Midi Lidi rádi hrají v kraji, který okousala Godzilla

Iva Ch. Růžičková 2022-06-03 11:55:27

Chomutov - Elektropopová kapela Midi Lidi je ověnčena cenami kritiků a hýčkána fanoušky. Petr Marek (zpěv, elektronika, klávesy, kytary), Markéta Lisá (zpěv, elektronika, klávesy, kytara, saxofon), Prokop Holoubek (zpěv, klávesy, klarinet, kytara, baskytara, perkuse), Tomáš Kelar (bicí, klávesy, elektronika, zpěv) a vizuální VJ-ka a zpěvačka Magdalena Hrubá přijedou zahrát 3. června v chomutovském klubu Kulisárna. Jejich produkci a také produkci Ventolina bude předcházet svěží set Dj Ichbina z Chomutova. Koncert pořádá spolek Kuprospěchu.

Petře, jak vám daří?
Perfektně.


Midi Lidi jsou zde pro nás se svou do té doby neviděnou invencí od roku 2006. Hudba kapely Midi Lidi vyčnívá hravostí, množstvím slovních hříček, novotvarů až onomatopoických her se slovy. Vzpomenete si na příběh, který stojí za vznikem názvu kapely?
Na to si vzpomínám docela přesně, jelikož tehdy jsem zrovna usilovně zapojoval jeden midi kabel a řekl jsem si: midi midi, Midi Lidi - to je dostatečně trapný název, pod kterým se nám bude dobře tvořit. Když dělám písně, tak taky nejdřív musím nějak v počítači pojmenovat projekt.  A když mám pocit, že je to dobrý název, většinou je to pak dobrá píseň. Bez ohledu na smysl toho názvu.

U jaké písně se vám to například přihodilo?
To je například případ písně Pokoj, u které jsem měl od počátku radost.
Proč je u videoklipu tohoto songu dlouhý statický záběr na trojici morčat?
No protože nám to poslala do té doby neznámá dívka a nám se to zdálo jako nejlepší klip. Tak jsme ten záběr vzali tak jak byl, jen jsme jej stranově obrátili a použili k němu kratší verzi písně, než tam dala ona. A ejhle: na konci požadované stopáže písně se krajní pravé morče se závěrečným kopákem poprvé pohnulo!


Stalo se vám u některé písně, že jste ji měl moc rád, ale zprotivila se vám, poněvadž ji publikum příliš vyžadovalo? Některé hudební formace mají z těchto důvodů na některé songy embargo.
To se nám přihodilo u písničky Rád vařim, kterou fanoušci vyžadovali natolik, že jsme k ní získali odtažitý vztah. A raději ji přestali hrát. Ale jednou jsme hráli na místě, kde pršelo a lidé se neměli kde schovat, a tam jsme ji zahráli, takže ve specifických chvílích se na našich koncertech znova objevuje.


Jak se těšíte na hraní v Chomutově?
My se těšíme na každé hraní. Tenhle kraj je nám ale sympatický, protože je to sopečná krajina. Majda (Magdalena Hrubá) říkává, když o tomto regionu mluvíme: „To je kraj, kde Gappa chodila a okusovala“.


Sám jste v občanském životě pedagogem. Čemu může hudba Midi Lidí lidstvo naučit?
Sám jsem strůjcem vlastních pokusů o seberozvoj, jako každý člověk, a ve svých textech jsem nabádavý zejména k sobě. Sice nejčastěji užívám druhou osobu „ty“, ale ta slova směřuji k sobě. A jestli z toho ostatní mají také nějaký užitek a nebudou se uchylovat k opakování mých chyb, mám radost. Sám mám rád třeba hravě nabádavou píseň „Diera v plote“ (ktorou sa dá odísť) od Petera Nagye.


Jakou další hudbu s láskou posloucháte? Pustíte si někdy i vaši vlastní produkci?
Ano, děláme hudbu i proto, abychom si ji sami mohli pustit. Jinak mám rád hudbu umělců ze začátků jejich dráhy, kdy v jejich produkci zaznívá nedokonalost, kdy zažívají takovou pubertu hudby. Takhle kouzelně mi zní třeba desky od New Order z roku 1980 a 1981. A mám rád, když je tam slyšet otevřenost a prostor, jako když zafouká vítr a přivane do hudby něco náhodného zvenku. Třeba Cocteau Twins nebo Cabaret Voltaire.


Myslíte New Order, jejichž logo hrdě nesete na hrudi při každém vašem vystoupení? Máte celou dobu to jedno tričko?
Těch triček jsem si postupně koupil asi patnáct.


Jaká otázka by vám udělala radost a nikdo vám ji nepokládá?
Docela rád bych někomu odpověděl třeba na otázku po smyslu nějakého konkrétního verše z našich textů, který působí na první poslech nesmyslně.


A co je v pozadí textu „Du hast schöne bluse!“?
Prokop Holoubek.

Napsal(a): Iva Ch. Růžičková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video