Zaměstnanci Nexenu vyhlásili stávkovou pohotovost

Redakce 2022-01-25 14:08:27

Žatec – V továrně na výrobu pneumatik v průmyslové zóně Triangle se začínají bouřit nespokojení zaměstnanci. Jejich zaměstnavatel totiž stále otálí se schválením kolektivní smlouvy.

Odbory Kovo v Nexenu, které jsou druhé největší v regionu, proto vyhlásily stávkovou pohotovost. „Důvodem je neustálé odkládání schválení kolektivní smlouvy. Podle nás jde o nepřiměřeně dlouhé protahování jednání, vedení se stále vymlouvá na překlady, na české právníky, na komunikaci s vedením v Soulu. Kolektivní smlouvu řešíme už dubna roku 2019 a nikam jsme nepokročili,“ říká předseda základní organizace odborů Kovo v Nexenu Pavel Rohel.

Dodává, že odbory přišly s návrhem smlouvy a že už to vypadalo, že se kolektivní smlouva podepíše. „Vedení ale smlouvy nepodepsalo s tím, že to není potřeba,“ popisuje Pavel Rohel. Problém podle něj zaměstnanci vidí především v tom, že se platy nezvyšují plošně. „Jsou tu dělníci, kterým se mzda nezvedla od roku 2018, a není jich málo. To je při dnešní inflaci a celkovém zdražování neudržitelný stav,“ uvádí odborář Pavel Rohel. Podle navržené kolektivní smlouvy by se platy v roce 2022 měly zvednout o 8,2 procenta, v následujících letech vždy o 6 procent.

Na tyto požadavky zatím vedení Nexenu nereflektuje. „Vedení společnosti nevyslyšelo naše požadavky a nevede konstruktivní jednání. Naše organizace a většina zaměstnanců nevidí jiné východisko než zahájit stávkovou pohotovost, bude pozván a zaměstnavateli nabídnut zprostředkovatel k vyřešení sporu,“ uvádí se v prohlášení odborové organizace.

Dodává, že většina zaměstnanců stojí za odbory. Zatím byla vyhlášena stávková pohotovost, což se na samotném provozu nijak neprojevuje. Odboráři tvrdí, že se chtějí dohodnout. „Chceme být i v této situaci konstruktivní a na rozdíl od zaměstnavatele považujeme kolektivní smlouvu za zásadní dokument společného dialogu,“ uvádí se v prohlášení. Pokud by se jednání znovu nedopadla, jsou ve hře demonstraci či přímo stávka.

O vyjádření jsme požádali i společnost Nexen. „Odborová organizace nám předala na začátku ledna nový návrh kolektivní smlouvy. Ten momentálně naše společnost reviduje a připravuje odpověď. V novém návrhu jsou změny oproti původnímu návrhu z loňského roku,“ uvedla společnost Nexen pro Ohře média. „Společnost udržuje sociální dialog se zástupci odborové organizace a reaguje na jejich požadavky. Navzdory komplikacím start-upové společnosti a výsledků společnosti spjatých se situací kolem COVID-19, výroba nadále pokračuje bez restrukturalizace či snížení výrobního objemu. Samozřejmě plně dodržujeme pracovní podmínky, zákoník práce a neustále se zabýváme zlepšováním podmínek našich zaměstnanců. Proto si nemyslíme, že je potřebné uzavřít kolektivní smlouvu,“ dodává v prohlášení Nexen.

Podle zástupců společnosti by stávka neprospěla nikomu. „Stávka by, samozřejmě, společnosti neprospěla. Neprospěla by však ani zaměstnancům a komunitě. Výroba pneumatik je kontinuální a není možné zastavení linek bez velkého dopadu. Komunikaci s odborovou organizací respektujeme a pokračujeme v komunikaci také se všemi zaměstnanci,“ uvedla firma.

Společnost Nexen Tire Europe je největším investorem v průmyslové zóně Triangle na hranici Žatecka, Chomutovska a Mostecka, která vznikla na místě bývalého vojenského letiště. Vyrábí pneumatiky do osobních a lehkých užitkových aut. V Nexenu pracuje v současnosti kolem tisíce zaměstnanců.


Napsal(a): jr

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video