Buďme na jedinečnost našeho kraje pyšní, říká kandidát do sněmovny Michal Kučera

Redakce 2021-09-22 16:08:47

,,Náš kraj i Česko změníme jedině SPOLU“. To je motto volební koalice pro volby do Poslanecké sněmovny. Za Ústecký kraj do sněmovny kandiduje Michal Kučera z Loun, současný předseda TOP 09 v Ústeckém kraji, dlouholetý zastupitel města Louny a od října loňského roku také krajský radní, který zodpovídá za regionální rozvoj, zemědělství a venkov.


Michal Kučera již poslancem byl a podle statistik dokonce tím nejpracovitějším z našeho kraje. Usiloval například o to, aby z vydobytého hnědého uhlí a štěrkopísků zůstávalo u nás v kraji víc peněz. ,,Při práci ve sněmovně chci dávat vědět, že náš kraj je pestrá část Česka, ve které žijí šikovní a podnikaví lidé. Chci přimět vládu, aby obnově našeho kraje věnovala mimořádnou pozornost. Ve spolupráci s místními patrioty a patriotkami se už teď snažím tvořit lepší pověst kraje, než je mediální zkratka o zanedbané periferii,“ říká M. Kučera.

Vystudovaný báňský inženýr a ekonom se celý život pohybuje v mezinárodním byznysu, často jako krizový manažer. ,,Několik firem jsem už postavil na nohy. Byznys a politika jsou sice jiné disciplíny, ale rozlišování podstatných úkolů od těch podružných, organizační schopnost a manažerské návyky se hodí ve firmě stejně jako v parlamentu,“ dodal. Jak vnímá Ústecký kraj a jak se chce za jeho rozvoj prát, si přečtěte v první části rozhovoru.

Lídr Pirátů Ivan Bartoš Ústecký kraj přirovnal k zaostalému Rumunsku. Jak náš kraj vnímáte Vy?

Potěšilo mě, jak se lidi z našeho kraje proti tomu nešťastnému výroku ozvali. Znovu se ukázalo, že povídačky o tom, že tu žijí lidi bez vztahu k místu, už dávno neplatí. Takže na rozdíl od mnohých politiků nebo filmařů, kteří rádi šíří napínavé příběhy o temném kraji, vidím, že sever je originální kout Česka plný patriotů. Řadím se mezi ně.

Sever Čech byl dlouho vnímán jako zaostalý, jak je na tom podle Vás?

S koncem uhlí nás čeká mnoho výzev a změn. Pokud chceme, aby to byly změny úspěšné, zaměřme se taky na silné stránky. Osobně o našem kraji mluvím hezky, zdůrazňuji jeho jedinečnost. Když budeme dokola opakovat, jak je to u nás hrozné, utopíme se v tom a nikam se neposuneme. Kombinace divoké a krásné přírody, industriální krajiny a památek, to se jen tak někde nevidí. Pracujme s tím třeba při budování turistické infrastruktury a buďme na tu jedinečnost pyšní.

Ústecký kraj je stejnou součástí naší republiky, jako každý jiný, proč si to často ,,ti nahoře“ nemyslí?

Jak píšu na svém webu, někdy se o nás mluví jako o vzdálené zaostalé kolonii. A bohužel současná vláda se k nám i tak chová. Babiš třeba prošustroval miliardy korun z Fondu národního majetku, které byly určeny na sanaci ekologických škod. To by si nikdo předtím nedovolil. Ještě jako poslanec jsem navrhl, aby z vydobytého hnědého uhlí a štěrkopísku u nás v kraji zůstávalo víc peněz. Vláda byla proti a vládní poslanci taky. Když se tu premiér nebo ministři ukážou, naslibují hory doly, ale skutek utekl. Zkrátka v malostranských palácích je od nás málo skutečných patriotů, kteří by bojovali za svůj kraj. To bych chtěl změnit. Je na voličích, aby dobře vybrali.

Za náš kraj se tedy ve sněmovně nikdo ,,nepere“. Chtěl byste tuto roli převzít?

Poslance do sněmovny vysílají voliči a voličky z kraje, takže považuji za samozřejmost, že pracuji nejen pro stát, ale i pro svůj kraj. Je ale potřeba, aby to zvolení kolegové a kolegyně z kraje měli podobně, aby se nás za sever Čech pralo víc. Tohle umí Ostraváci - když jde o sever Moravy, dokážou spolu-pracovat a hlasují bez ohledu na stranickou příslušnost. Moc si přeji, aby takovou par-tu namíchali i voliči z Ústeckého kraje.

Jste manažer, který pomáhá postavit firmy zpět na nohy, daří se to i Ústeckému kraji?

Řídit stát nebo kraj jako firmu nelze, jsou to jiné disciplíny. K ozdravení firmy stačí jeden krizový manažer a dobrý tým. Do rozvoje kraje musí být ale zapojeno mnohem víc lidí, a ty tu naštěstí máme. Jako krajský radní pro regionální rozvoj a venkov jsem v posledních měsících potkal stovky místních živnostníků, podnikatelů, sedláků, lidí ze spolků a neziskovek a dalších, kterým na našem kraji záleží. Takže už zbývá jen to, aby nová vláda pochopila, že musí víc pomoci regionu, kde se po desetiletí zatápěly uhelné kotle, aby třeba i na Malé Straně měli elektřinu a světlo.

Jaká pozitiva kraje byste vyjmenoval, čím byste do něj potencionální obyvatele nalákal?

Jsem tramp a mám místní přírodu prochozenou křížem krážem - to je nekonečné bohatství, kvůli kterému stojí za to tady žít. Ve většině měst u nás na severu máme krásnou přírodu doslova za rohem. A pak jsou tu i pěkná a živá města, zemědělský venkov, kde sílí místní produkce a z mnoha míst kraje to máte blízko do Prahy i Drážďan nebo Berlína. Náš kraj čeká razantní přechod od uhelné energetiky k novým odvětvím nebo budování turistické infrastruktury - takže je to skvělé místo pro všechny, kdo se chtějí na tak dynamických proměnách podílet. Rozhodně tu není a nebude nuda, je to kraj příležitostí, kde jsou vítány dobré nápady aktivních lidí.

Klasický ,,Severočech“, jaký je to člověk?

Každý je originál a nechci házet Severočechy do jednoho pytle. Ale myslím, že v přímočarosti se můžeme leckdy měřit s Ostraváky. Poslední dobou vnímám hlavně ten rostoucí patriotismus, a to mě vážně těší. Takže jo, jsme patrioti.

Z podnikatelského hlediska, jak by vláda mohla našemu kraji pomoci?

Úplně by stačilo, kdybychom pracovali v prostředí, které se nebude měnit z měsíce na měsíc. Kdyby všechna nová pravidla by-la jasná, jednodušší, abychom nepotřebovali armádu právníků. Velký problém vidím v tom, jak moc daníme práci – lidi pak mají méně peněz a práce je paradoxně taky mé-ně. Nemusíme vymýšlet žádné složitosti – prakticky ihned se dá změnit přístup úřadů, aby místo zaklekávání a šikany byly pro podnikatele oporou. Chci taky podpořit zrychlení odpisů, aby firmy více investovaly do svého rozvoje a nových pracovních míst.

Hodně se mluví o Ústeckém kraji bez elektráren? Jde si to představit…?

Nejde jen o to, aby lidi, kteří zde žijí, měli práci. Jde o to, aby měli kvalitní práci. Že pálení uhlí končí a už moc nedává smysl, víme docela dlouho. Musíme počítat s tím, že se náš kraj změní. Peníze se už na kraji nerozkrádají, takže hlavní úkol bude spojit šikovné lidi a připravit smysluplné projekty, které opravdu zlepší život v našem kraji. Proto se snažím podporovat všechny ty skvělé regionální výrobky, služby, firmy, které zde máme a za kterými stojí lidé, kterým to není jedno.

Jak vnímáte venkov našeho kraje, je něco, co výrazně brání jeho rozvoji?

Venkovů je tu hned několik. Jsou to horské obce, ty v blízkosti dolů, zemědělský jih kraje, Šluknovský výběžek nebo velmi malé obce, které nemají ani dost peněz na spolufinancování dotací. Všude řeší jiné obtíže a ze svých návštěv po kraji vím, že téměř všude mají dobré plány rozvoje. Takže jen stačí, aby stát začal splácet svůj historický dluh vůči našemu kraji a poslal potřebné finance. V mé gesci krajského radního jsou dotace na menší venkovské projekty, my u nás se dost snažíme, aby se na venkově žilo lépe. Pomoc státu ale musí být mnohem vyšší než doposud.

,,Doba covidová“. Jak jste ji vnímal? Jak moc podle Vás ovlivnila životy lidí a rodin?

Těším se, až začneme znovu řešit jiná témata než covid. Bohužel se projevilo, že mít populistického chaota v čele vlády může stát i lidské životy, když přijde krize. A ta bohužel přišla. Úkolem nové vlády bude spojit obyvatele Česka, které rozdělila covidová témata. Na obnovu země po covidu dostaneme miliardy z EU, tak se všichni snažme, ať z covidové krize vyjdeme úspěšně.

Dokončení rozhovoru najdete v dalším čísle týdeníku. (PI)


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video