Noc kostelů letos pamatuje na úctu k životnímu prostředí

2021-05-28 13:26:00

U nás se otevřou dveře šestnácti památek .

 


Okres (caj) Osmadvacátého května je společný datum pro celosvětovou akci Noc kostelů. Stejně tomu bude i u nás v republice, kde se do ní zapojí více než pět set kostelů a modliteben. Program nabídne výstavy, přednášky i hudební produkce. 

Také letos budou moci návštěvníci ve stovkách otevřených kostelů poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. Tradičně bohatý kulturně-duchovní program budou patrně provázet omezení související s epidemií koronaviru. 

Letošním mottem Noci kostelů je žalm 104,20: „Přivádíš tmu, noc se snese, celý les se hemží zvěří.“ Autoři motta se pokusili spojit téma Noci otevřených kostelů s tématem úcty k životnímu prostředí. Ne náhodou se tak děje v roce, kdy je celý svět zmítán pandemií kovid a mnozí lidé si kladou otázku, zda je to trest od Boha, zda má Bůh moc nad tímto světem... Ale právě zmíněný biblický verš ukazuje, že je třeba vidět věci v širší souvislosti. „Nejde jen o nemalé utrpení způsobené virem. Jde o to, že člověk znovu a znovu nesmí ztratit ze zřetele, že není králem stvoření, ale jeho součástí. Ve světě platí pevná pravidla, ať se týkají nebeských těles, biologické mikrostruktury živé přírody nebo mezilidských vztahů. Tato pravidla můžeme respektovat nebo popírat, a podle toho se objeví plody našeho konání,“ připomněl P. Michal Němeček. 

Přihlásit váš kostel do akce můžete buďto přes webové stránky www.nockostelu.cz, nebo nově i přes aplikaci pro zařízení se systémem Android. 

Celkem šestnáct sakrálních památek otevře své brány návštěvníkům u nás. Bohatý program nabídne Kostel Církve československé husitské v Lounech. V pátek 28. května se od 18 do 22 hodin vystřídají přednášky Jana Mareše, ředitele státního okresního archivu, který přiblíží historii špitálnictví na Lounsku, publikaci, vydanou k stému výročí Církve československé husitské, odprezentuje místostarosta Loun Vladimír A. Hons a farářka Helena Smolová bude přednášet o počátcích mnišského hnutí. Po čtvrt na deset následuje koncert chrámového sboru pod vedením Ivany Derflerové, která připraví pásmo sborových písní, věnované zdravotníkům, sociálním pracovníků, dobrovolníkům a všem, kdo nabízejí své síly a schopnosti v boji proti kovidové pandemii. Od 22.15 následuje ekumenický program - průvod se svíčkami Římskokatolické farnosti a Náboženské obce Církve československé husitské, zaměřený na oběti kovidu i na ty, kdo pomáhají a slouží. 

Katolická církev otevře v Lounech Kostel svatého Mikuláše, ostatní lounské památky budou zahrnuty do komentovaných procházek městem, nazvaných Putování po sakrálních památkách v centru. 

První procházka je naplánována v 17 hodin, bude se jednat o delší sedmikilometrový okruh, s výkladem, následující jsou v programu zahrnuty v 19.15, 20 a 21 hodin. Poslední se bude konat pouze v případě zájmu veřejnosti. Noc kostelů zahájí vyzvánění zvonů (18.50), trubač zatroubí z věže v 19 hodin, slovo k Noci kostelů pronese děkan P. Vít Machek, nešpory si můžete zazpívat ve 20 hodin, poté následuje zpívaný latinský kompletář a průvod městem od Mariánského sloupu ke hřbitovu u 14. Pomocníků. Od 19 do 22 hodin si můžete také prohlédnout v útrobách kostela svatého Mikuláše výstavu o morových ranách, kterou připravilo spolu s farností lounské muzeum. 

„Program Noci kostelů se stále upravuje, věnujte, prosím, pozornost aktuálnímu programu na www.nockostelu.cz,“ poznamenal duchovní P. V. Machek. O obvyklou autobusovou cestu po okolních kostelech nepřijdete, pokud to aktuální situace dovolí, uskuteční se v září. 

Původně avizované komentované prohlídky a varhanní koncert v kapli svatého Josefa na zámku Nový Hrad v Jimlíně jsou zrušeny, avšak kaple se otevře veřejnosti od 18 do 22 hodin. Navštívit v Jimlíně můžete v rámci Noci kostelů v pátek 28. května také kapli v Jimlíně, a to mezi 18. až 22. hodinou. 

Další sakrální památkou, která je zapojena do Noci kostela, je Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Postoloprtech. Od 15 do 16.30 hodin budou mít přítomní možnost navštívit nově zpřístupněné půdní prostory kostela, věže a zvonu. Duchovní prosí, aby návštěvníci dodrželi hygienické předpisy během celého večera. Při vstupu do kostela je třeba očistit si ruce připravenou dezinfekcí, při větším počtu návštěvníků dodržovat rozestupy a použít respirátor FFP2. Mše svatá s májovou pobožností a svátostným požehnáním má v programu Noci kostelů místo v 17 hodin. Od 18 do 21 hodin je kostel otevřen pro soukromou prohlídku, můžete si tu také prohlédnout i výstavu prací žáků ZUŠ Postoloprty na téma současné pandemie i roku sv. Ludmily a sv. Josefa. V zimní kapli můžete zhlédnout film o farnosti v Postoloprtech. Od 18 do 19.30 hodin bude otevřen kůr a paní varhanice seznámí s tamním unikátním nástrojem. Zvonění zvonu ukončí po 21. hodině letošní Noc kostelů v Postoloprtech. 

Noc kostelů v Ročově pořádá Spolek pro obnovu Ročova a okolí za finančního přispění městyse. „Letos proběhne tato akce pouze v komorním duchu bez živé hudby. Oba kostely budou otevřeny pro rozjímání či zapálení svíčky. Kostel v Dolním Ročově bude otevřen veřejnosti od 18 do 19 hodin, v Horním Ročově pak ještě o hodinu déle,“ řekl nám starosta Ročova Vojtěch Václav Pour. 

K Noci kostelů se každoročně připojuje i Kostel svatého Michaela Archanděla v Bitozevsi. Dopolední program zajistí od 9 do 12 hodin ZŠ a MŠ Bitozeves, od 17 do 20 hodin bude památka otevřena k nahlédnutí, ve stejnou dobu máte možnost zde zapálit svíčku za své blízké. V 18 hodin připomenou Noc kostelů vyzvánění zvonů. Obdobný program nabídne i kostel v sousedství, v Nehasicích. Místní svatostánek bude otevřen od 15 do 17 hodin. 

Program k Noci kostelů připravil i Spolek svatého Bartoloměje ve Smolnici. Tamní kostel se v pátek 28. května připomene v 19 hodin vyzváněním zvonu. Prohlédnout si ho můžete od 19 do 22.30 hodin. Poté následuje půl hodina pro ztišení a modlitby při svíčkách. Po celý večer lze získat poutnické razítko od pořadatelů, dobrovolným vstupným také můžete přispět na opravu mobiliáře místní památky. 

V Žatci se do celonárodní akce Noc kostelů připojí evangelický kostel. Na úvod v 18 hodin promluví farář Tomáš Pavelka, přivítá účastníky a přiblíží i místní sbor. Poté následuje recitál komorního smyčcového tělesa, od 19.30 do 19.45 hodin následují komentované prohlídky kůru a věže kostela v podání kurátora sboru Iva Valáška. Zpěv duchovních písní s klávesami, houslemi, kytarou mezi písněmi četba žalmů, svědectví a duchovní zkušenosti členů a přátel sboru jsou naplánovány mezi 19.50 – 21. hodinou. Celou akci zakončí možnost individuálních rozhovorů a modliteb. 

Otevření kostela pro zájemce a prohlídku jeho prostor s doprovodem nabízí program Noci kostelů v pátek 28. května od 17 do 19 hodin v Kostele Narozen Panny Marie v Buškovicích. Ve Vroutku se ve stejný den otevřou oba kostely. Noc kostelů v Kostele svatého Jakuba Většího zahájí zvuk zvonů v 18 hodin, až do 22 hodin můžou přítomní zhlédnout výstavu tvorby mladého umělce Davida Koláře mladšího. V 18.10 hodin startuje koncert Kataríny Ševčíkové (harfa) a Valentýny Mužíkové (soprán). Královská harfa tonem Kataríny Ševčíkově a nádherný lidský soprán a hlas Valentýny Mužíkové tvoří spojeni, které příjemně pohladí vaši duši. Od 19.45 do 22 hodin můžete využít nabízenou komentovanou prohlídku kostela. Kostel svatého Jana Křtitele ve Vroutku nabídne o Noci kostelů prostor k meditaci a prohlídce kostela, ve stejnou dobu, od 16 do 18 hodin dojde k prezentaci zajímavostí ze staré vroutecké kroniky. Bohoslužba s hudebním vystoupením žáků ZUŠ Podbořany pod vedením ředitele Martina Říhovského je naplánována k Noci kostelů v Kostele Božího Spasitele v Podbořanech od 17 hodin. Od šesté hodiny večerní si pak půl hodiny můžete prohlédnout kostel a výstavu výtvarného oboru žáků ZUŠ Podbořany. Na webu www.nockostelu.cz můžete sledovat i změny k jednotlivým programům. 

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před patnácti lety ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů. V roce 2009 překročila Noc kostelů hranice a otevřely se také kostely a modlitebny na několika místech v České republice. V roce 2010 se Noc kostelů konala již v celé České republice, v roce 2011 poprvé na Slovensku, od roku 2012 probíhá Noc kostelů také v Estonsku, v roce 2016 se konala poprvé ve Švýcarsku. 

Loňská netradiční Noc kostelů v ČR zaznamenala více než 205 000 návštěvníků. 


+ foto: Vloni byla Noc kostelů kvůli první vlně koronaviru posunuta až na červen. Snímek je z Kostela Církve československé husitské v Lounech, kde bohatý program nabídl třeba přednášky ředitele archivu Jana Mareše. Foto: Ladislav Bába


+ foto: Sbor Aurum v Kostele sv. Jana Křtitele ve Vroutku. Foto: Edita Langpaulová 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video