Pekař Kroupa: Igelit je u nás sprosté slovo, v poledne míváme vyprodáno

Veronika Roubínková 2022-01-31 09:28:38

Žatec – Pekařství u Kroupů zná v Žatci asi skoro každý. Miroslav Kroupa je vyučený pekař, který je v oboru už 35 let. Od roku 1992 se pečení věnuje naplno. Pekárnu provozoval i na Severním Kypru v Turecku, v dělal také technologa pro Holandskou pekařskou firmu. V rodinné pekárně pracuje manželka a často také pomáhá dcera.

Proč jsou před vaším obchodem fronty?

Je to jednoduché, to řemeslo se od jisté doby více potlačilo. Začalo se vyrábět průmyslově ve velkém množství, tedy když to někdo dělá úplně obyčejně jako například já, tak je to velká vzácnost. Což je velká škoda.

V supermarketu vypadá pečivo na první pohled lákavě, voní a je ještě teplé. Druhý den se, ale často setkáváme s tím, že se to už nedá jíst, čím to je?

Všichni zákazníci chtějí mít lepší a dostupnější služby, chtějí mít pečivo teplé nakrájené, ale přitom to není rozhodně to stěžejní. Pečivo ze supermarketu není upečeno přímo tam, ale je pouze ohřáté, tím pádem rychleji ztrácí kvalitu a měkkost. Jsou to takzvaně rozpeky. Vlastně se to dá přirovnat tomu, když si doma ohřejete rohlík v mikrovlnce.

Z kolika surovin vytváříte dobrou housku, kterou prodáváte ve vaší pekárně?

Pšeničná mouka, slunečnicový olej, droždí, slad a voda.

Kolik chlebů uděláte denně?

Zhruba sto padesát až dvě stě kusů. Nejprodávanější je standardní kváskový. Nikam nic nerozvážíme, vše prodáváme u nás na prodejně. Kolem poledne už bývá vyprodáno.

V čem je ideální pečivo doma skladovat?

Využíváme k balení pouze papírové sáčky, plast je u nás sprosté slovo, to používat nechceme. Není dobré v tom pečivo skladovat, ta vlhkost se vyrovnává lépe v papíru nebo v kusu textilu, igelitový sáček není vůbec vhodný. Pak je ideální chlebník nebo obyčejná krabice. Pokud víte, že jste ho koupili nadbytek, můžete pečivo zamrazit, po rozmrznutí je stále velmi chutné.

Dá se doma upéct dobrý chléb?

Ano, dá se upéct dobrý chléb i v domácích podmínkách. Jen moc nedoporučuji domácí pekárny. Lepší je domácí trouba, například kvůli kůrce.

Hodně se mluví o tom, že pečivo není zdravé, především to světlé, a že bychom ho měli omezit. Popřípadě nahradit pečivem tmavým. Jak to doopravdy je?

Obyčejný kváskový žitný chléb má zhruba 204 kalorií ve 100 gramech. Pro srovnání, nějaký cereální chléb, který není kváskový, má 240 kalorií. Celozrnný chléb nabízíme také, člověk by si měl dát pozor, jestli nabídka celozrnného pečiva nelže. Kvásek tělo lépe tráví, proto člověku pak není tak těžko.

Bude se pečivo zdražovat?

Kvůli zdražení energií se lidé určitě musí připravit, že se pečivo zdraží. Především u průmyslové výroby. U nás se bude zdražovat jen o tři až pět procent, a to především kvůli zvyšování mezd našich zaměstnanců.


Napsal(a): Veronika Roubínková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video