čas, co Vás k tomu vedlo? A baví Vás to pořád?

Předsedou jsem už skoro 29 let, od začátku CHLMF. Tenkrát na tu pozici vlastně nikdo nebyl, tak jsem to vzal a zůstal u toho dodnes. Někdy si člověk sice řekne, že už toho má dost. Někdo vás naštve, něco zklame, ale opravdu jsem skončit asi nikdy nechtěl. Stále mě to baví, i když poslední dobou spíš akce s dětmi, mladými sportovci. To ale neznamená, že bych zanedbával akce dospělých. Děti si toho tak nějak více váží. Někteří dospělí už tu vaší dobrovolnou práci berou jako samozřejmost. Mám kolem sebe skvělé lidi ve výboru, podporu týmů a členů i našich partnerů, sponzorů. Bez toho by to ani nešlo dělat a člověka by to nebavilo.

Jaké jsou největší úspěchy ligy?

Největší náš úspěch je určitě to, že je o CHLMF stále tak velký zájem. Ať už o pravidelné soutěže, Zimní a Letní ligu, tak i jednorázové akce a turnaje. Pořádáme dva velké dvoudenní letní turnaje pro dospělé, když CHLMF CUPU se účastní pravidelně 36 až 40 týmů. Pořádáme také turnaje pro žáky základních škol, ve spolupráci s dětským domovem ve Vysoké Peci i turnaj dětských domovů, pomáháme i s organizací Pouliční ligy Chomutov.

Jak spolupracujete se školami? Je mezi žáky stále zájem o fotbal?

Ve spolupráci s Okresní radou Asociace školních sportovních klubů Chomutov pořádáme futsalovou ligu Základních škol, která má už více jak dvacetiletou tradici. Školy postaví své týmy a my celou soutěž zajistíme. Každý rok máme dvě kategorie — mladší a starší žáci a v každé lize vždy 8 až 10 týmů. Žáky to stále baví, ale je pravda že ten celkový menší zájem o sport je znát i zde. Naštěstí to baví i učitele, vedoucí týmů a ti vždy tým poskládají. Je dobře, že zapojují i děti, co třeba vůbec nesportují.

Vzpomenete si na nějaký veselý zážitek?

Těch by se našlo hodně. Dlouhá léta jsme hráli letní ligu na škvárových hřištích. Tam se muselo opakovaně lajnovat a dělalo se to obyčejným vápnem. Podle provázku, měřilo se pásmem. Většinou se obtahovaly staré čáry, které ještě byli trochu vidět. Nezapomenu, když jsme jednou ráno po velkém dešti přišli a nebylo vidět nic. Takže jsme s kolegou hodně narychlo lajnovali, aby se začalo včas hrát, bez provázku. Když si dnes na ty čáry vzpomenu a ty komentáře týmů... Dlouho se nám smáli, ale turnaj proběhl bez problémů.

K současné situaci — jaké soutěže jste stihli a o jaké jste naopak přišli?

Pokud jde o loňský rok 2020, tak jsme stihli dohrát v březnu Zimní futsalovou ligu i Žákovskou futsalovou ligu, předat ceny a za týden se vše zakázalo. Letní futsalovou ligu jsme nakonec také odehráli, jen začátek byl posunut na začátek června. Letní turnaje proběhly v normálním režimu, turnaj Dětských domovů a turnaj Pouliční ligy také. Poté se vše v polovině října zavřelo. Začali jsme připravovat Zimní futsalovou ligu, která začíná koncem listopadu, v prosinci. Začátkem prosince se více uvolnilo sportování venku, třeba tréninky a vypadalo to nadějně. Chtěli jsme hrát Zimní ligu alespoň na ven-kovním hřišti. Poté přišla další stopka, která vlastně trvá dodnes. Máme naplánovanou letošní letní ligu, vše připravené a jen čekáme, kdy nám to bude umožněno.

Vnímáte současnou generaci mladých fotbalistů jako ztracenou?

Věřím, že úplně ztracená není. Samozřejmě, že díky pandemii to teď mají těžké, ale určitě to ti co fotbal mají opravdu rádi, zvládnou.

Jak vnímáte celkově vliv vládních opatření na budoucnost českého sportu — nejen fotbalu?

Určitě to ovlivní celý amatérský sport, ať už u dospělých, tak především u dětí. Po tak dlouhé pauze už se někteří sportovci ke svému sportu třeba ani nevrátí. Hodně těžké to bude u dětí. I přes velkou snahu klubů, trenérů či rodičů s dětmi alespoň nějak sportovat se obávám, že jich bohužel dost se sportem skončí. Restartovat celý amatérský, rekreační sport bude hodně složité a čím bude ta pauza delší, tím to bude horší.

Důležité milníky očima Jiřího Kupce

 Prvním milníkem bylo určitě rozšíření CHLMF o Zimní ligu. Od založení jsme hráli jen letní ligu a turnaje na venkovních hřištích a přes zimu měli pauzu. Současně přes zimu běžela v hale liga sálové kopané, kterou pořádala parta kolem Jaroslava Haška. V roce 1999 se rozhodli s pořádáním skončit a my jsme soutěž po nich přebrali a začlenili pod CHLMF. V tu dobu ještě kolega Miroslav Šindelář spolu s Václavem Čechem založili Žákovskou futsalovou ligu základních škol. Takže rázem jsme měli jak letní ligu, tak nově i zimní ligu, žákovskou ligu. Tím nám skončila zimní přestávka a od té doby prakticky nemáme za celý rok pauzu.

Další milník se týká letní ligy. Od začátku jsme stále pendlovali po různých hřištích velkého fotbalu a byli rádi, že nás tam nechají zahrát. Jednalo se o škvárová hřiště a až v roce 2004 přišla nabídka využít na letní ligu nový sportovní areál v Cihlářské ulici. Byl tam nový umělý povrch, našli jsme zde zázemí, jsme tu stále a spokojení.

Abychom nejen pravidelné soutěže, ale i další naše akce a turnaje mohli pořádat na patřičné úrovni, je potřeba finančních prostředků. Na vše nestačí příspěvky od účastníků a proto dalším milníkem byl začátek podpory od našich partnerů. Tím největším je už více jak 15 let město Chomutov. Poté máme dalších několik věrných partnerů, kteří nás také podporují dlouhodobě. Jsme rádi za každou pomoc a určitě po restartu soutěží nám opět pomůžou a možná se přidá i někdo nový.

Děkuji za rozhovor.

Soňa ŠÍMOVÁ 

Foto: Archiv Ladislava CHLÍBKA

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video