Po každém dešti máme vodu v domech, říkají obyvatelé Hájkovy ulice

Veronika Salášková 2012-07-14 00:25:00

Žatec – Obyvatele Hájkovy ulice trápí již řadu let voda, která se jim po každém větším dešti dostává do domů, chodeb a sklepů. Podle jejich slov jim do nich zatéká nejen z chodníků, ale i zpod silnice, která byla již ve špatném stavu. Opravy ani podříznutí domu tento problém u většiny z nich neodstranily. Byli by proto rádi, kdyby ho vyřešila rekonstrukce celé ulice, která právě probíhá.

Paty domů se v Hájkově ulici nacházejí pod úrovní chodníku a silnice. Chodníky pak nejsou vyspádovány tak aby odváděly vodu od domů. Právě to je podle místních příčinou jejich problémů s vodou. „K vyvýšení chodníků a silnice došlo před několika desetiletími, původně byla silnice přibližně o 25 cm níž na úrovni paty domů,“ sdělila obyvatelka ulice Jana Fousová. „Díky tomu nám do domů zatéká, každý větší déšť máme vodu v domě. Je to tak celé čtyři roky, co tady bydlíme,“ dodala.
Stejnou zkušenost má i její soused Petr Dočkal. „Dům jsem nechal podseknout, takže by mokrý vůbec neměl být. Přesto mi do něj zespoda teče,“ popsal. „Rekonstrukci ulice tady vítáme, silnice už byla ve špatném stavu. Chceme ale, aby chodníky a silnice byly nasklonované tak, aby odváděly vodu pryč od našich domů, “ dodává Dočkal.
„Jedná se nám o dostatečný spád dešťové vody od domů,“ potvrdil další z obyvatel Petr Kdýr.
„Možná by nebylo špatné, kdyby se výška silnice vrátila na tu starou o 25 cm nižší,“ přemýšlela nad další možností Jana Fousová.
Ona a několik dalších obyvatel ulice se podle svých slov několikrát obrátili na městský úřad, kde vysvětlili situaci a dotazovali se, zda budou chodníky i silnice vhodně upraveny. „Na městě mi řekli, že projekt je už asi pět či šest let hotový a že se s tím nedá už nic dělat. A že chodníky i silnice zůstanou ve stejné výšce. Možnost vyjádřit se k rekonstrukci prý byla před těmi lety. To jsem tu ale třeba já ještě vůbec nebydlela,“ řekla Jana Fousová.
Podle sdělení starostky Zdeňky Hamousové byla začátkem letošního února provedena aktualizace projektu, právě z důvodu, že od původní doby jeho vypracování již uplynulo nějaké období. „Projekt byl také připomínkován v dopravní komisi, kde byl také přítomen obyvatel Hájkovy ulice, žijící zde v rodinném domku,“ sdělila starostka Hamousová.
„Stavba v ulici Hájkova probíhá podle schválené projektové dokumentace, ověřené ve stavebním řízení a na základě vydaného stavebního povolení.  K tomu se mohli vyjádřit všichni dotčení účastníci stavebního řízení a někteří to udělali a jejich připomínky jsou zahrnuty ve stavebním povolení. Pokud někdo zakoupil dům po vydání stavebního povolení, musí respektovat vydané stavebné povolení,“ doplnil pověřený pracovník Vladislav Dvořák žateckého odboru rozvoje města. Vysvětlil také další možnosti, odkud mohou pocházet problémy, jež mají obyvatelé domů s vodou. „Jedním z důvodů proč vlhnou stěny domů a sklepy je i to, že je ve špatném stavu kanalizace v celé ulici, proto je však prováděna její rekonstrukce. Dalším důvodem vlhnutí domů  je i to, že z množství dešťových svodů, které jsou v majetku jednotlivých majitelů objektů, zvlášť  v úseku mezi ulicí Svatováclavská a ulicí V.B. Třebízského jsou do kanalizace zaústěny pouze čtyři dešťové svody,“ řekl Vladislav Dvořák.
O vyjádření jsme požádali také projektanta Pavla Adamce, jehož projekční kancelář zpracovávala projekt rekonstrukce Hájkovy ulice. „Všechny chodníky jsou v projektu spádovány se sklonem 2% směrem od domů. Silnice je profilovaná – vyklenutá směrem do stran k obrubníkům. Ty budou vysoké dvanáct centimetrů, voda podél nich poteče do uličních vpustí. Těch je dostatečný počet, aby zvládly vodu pobrat. Všechny dešťové svody budou také napojeny do kanalizace,“ vysvětlil Pavel Adamec.
Jediným místem, kde by mohly nastat potíže, by tak měly zůstat jen vjezdy do jednotlivých domů. „Problematickým místem jsou některé vjezdy do objektů, které byly individuálně v minulých letech řešeny jednotlivými vlastníky, a zde bude možné řešení osadit odvodňovací žlaby, které by mohly být napojeny na dešťové svody.  Současně lze říct, že při postupu rekonstrukce komunikací bude s jednot-livými vlastníky za přizvání projektanta projednán postup,“ zakončil Vladislav Dvořák.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video