Žatecký spolek Handicap letos nedostane dotaci. Hrozí mu konec

Hedvika Mašková 2022-03-24 18:19:19

Žatec – Dlouholetému spolku Handicap hrozí ukončení činnosti. V Žatci poskytuje sociální služby seniorům, lidem se zdravotním postižením a lidem v krizi téměř dvacet let.

Spolek funguje díky dotacím z kraje, který mu vloni poskytl pět milionů korun. Letos se ale příspěvku spolek nedočká. Na základě krajského monitoringu služeb byl v září vyřazen ze základní sítě. Peníze na další provoz spolku podle předsedkyně postupně docházejí.

Při monitoringu získal spolek nižší počet bodů, než je stanovený limit. „Vždycky jsme kontrolou prošli. Rozhodně u nás nedošlo k žádným razantním změnám, aby byl výsledek natolik odlišný. Ani jsme nevěděli, že je něco špatně,“ řekla předsedkyně spolku Světlana Smočeková. O celé situaci se ve spolku dozvěděli až čtyři měsíce po návštěvě z kraje. V prosinci pak podali předběžné opatření na soud a dvě správní žaloby. Aktuální činnost financují ze svého, čas je ale tlačí.

Podle předsedkyně má na špatném hodnocení podíl také vyjádření žatecké radnice. „Dozvěděla jsem se, že před kontrolou poslala vedoucí sociálního odboru na žádost kraje vyplněný formulář, kde bylo nesouhlasné stanovisko. Tvrdila, že neposkytujeme služby tak, jak máme. Nikdo nám ale z města neřekl, že by s našimi službami měli nějaký problém,“ divila se Smočeková. Ta na únorovém zasedání žateckého zastupitelstva dokonce napadla dokument, kterým starostka pověřila vedoucí odboru sociálních služeb k vyplnění tohoto formuláře. „Standartně vedoucí odboru z titulu své práce může vydávat stanoviska za město. Ten dotazník chodil každý rok. Hodnocení se významně nelišilo od těch z minulých let,“ reagovala starostka Zdeňka Hamousová. Podle ní nemá město zájem se vměšovat do záležitostí spolku a kraje. „Podpora ze strany města tady roky je. Poskytujeme spolku Handicap prostory za velmi symbolický nájem, čímž se snažíme jejich služby podpořit,“ dodala starostka.

Spolek Handicap zaměstnává také lidi se zdravotním postižením. Kvůli finančním problémům už ale museli od září devět zaměstnanců propustit. Pokud tak soud rozhodne v neprospěch spolku, budou nuceni svou činnost ukončit úplně. „Odbor sociálních služeb teď bude půl roku monitorovat, jestli nám ta služba tady chybí, pokud nebude Handicapem poskytována. Zatím není zpětná vazba od ostatních poskytovatelů, že by zaregistrovali příliv klientů, kteří je teď potřebují. Ale jsme teprve na začátku,“ uzavřela starostka.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video