Starostka Černovic: Rozrůstáme se, řešíme čistírnu i silnici

rod 2022-08-31 16:04:46

Černovice – Obec na kraji Chomutova má před sebou několik výzev. Jak se k nim staví starostka Zdeňka Peroutková a co by se podle ní mělo dělat v dalším volebním období?

Končí volební období, jak ho zpětně hodnotíte? Co se vám podařilo udělat?

Jsem moc ráda, že se za prvé podařily zrealizovat téměř všechny body, se kterými jsme šli v roce 2018 do voleb. Za druhé se kromě toho podařila i řada dalších investičních i jiných akcí, které jak čas plynul, přicházely. O tom, že jsme skutečně nelenili, hovoří i počet zastupitelstev za necelé čtyřleté období. Za 42 měsíců mého působení v pozici starostky se konalo 31 jednání zastupitelstva obce. To vychází téměř na jedno zastupitelstvo měsíčně. Bez dobré spolupráce všech zastupitelů by to nešlo. Za což jim patří velké díky!

Kromě jiného se nám podařilo zrekonstruovat veřejné osvětlení v celé obci, zrekonstruovat místní komunikaci za hřbitovem, započít s výstavbou nové čistírny odpadních vod pro 1500 ekvivalentních obyvatel, instalovat nové dopravní značení, udělat oplocení všech kontejnerových stání, narovnat nájmy obecních nemovitostí či provést spoustu oprav vodovodního a kanalizačního řadu, jenž obec provozuje. Některé akce se nám podařilo finančně podpořit dotacemi, což ušetřilo náš obecní rozpočet. Mohla bych pokračovat, ale myslím, že tento výčet postačí.

Je něco, například z investic, kultury, co se přelévá do dalšího volebního období?

Ano, máme před sebou „rozpracovanou“ velikou investiční akci - výstavbu nové čistírny odpadních vod, kterou obec nutně ke svému životu potřebuje. Ta současná už je kapacitně maximálně vytížená, již na ni nelze připojovat další uživatele, vyžaduje každodenní údržbu a časté opravy ukazují na její blížící se konec. Na její financování chceme použít dotační prostředky jak krajské, tak z ministerstva zemědělství. Brzy bychom měli podepsat po náročném výběrovém řízení smlouvu se zhotovitelem.

Rozdělaný je rovněž projekt stavebních úprav prostor obecního objektu, kde má nově vzniknout obchod smíšeného zboží a zázemí pro technické pracovníky obce. Potřeba je také postavit novou přístavbu mateřské školy. Teď o prázdninách proběhla demolice té stávající, která byla v havarijním stavu.

Do dalšího volebního období se nám přesouvá také výstavba chybějící části cyklostezky směrem na Spořice. Zde čekáme na vydání společného povolení. Dále pak nás čeká oprava dvou mostů přes Lideňský potok II., které by se měly hradit z tzv. ekomiliard. Je toho skutečně dost.

V září budou komunální volby. Budete znovu kandidovat? A proč?

Ano, kandiduji znovu. Práce pro obec a lidi mě baví a vidím v ní smysl. Chtěla bych dokončit započaté projekty a stejně tak zrealizovat ty další. Smysluplných nápadů je dost.

Je něco, co byste chtěla v případě zvolení v obci udělat?

Kromě úspěšného dokončení stávajících projektů mě v tuto chvíli napadá velká spousta dalších věcí a akcí. Zmíním například energetiku obecních budov s využitím dotací, ať už na fotovoltaiku či tepelná čerpadla, a to zejména kvůli rostoucím nákladům na energie. Jako první plánujeme měnit vytápění v mateřské škole, kde by nově mělo být instalováno tepelné čerpadlo země-voda.

Pro občany dále máme v plánu na místě současné čistírny zřídit sběrný dvůr, kam by mohli několikrát v týdnu vozit různý odpad. Ráda bych řešila i problematiku úbytku vody v krajině instalací vodních rezervoárů pro naši obec.

Co bude podle vás pro rozvoj obce v dalších letech nejdůležitější?

Zásadní pro další rozvoj obce je jistě výstavba nové čistírny odpadních vod a dořešení zkapacitnění silnice I/13 ze strany státu. Důležitý je i obchod, jenž nám tu velmi chybí, ale i určitá soběstačnost obce v oblasti energií. Počet obyvatel je v naší obci rostoucí a je důležité, aby zbyl prostor i pro zábavu a kulturu.

Černovice mají za zády šachtu. Jak se vám s ní žije?

Na šachtu jsme si všichni, co tu bydlíme delší dobu, zvykli. Mnohým občanům přinesla práci. V současné době však těžba na našem katastru úplně končí, téměř na polovině severních svahů je již dokončena rekultivace, a pro obec to především znamená, že přišla o značnou část finančních příjmů svého rozpočtu. Chybějící několikamilionové příjmy za vytěžené uhlí jsou a budou samozřejmě znát. Severočeské doly a.s. nám ale pomáhají i finanční podporou kulturního života v obci, investic a také každý týden nám naši obec zdarma čistí uklízecí vůz. Myslím, že jednou, až výhled zaroste vegetací, se na ní budeme ze zvědavosti a nostalgie chodit dívat (úsměv).

Do obce se nastěhovali lidé často z Chomutova. Chystáte nějakou další výstavbu, ať už bytů nebo rodinných domů? Myslíte, že se budou Černovice dále rozrůstat?

O bydlení v Černovicích je veliký zájem i díky jejich poloze. V územním plánu obce z roku 2011 je ještě mnoho rozvojových ploch, většina však soukromých. Jejich vlastníci mají zájem stavět, takže rozrůstat se Černovice určitě budou. Obec sama o sobě výstavbu bytů či rodinných domů neplánuje. Co bych však v budoucnosti viděla pro obec jako potřebné, je výstavba domova pro seniory, ale i výstavba infrastruktury, aby byla obec „propojenější“. Tím mám na mysli různé propojovací chodníky, spojovací ulice, kratší napojení na sousední Spořice atp. Pohráváme si také s myšlenkou pojmenování ulic, protože jak Černovice rostou, začínají být trochu chaotické pro návštěvníky a různé doručovací společnosti a samozřejmě i pro obyvatele.

ŘSD uvedlo, že to myslí vážně s přesunem silnice 1/13, která částečně půlí i vaši obec. Co to bude pro Černovice znamenat a považujete novou trasu za přínos?

Nejdříve je potřeba říci, že ani jedna ze čtyř uvažovaných variant nebyla pro naši obec ideální, každá měla svá pro a proti, ale řídili jsme se tím, aby v budoucnu nedošlo stavbou k "rozdělení" obce a aby obec utrpěla co nejméně ztrát, především pak, aby nedošlo k bourání domů. Obec má velký zájem na tom, aby doprava byla v budoucnu svedena mimo zastavěné území obce a byla tak zachována celistvost obce. Mohu říci, že všichni současní zastupitelé byli pro přesun této silnice a dle ohlasů i většina obyvatel. Je jasné, že se objevují i negativní reakce, a to zejména těch, kteří se díky obchvatu ocitnou v jeho největší blízkosti. Nikdo však neutrpí ztrátu nuceným bouráním či vystěhováním, a to je jedna ze zásadních věcí. Těm, co se sem chtějí stěhovat a osloví nás s dotazem, nic neskrýváme a o uvažující trase obchvatu jim vše sdělujeme. Někdo je v této věci benevolentní, jiný ne. Nicméně pro obec jako takovou je obchvat důležitý, už proto, že silnice I/13 je dopravně velmi vytížená a její zkapacitnění je potřebné. Avšak pokud vám přetíná obec na dvě poloviny, je zároveň velmi omezující pro její obyvatele, nemluvě o bezpečnosti dětí i dospělých.

Kdybyste měla někoho úplně cizího přesvědčit, aby se přestěhoval k vám do obce, co byste mu řekla?

Nemám ve zvyku někoho o takových věcech přesvědčovat. Ráda nechávám věcem volný průběh a lidem vlastní uvážení. Je spousta krásných míst, kde se dobře a hezky žije. Každý máme to své místo, které jsme si vybrali pro život a buď nám k srdci přiroste nebo ne.

A pokud si někdo najde to své v naší obci, mohu mu slíbit, že pokud budu i nadále platným členem zastupitelstva, pak obec rozhodně nebude stagnovat. Naopak – snahou mou i ostatních je, aby vypadala čím dál lépe, byla funkční a sloužila našim obyvatelům nejen jako místo, kde bydlí, ale kam se rádi vrací a těší. Chci, abychom se vzájemně potkávali, poznávali a společně tvořili budoucnost obce. Jako rodilá „vesničanka“ mám snahu, aby se z naší vesnice nevytratil „vesnický duch“, aby se z nás nestalo anonymní společenství lidí. Abychom věděli (jak tomu vždycky bylo), že mourovatá kočka patří Novákům a dali jí najíst i u našich dveří. A pokud mi dojde mouka na koláč, že si ji mohu skočit půjčit k sousedům.

V takové obci si přeji žít a takovou bych ji ráda nabízela i ostatním. Věřím, že se nám to daří a dařit bude.  

Napsal(a): rod

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video