Lidé hromadně nakupují zlato a stříbro. „Zásob máme dost,“ říkají chomutovští obchodníci

Redakce 2022-03-16 15:33:31

Chomutov – Nejistá doba a výkyvy na trhu rozjela velkou poptávku po drahých kovech. Lidé investují do zlata, aby uchránili své úpory.

Velký zájem zaregistrovali také v prodejně Silver Star v Chomutově, ve které lidé seženou drahé kovy v nejrůznějších formách. „Může potvrdit, že zájem je opravdu velký. Během krátké doby si k nám cestu našlo hodně nakupujících, zájem je ještě větší než v tradičně silném období před Vánocemi,“ potvrzuje jeden z majitelů společnosti Lukáš Pokorník.

Přesto se případní zákazníci nemusejí bát „prázdných regálů“, prodejna Silver Star nabízí široký výběr produktů. „Obracejí se na nás lidé s obavou, třeba po zkušenostech odjinud, jestli vůbec ještě máme zboží. Můžu je uklidnit, že mnoho zboží máme skladem, takže není problém si ho u nás v prodejně prohlédnout a třeba hned koupit,“ popisuje Lukáš Pokorník.

Zboží je dost

Patrné je to i z pohledu do vitrín, ve kterých se třpytí zlaté a stříbrné mince, slitky nebo cihličky. Na požádání vyskládávají majitelé Lukáš Pokorník a Lukáš Šantora další blyštivé drahé kousky.

Zvýšený zájem je pochopitelný v době vysoké inflace, stále dražšího zboží a rozkolísané situace ve světě. Mnozí se tak uchylují k nákupu zlata a stříbra, aby si uchránili svoje peníze. „Zlato a stříbro si drží hodnotu. Jsou to konzervativně uložené peníze. Lidé zlatem platí tisíce let, je to vlastně nejstarší platidlo a lidé mu důvěřují. I proto si drží svoji cenu,“ vypočítává výhody spolumajitel Silver Staru Lukáš Šantora.

Vedle stabilně vysoké hodnoty, která odolává rychlým změnám v ekonomice, mají produkty z ryzích kovů další výhodu. A to, že se dají snadno přenést, jsou mobilní. Pokud si například koupíte tubu stříbrných mincí za patnáct tisíc korun, nebo zlatý slitek v jiné hodnotě, snadno se vám vejde do kapsy. „Když to řeknu trochu s nadhledem, tak nemovitost si sebou nikam nevezmete. To u drahých kovů neplatí. Navíc zlato uznávají skoro všude na světě, dá se vždycky vyměnit za peníze, a to kdykoliv a kdekoliv, je to univerzální platidlo,“ říká Lukáš Pokorník.

Je nějaký výrazný rozdíl mezi zlatem a stříbrem? V poměru k hmotnosti je zlato dražší, do zlata více investují starší lidé a konzervativnější investoři, protože zlata je na světě omezené množství a jeho hodnota se stabilní. Stříbro, které není tak drahé, může být zajímavější pro lidi, kteří rádi v ruce drží pořádný kus kovu, protože za stejnou cenu ho pořídíte samozřejmě co do objemu více. Navíc u stříbra, které se používá v technologickém průmyslu a není dosud nijak nahraditelné, je možné počítat s větším potenciálním růstem ceny.

Ale nejen zlatem a stříbrem živ je člověk. Kdo by měl zájem, může si v Silver Staru koupit i cihlu mědi nebo hliníku, samozřejmostí je nabídka dalších drahých kovů jako jsou platina či paladium, možné je pořídit i diamanty.

Už za stokoruny

Obchod nabízí stovky položek, vybrat si může každý. Některé produkty jako například plíšky, se dají pořídit už v řádu desítek a stovek korun. Nejoblíbenější jsou stříbrné mince, třeba dvacet mincí s motivem vídeňské filharmonie je možné pořídit za cenu kolem patnácti tisíc korun. A výjimkou nejsou nákupy ani za stovky tisíc korun. „K nám chodí všichni, ze všech vrstev společnosti, zákazníci jsou hodně různorodí. Někdy byste to do někoho na první pohled ani neřekli, ale pak udělá obchod i za desítky tisíc,“ popisuje Lukáš Šantora. Pořídit se dají i umělecké kousky, třeba velké mince s vysokým reliéfem z omezených edic, oblíbené jsou ale také popkulturní produkty, dá se koupit i stříbrná plaketa plechovky piva Duff ze seriálu Simpsonovi nebo mince s Batmanem a jinými komiksovými superhrdiny.

V prodejně Silver Star v Ruské ulici každého rádi uvítají ve všední dny od 8 do 17 hodin, platit je možné hotově i kartou. „U nás si lidé mohou zboží prohlédnout a vzít do ruky. Všechno, co tu máme, můžeme rovnou prodat. Rádi s klienty sedneme a u sklenky prosecca probereme jejich představy. Všechno si mohou prohlédnout, na velké obrazovce jim také můžeme ukázat další produkty z e-shopu www.sstar.cz, kde máme na sedm set položek. Máme za sebou mnoho zkušeností z finančního světa, takže dokážeme poradit,“ vysvětluje Lukáš Šantora. Aby měli na všechny dostatek času a zákazníci nemuseli čekat, doporučují si domluvit schůzku dopředu na telefonním čísle 736 200 434.

Klientům radí, aby své investice rozprostřeli do více sfér, nesoustředili se například jenom na zlato. Jak říkají majitelé obchodu, jedno prastaré a osvědčené pravidlo říká, že by peníze měly být uloženy do tří pilířů, například do drahých kovů, do nemovitostí a do cenných papírů. „Doporučujeme také drahé kovy nakupovat pravidelně, třeba po nižších částkách. Díky tomu snížíte riziko, že v jeden okamžik nakoupíte za méně výhodnou cenu než jindy. Rozložením v čase se toto riziko samozřejmě snižuje,“ vysvětluje Lukáš Šantora.

Zpětný odkup

Pro zákazníky je také důležité, že prodejna garantuje zpětný odkup. Kdo by si třeba nákup rozmyslel, nebo rychle potřeboval peníze, firma od něj produkty zpět vykoupí za cenu danou v obchodních podmínkách. Ale pozor, vykupují se pouze produkty zakoupené v prodejně a v neporušeném obalu.

Je to z důvodu poměrně velkého rozšíření falešných slitků či mincí, které se nejčastěji prodávají na internetu. „Dneska je hodně těžké poznat originál od napodobeniny, a to i pro nás z oboru, pro laika je to skoro nemožné,“ říká Lukáš Pokorník a ukazuje příklad slitku z internetového tržiště Aliexpressu, který je od skutečného slitku k nerozeznání. „U nás mají lidé jistotu, že kupují pravé zlato a stříbro, máme samozřejmě osvědčené dodavatele a všechna potřebná povolení a potvrzení od úřadů,“ uzavírá Lukáš Pokorník.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video