Na Nechranicích mají rybáři utrum, z loďky chytat nesmí

j.rodling 2022-08-24 08:20:35

Nechranice – Rybářský svaz omezí lov dravých ryb na Nechranicích. Rybářům se to nelíbí a sepsali petici.

Ústecká pobočka českého rybářského svazu schválila citelné omezení rybolovu na nechranické nádrži. „V minulém roce ÚN Nechranice čelila enormnímu rybářskému tlaku, především listopad až prosinec, a s tím je spojený extrémní nárůst úlovků candáta, okouna a štiky. Vyšší rybářský tlak očekáváme i v tomto roce,“ vysvětluje zavedení opatření svaz. A co se konkrétně nesmí? Od 15. října platí zákaz lovu ryb z plavidel na celém revíru Ohře 9 - ÚN Nechranice, toto opatření má trvat tři roky. Právě období říjen až prosinec je pro rybáře, kteří se vydávají na lov dravých ryb, nejvhodnější. Při lovu na nástražní rybku smí být použita pouze celá nástražní rybka, jejíž délka je minimálně 15 cm platí pro všechny druhy ryb, kromě těch, které mají stanovenou lovnou míru vyšší. Toto ustanovení platí i pro přechovávané nástražní rybky. Přisvojením si dvou kusů dravých ryb (štika, candát, sumec) denní lov končí. Dále svaz zakázal lov přívlačí, na umělou mušku a muškařením na nástrahy nedosahující délky 15 centimetrů.

Nově také bude na Nechranicích fungovat profesionální rybářská stráž, která bude kontrolovat rybáře. Jak ale svaz argumentuje, samotná kontrola velké plochy Nechranic je velmi obtížná, či skoro nemožná.

Důvodem pro opatření je velký pokles populace candátů. Svaz se obává, že by mohla nastat stejná situace jako před patnácti lety, kdy po skokovém nárůstu úlovků candáta výrazně ubyla jeho populace a nádrž se musela intenzivně zarybňovat. Vysoké úlovky candáta registrují rybáři i teď.

Místní komunita rybářů omezení nese s nelibostí. Jde o zásah do vrcholné sezóny lovu dravých ryb. Nechranice prosluly slušnými úlovky a hojností candáta i ostatních druhů dravých ryb. Jsou navíc hlavním revírem všech rybářů z podhůří Krušných hor a Poohří, kteří těžko budou hledat podobný revír v blízkém okolí. Proto sepsali petici. „Rozhodnutím se jakožto řádní členové Svazu cítíme poškozeni a vnímáme tuto situaci jako citelný zásah do našich práv. Souhlasíme se zavedením omezení pro ochranu populace candáta tím, že dojde k omezení velikosti živé i umělé nástrahy nad 15 centimetrů. Takovéto opatření je dostačující k tomu, aby se ochrana candáta zvýšila a nemusel být nařizován plošný zákaz lovu ryb z lodě,“ píše se mimo jiné v petici.

Rybářský svaz petici obdržel a podrobně se k ní vyjádřil. Zákaz lovu z lodí, který není v českých vodách obvyklý, bude platit navzdory protestům. „Po dvou až třech letech platnosti uvedených opatření předpokládáme jejich revizi a případné zmírnění dle aktuálního stavu úlovků a populace dravých ryb v revíru,“ uvádí rybářský svaz.

Na přehradě se rozjely i kontroly. Výsledkem jedné víkendové intenzivní kontroly ze strany rybářské stráže byly dvě zadržené povolenky a jeden pytlák. Důvodem zadržení povolenek byl lov na menší než povolenou nástrahu (rybky pouze kolem 10 cm), a nesrovnalosti v dokumentech (neplatné doklady). Dále se stráž zaměřila na pořádek na lovných místech a vzdálenost od prutů, což se s klesající hladinou začíná jevit jako stále větší problém.

Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video