Unikátní přírodovědné centrum ukáže tání ledovců, tsunami i Mars

Denisa Bukvajová 2022-02-21 21:20:31

V Žatci vzniká přírodovědné centrum pod odborným dohledem otce myšlenky Pavla Pintra, který je zároveň pověřen i jeho vedením. Právě s ním jsme se sešli v areálu Střední zemědělské školy, kde nyní finišují přípravy na otevření učeben tohoto centra. První návštěvníky by mělo přivítat na konci března. Bude se skládat ze dvou částí, konkrétně z „digitária“ a z „Vědy na kouli“.

Nacházíme se v jedné z učeben přírodovědného centra, která se jmenuje Věda na kouli. Zhruba uprostřed černé místnosti je ze stropu nainstalovaná koule o průměru cca dvou metrů. Na kouli je v tomto okamžiku nasimulovaná naše planeta Země, která se otáčí. V temné místnosti to působí téměř magicky. Jako bychom mohli pozorovat naši planetu ve vesmíru, která je jen kousek od nás.

Můžete mi na začátek říct, co vás vlastně vedlo k vytvoření přírodovědného centra?

Už dlouho jsem viděl v Ústeckém kraji jistý deficit v počtu vzdělávacích center. Na druhou stranu jsem chápal, že Žatec je město menšího formátu a vytvořit zde druhou Techmanii nebo IQlandii asi není úplně reálné. Myšlenky vytvořit v Žatci projekt, který by podpořil vztah studentů a veřejnosti k technickým vědám, jsem se ale nevzdal. Trvalo asi patnáct let, než se mi otevřela možnost svůj nápad realizovat. Ta možnost vznikla díky grantu, který jsme získali přes MŠMT z Evropské unie, který se nazývá Podpora polytechnického vzdělání a gramotností v Ústeckém kraji (registrační číslo: CZ.02.3.68/0.0/0.0/19_078/0017377).

Teď už k samotnému centru. Co všechno se tady budou moci studenti, žáci, ale i široká veřejnost dozvědět a co jim tu můžete ukázat?

Tato učebna slouží především pro vzdělávání v oborech jako jsou geologie, zeměpis, ochrana životního prostředí a ekologie. Dá se zde ukázat zrychlený model tání ledovců od roku 1980 až do dnešního dne. Také můžeme simulovat vznik tsunami. Dají se ukázat geologické zlomy, lze tak pozorovat vznik zemětřesení. Můžeme tu vidět kde všude na planetě je sopečné působení.

Jak funguje samotný model instalované koule a odkud čerpáte data?

Nyní zde vidíme model planety Země. Na zavěšený model koule se dají ale nasimulovat všechny planety naší sluneční soustavy a i různé měsíce. Simulace je tvořena na základě reálných fotografií z kosmických sond. Jediná planeta Země je pak tvořena ještě snímky a daty z družic. Je to totiž jediná planeta, okolo které obíhá tak velké množství družic, že pokryjí celou planetu. Tyto snímky a data se pak reálně stahují do databáze NOAA (Úřad pro atmosféru a oceány). Naše centrum je na tuto databázi napojeno a díky tomu my tady v Žatci můžeme třeba vygenerovat počasí na celé Zeměkouli dvě až čtyři hodiny zpětně. Druhou nejlépe zmapovanou planetou je Mars, kde jsou snímky z družic také velmi dobře zpracované. Ten model si můžeme teď také ukázat. Návštěvníci na něm budou moci vidět i polární čepičku v oblasti marsovských pólů. Tato polární čepička je složena ze zmrzlého oxidu uhličitého, který v létě roztaje a polární čepička se zmenší a v zimě, kdy je na marsovském pólu více než mínus 100 °C, zase naroste.

Mluvili jsme o učebně digitária. Jak bude fungovat tato místnost pro vaše návštěvníky?

Digitárium doplňuje Vědu na kouli, ale má spíše techničtější rozsah. Je to pozorování z jiného pohledu, návštěvník bude přímo součástí děje. V reálu to znamená, že bude sedět v polokouli a bude moci pozorovat děje, které se odehrávají nad ním. Jako kdyby byl na planetě a díval se vzhůru na divadlo ze světa různých věd jako je například fyzika, chemie, robotika, matematika, biologie. Pro lepší představu mohu uvést například ukázku chemických prvků. Pro každý prvek je udělaný planetární model s vyobrazením celého složení - ukázka jádra, kolem kterého obíhají elektrony. Můžeme také nasimulovat průlet lidským tělem. Celé je to velmi propracované.

Kolik je takových přírodovědných center v Ústeckém kraji? Je tu vůbec nějaké?

V našem kraji je jich strašně málo. Jedno z těch největších je v Teplicích (Hvězdárna a planetárium Teplice). Tam mají mechanické planetárium a dají se tam zobrazovat pouze děje na obloze a noční obloha. My tady máme digitální planetárium a můžeme tak zde nasimulovat v podstatě cokoliv. Technologicky jsme skutečně o velký kus napřed. Pak je v kraji ještě Planetárium a hvězdárna v Mostě. Zde je používán také mechanický projekční přístroj. Naše technologie je opravdu unikátní. V celé České republice jsou jen tři instalace Vědy na kouli, a to v Třebíči, v Brně a v Plzni. Žatec bude tedy čtvrtým městem, kde bude vzdělávací centrum s touto technologií.

Kromě prohlídek, jakými dalšími konkrétními formami budete své návštěvníky vzdělávat?

My tu chceme po vzoru Třebíče dělat hlavně živé přednášky. Bude to fungovat tak, že v učebně bude vždy lektor, který bude živě přednášet, ať už o planetách sluneční soustavy, o měsících nebo o čemkoliv jiném v rámci již zmiňovaných věd. Chceme dopřát dotyčnému ucelený výklad k tématu. Bez kvalitní přednášky s názornými ukázkami to podle naší myšlenky vzdělávání postrádá hlubší smysl. Za pár minut už si jen z nějakého obrázku bez výkladu většinou moc nepamatujete.

Pro koho chcete přednášky pořádat?

Přednášky budeme dělat hlavně pro žáky základních a středních škol. Nicméně své si tady najdou i předškolní děti, kterým můžeme ukázat naši planetu, kde na ní bydlí. Dostanou omalovánky, mohou si vymalovat kosmonauta, planetu, označit místo svého bydliště. Náš cíl je nejen vzdělávat, ale i nalákat a přitáhnout děti, ať už školního či předškolního věku, k bližšímu vztahu k přírodním a technickým vědám. V současné době spousta žáků a studentů v přírodních vědách chybí. Do budoucna jsou však technické a přírodní vědy obrovským trendem. Sledujme třeba robotizaci dnešního světa. Za nějakých dvacet třicet let bude potřeba spousta techniků, fyziků, chemiků, programátorů a dalších pracovníků v technických vědách. My chceme studentům a žákům zprostředkovat náhled na tyto vědy populární formou. Proto pro ně připravujeme takzvané „Science přednášky“. Chtěli bychom na nich ukázat smysl práce z řad vědců z Akademie věd ČR, kteří budou na těchto přednáškách mluvit o svých konkrétních činnostech a úspěších. Přednášky budou dělané populární formou, žádné rovnice, vzorečky, ale bude to spíše ukázka směru vědy a čeho všeho v ní lze dosáhnout. Pak by to mohlo žáky a studenty zaujmout.

Říkal jste, že vaší cílovou skupinou jsou žáci, studenti, ale i široká veřejnost. Jakou otvírací dobu chystáte právě pro veřejnost a jak budete cílit na ni?

Pro veřejnost budeme mít otevřeno každou sobotu s největší pravděpodobností od 10 do 17 hodin. Bude to formou živých přednášek. Plánujeme, že program bude určen i pro rodiny s dětmi. A co je velmi zajímavá informace, vstup bude zdarma. Je to díky tomu, jak už jsem zmínil na začátku, že projekt je financován z Evropské unie.


Rodák Žatce RNDr. Pavel Pintr Ph.D.. vystudoval Přírodovědeckou fakultu v Olomouci, obor optika a optoelektronika. Titul RNDr. získal v oboru matematická fyzika a astrofyzika a titul Ph.D. získal v roce 2012 z aplikované fyziky. V současné době bydlí v Žatci a pracuje v Akademii věd v centru Toptec oddělení Ústavu Fyziky Plazmatu AVČR, v. v. i.. Několik let pracoval jako optický specialista v japonské firmě Koito, kde také absolvoval vzdělávací stáž v Japonsku.

Napsal(a): Denisa Bukvajová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video