Jedním z návrhů občanů je obnova zanedbaného místa. Hezčí parčík v Tyršově ulici by ocenily i děti

Hedvika Mašková 2022-02-27 09:57:00

Parky v Žatci nejsou žádná sláva. Uvědomuje si to samo město, které plánuje vybudování přírodního parku u pekárny a revitalizaci několika stávajících (park Komenského alej, park Macerka či park pod nemocnicí), ale také zdejší občané. Jedním z nich je i Ondřej Bayer, který do letošního participativního rozpočtu navrhl projekt dávající si za cíl zlepšit stav parčíku v Tyršově ulici.

,,Prostor parčíku se nachází pod kostelem sv. Jakuba a je to celkem nevyužívané místo, které nenavštěvuje mnoho lidí. Nemají důvod tam chodit, protože park vypadá dost nevábně,“ zmiňuje ve svém návrhu Ondřej Bayer, který by rád, kdyby se na daném místě zejména upravila zeleň, zrekonstruovala zeď v zadní části a opravilo zábradlí lemující přilehlý chodník. ,,Do parčíku by bylo možné rovněž zakomponovat dřevěný mobiliář, jako jsou lavičky nebo různé překážky, popřípadě edukační prvky v podobě informačních interaktivních tabulí na rozeznávání zdejší fauny a flóry pro nejmenší,“ vysvětlil našim novinám iniciátor myšlenky úpravy parku v Tyršově ulici.

Prostor, který volá po větší pozornosti již dlouhá léta, se dle navrhovatele projektu nachází ve skvělé lokalitě. Je v blízkosti centra města a dvou mateřských škol. Navíc nevrhá zrovna nejlepší světlo na udržovaný kostel sv. Jakuba v jeho sousedství.

,,Nápad na revitalizaci parčíku se mi v hlavě zrodil asi před dvěma lety. Chodím kolem velmi často do města i pro synka do školky. Proto mne také napadlo, že by místo určitě rádi využívaly děti, rodiny, senioři i zamilovaní, kdyby se nacházelo v lepším stavu. Mým cílem je zkulturnit prostor, kde by si žatečtí občané mohli přijít posedět třeba s přáteli,“ dodal Ondřej Bayer.

Lepší vzezření parčíku by zajisté ocenili Žatečané bydlící v okolí, ale především již zmiňované mateřské školy. Necelých dvě stě metrů od něho se totiž nachází rovnou dvě budovy školky ,,U STUDÁNKY“, které navštěvuje bezmála sto dětí.

,,S návrhem úpravy parčíku samozřejmě souhlasíme a byli bychom velice rádi, kdyby se zrealizoval,“ prozradila nám ředitelka 5. Mateřské školy Žatec Jana Hribová a nadto doplnila: ,,V současnosti naše učitelky s dětmi do parku nechodí. Na procházky vyrážíme do Jungmannovi ulice, do parku u hřbitova nebo využíváme naší nově upravenou zahradu. Kdyby se parčík v Tyršově ulici revitalizoval, určitě bychom ho s dětmi také navštěvovali.“

Kromě úpravy parku by se Ondřej Bayer rád dopátral historických fotografií místa a zjistil, jak před lety vlastně vypadalo. ,,Zároveň mě napadlo, kdyby žádost došla v participativním rozpočtu do finále, že by bylo hezké, například v rámci ankety žateckých občanů, vymyslet pro parčík oficiální název,“ sdělil nám na závěr navrhovatel projektu, který předpokládá, že vynaložené náklady na úpravu parku v ,,Tyršovce“ vyjdou na 144 tisíc korun.

Do procesu rozhodování o využití části obecního rozpočtu na realizaci projektů vedoucích ke zlepšení a oživení veřejného prostranství Města Žatce a jeho místních částí je možné hlasovat ještě do konce února prostřednictvím Mobilního rozhlasu Žatec https://www.mobilnirozhlas.cz/app/anketa/otazky/7fYR67D2.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video