Reakce občana: Zavření železného mostu v Žatci je nesmysl

Redakce 2022-02-15 08:26:35

Jeden z návrhů participativního rozpočtu vyvolal nevoli mezi částí obyvatel. Přinášíme reakci jednoho z nich, více se dočtete i ve středečním vydání Žateckých novin.

Tak jako každý týden koupili jsme si s manželkou Žatecké noviny č.5 ze dne 2.2.2022. A protože bydlíme v žatecké Chomutovské ulici ihned jsme si všimli prvního článku, který pojednává o tom, že občané chtějí zavřít most.

Na veřejném setkání jsme s manželkou nebyli a tak se o návrhu na zavření železného mostu dovídáme až z Žateckých novin. Autor návrhu Jiří Dobruský zde uvádí své argumenty a závěry, s kterými se nemůžeme ztotožnit i když tvrdí, že pozitiva převládají nad negativy.

Pokusím se proto na uvedený článek reagovat pohledem občana, kterého se závěry p. Dobruského dotýkají, protože mám bydliště v Chomutovské ulici. Předně by mě zajímalo, kteří občané tento návrh podali. Určitě to nejsou občané, kteří bydlí v ulicích Chomutovská, Herbenova, Osvoboditelů, Stroupečská. Ptal se někdo těchto lidí před zpracováním návrhu, co si o tom myslí? Dovolím si tvrdit, že ne. Že jsou to pouze ti žatečtí cyklisté a chodci, kteří v lokalitě za mostem bydliště nemají, ale trasu podél řeky využívají. Ve svém návrhu se pak p. Dobruský zaobírá nebezpečností mostu pro tyto cyklisty a chodce.

Souhlasím s tím, že most je hodně úzký a někdy (nikoliv vždy) frekventovaný a pro cyklisty výjezd do přilehlých ulic (nejen do ulice Osvoboditelů) složitý. Ale eliminuje se tato složitost, když se zamezí osobním automobilům průjezd Husitským náměstím přes železný most do místa bydliště? Podle mě vůbec ne. Protože frekventovaný provoz těsně za mostem se nijak nezmění, spíš je nutno ještě počítat s nákladnímu automobily, které přes Husitské náměstí kvůli tonáži projíždět nemohou. Z tohoto důvodu je závěr p. Dobruského v tomto směru zcela mimo realitu.

 Nelze opomenout ani skutečnost, že na Husitském náměstí fungují dva obchody. Večerka s potravinami zbudovaná v objektu bývalého hostince Labuť a trafika. Víme, že v obou obchodech značně klesly tržby při nedávné přestavbě dotčeného náměstí a to jenom proto, že zde nemohli zastavit se svými vozy projíždějící zákazníci, kteří tak činí, když je náměstí průjezdné. Zmínění podnikatelé byli nuceni z důvodu prodloužení stavebních prací dotovat činnost obchodu ze svých úspor. Zákazem vjezdu osobních aut na Husitské náměstí by se tak oba obchodníci dostali do stejné problematické situace, což by vedlo k ukončení jejich podnikatelské činnosti v této lokalitě. A nakonec by na tom tratili zdejší obyvatelé, protože by přišli o nejbližší a dobře zásobený obchod s potravinami a drogerií a pak také o prodej tiskovin a tabákových výrobků.

Z celého návrhu p. Dobruského mám dojem, že prostřednictvím Žatečanů využívajících trasu kolem řeky chce pouze prosadit uzavření mostu (zřejmě i celoroční), aby byla na Husitském náměstí vybudována jakási obytná či relaxační zóna. Jak dalece se dotkne uzavření mostu obyvatel žijících za mostem, nijak zvlášť neprobíral. Zřejmě pro něho město Žatec za železným mostem končí. A protože mám v době, kdy píši tento článek, již určité poznatky o tom, že se některým občanům uzavření železného mostu nelíbí, zvažuji sepsání petice, neboť ne každý má možnost hlasovat prostřednictvím jakéhokoliv elektronického zařízení na webových stránkách města. Je nanejvýš nutné, aby o této věci rozhodli občané, zejména ti, kterých se to bezprostředně týká.

Občan Žatce Z. B. (autor si nepřál zveřejnit jméno, redakce jeho totožnost zná, redakčně kráceno)


Napsal(a): Z. B.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video