Studenti Třetího věku se seznámili s prací kronikáře. V Lounech jím je Ladislav Bába, který kroniku píše již 24 let

Lucie Steklá 2022-01-30 17:39:23

Kronikář města Loun Ladislav Bába byl hostem hodiny vlastivědy Třetího věku. Deseti studentům vyprávěl o kronikách a práci kronikáře, kterou v Lounech vykonává již čtyřiadvacátým rokem. „Od roku 1996 jsem pracoval v archivu a o dva roky později jsem začal psát městkou kroniku. Vždy jsem věděl, že ji chci psát a splnilo se mi to,“ řekl L. Bába úvodem přednášky.


Jak podotkl, v Lounech je tradicí, že kroniku píší lidé, kteří pracovali v archivu, stejně jako tomu bylo o dvou předchozích kronikářů města, pan Beran či Lůžek. Ti vždy měli úhledné písmo, což je také v jejich zápisech znatelné. Město Louny má v archivu uloženo několik kronik, ta první je datována od roku 1921 a studenti do ní mohli díky vstřícnosti lounského archivu nahlédnout. Jak pokročila doba, umožnila legislativy městské kroniky psát digitálně. „Poslední ručně psaná kronika Loun je z roku 2005, od roku 2006 je jen ve verzi digitální. Kronika je vždy jen text, nikdy se do ní nelepily ani nevkládaly fotografie. Já je přikládám jako přílohu ve fotoalbu, které obsahuje zhruba dvě stovky fotografií událostí z daného roku,“ dodal kronikář.

Studenty Třetího věku zajímalo, jaká témata do kroniky zaznamenává. Samozřejmě, ta nejdůležitější z každého měsíce života v Lounech. „Obsah kroniky spadá do kompetence jejího pisatele, ale vždy musí být nezávislý. Zaznamenávám důležité akce, komunální politiku i to, jak lidé žijí. Nechybí ani záznamy o cenách či platech v každém roce. Ročně je to na sto třicet záznamů,“ přiblížil L. Bába s tím, že čas, který tvorbě kroniky věnuje, je neměřitelný. Po posledním zápisu vždy projde kronika kontrolou, faktickou i jazykovou a po případných připomínkách a opravách je zveřejněna na webu města. „Jsem patriot a sbírám staré fotografie Loun. K nim požinuji fotografie současné,“ uzavřel povídání L. Bába a studentům několik fotografií ukázal.

Projekt Třetí věk je vzdělávací cyklus řadící se do programu celoživotního vzdělávání. Organizátorem je od jeho zahájení v roce 2006 Městská knihovna Louny. Projekt se snaží zvyšovat kvalitu života, zaměřuje se na mnohdy sociálně vyloučenou skupinu lidí, přispívá k dlouhodobě soběstačnému životu seniorů. Program využívající jinakosti jako principu rozvoje osobnosti přináší mimo jiné i nový princip dobrovolnictví, nejen ze strany lektorů, ale i frekventantů, kteří vykonávají dobrovolnickou práci pro knihovnu. (lus)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video