Starosta Března: Lidé u nás chtějí bydlet, čeká nás investice do školy

j.rodling 2022-09-16 22:32:17

Březno – Šestnáctý rok už na radnici v Březně pracuje starosta Zdeněk Valenta. Do voleb už ale znovu nejde. Jak vidí rozvoj obce a co Březno v budoucnosti čeká?

Končí volební období, jak ho zpětně hodnotíte? Co se vám podařilo udělat?

Bylo toho hodně. Obecně se nám dařilo pokračovat dál v rozvoji obce, dokončovat investice a chystali jsme projekty na další akce.

Je něco (například investice, kultura), co se přelévá do dalšího volebního období?

V každém případě je to rekonstrukce, přestavba a rozšíření základní školy na plnohodnotnou devítiletou základní školu. Nikdy jsme neměli devítiletou školu pod jednou střechou. Dále nás čeká výstavba výtahů do jedenácti vchodů v panelových domech, to jsou všechno obecní byty. Je i mnoho dalších investic, ale tyhle dvě jsou asi ty největší.

V září budou komunální volby, vy už znovu nekandidujete. Starostou jste šestnáct let. Proč jste se tak rozhodl?

Za tím jsou zdravotní důvody a důchodový věk. Na vrcholu se má odejít a já jsem se rozhodl, že již nebudu pokračovat.

Nebude se vám stýskat po práci starosty?

To ukáže čas. Ale je to náročná práce, ze které jsem už hodně unavený, takže zpočátku si myslím, že se mi určitě stýskat nebude. Samozřejmě obecní politiku budu sledovat dál.

Kdybyste měl shrnout, jak se za těch šestnáct let obec proměnila?

Toho bude víc. V každém případě se dokončilo kompletní zateplení všech bytů, které jsou ve vlastnictví obce, tím pádem se udělaly i fasády a barevně se nám to podařilo sladit do příjemného vzhledu. Hodně moc jsme udělali v zeleni, kdy jsme upravili třeba vinice, to je obrovská úprava zeleně, kdy to působí na klid duše. Povedlo se nám udělat hodně pro rozvoj kulturního a společenského života, a nebylo to myšleno jen pro naši obec, i pro návštěvníky z okolí. Nejvýznamnější jsou country akce, přehlídka dechovek, Březenská pouť a další. Vybavili jsme obec dětskými hřišti včetně pohádkové dračí cesty, in-line dráhou a sportovišti. Co se týká využití volného času, tak jsme obec posunuli o notný kus. Postavili jsme 27 parcel, které už jsou prodané a bydlí tam lidé.

To jste předešel moji další otázku. Do obce se nastěhovali lidé často z Chomutova i okolí. Chystáte nějakou další výstavbu?

Zájem o bydlení je u nás obrovský. Určitě by v tom obec měla pokračovat a navyšovat počet obyvatel. Má to návaznost i na zmiňovanou přestavbu základní školy, abychom ji „zásobovali“ dětmi našich obyvatel, tak by obec měla mít 1600 – 1 700 obyvatel. A to se nám postupně daří. Když jsem nastupoval, žilo v obci asi 1 240 obyvatel, dneska je to asi 1 460. Budeme zasíťovávat další parcely, docílíme potřebný počet, a pak by to asi mělo tak zůstat. Obec pracovala od roku 1990 na získávání pozemků do vlastnictví obce, ať to byl historický majetek nebo bezúplatné převody od státu. Dneska máme připraveny místa zhruba na 45 až 50 parcel o rozměru 800 – 1 000 metrů čtverečních a čeká nás jejich zasíťování.

Říkal jste, že je velký zájem, takže čekáte, že se zaplní?

Určitě, protože dneska u nás nekoupíte nic, vše je vyprodáno. Jakmile se objeví nějaký starší baráček, i ošklivý, okamžitě to lidé kupují a stěhují se k nám. Důvodem je rozvoj celé obce, kulturně-společenský život, kompletní devítiletá škola, spojení vlakové i autobusové a krátký dosah z města, osm kilometrů z Chomutova. To všechno ti lidé oceňují a chtějí jít k nám.

Březno je spojené s těžbou uhlí, jako atrakci máte vyřazené rypadlo. Mnozí vám závidějí vyšší rozpočet kvůli příjmům z nerostného bohatství. Jak se vám se šachtou žije?

Severočeské doly tu jsou historicky, energetické uhlí bylo potřeba, a jak vidíme, bude potřeba. Jsme velmi dobře vzájemně informovaní, cokoliv Severočeské doly připravují, víme o tom. Pomáhají při úklidu prašnosti, protože ať chceme, nebo ne, když přijde silný vítr, nikdo nezmůže nic a prach k nám vlítne. Jak vidíte, lidem to moc nevadí, přijmou to, protože je to třeba dvakrát do roka. Problémy s doly nemáme, snaží se obci vyhovět. A co se týká těch vyšších příjmů. Ano, můžeme si více dovolit, ale když máte vyšší příjmy, musíte víc makat. Když je chcete účelně utratit a vesnici posunout dál, tak se nezastavíte, neodpočinete si.

Jak vidíte budoucnost obce?

Líbilo by se mi pokračování v tom, co jsme začali. Nárůst počtu obyvatel, co nejvíce klidu, nebudovat žádné nesmyslné stavby a investice, ale účelně to věnovat rozvoji, protože obec bude pátá největší obec okresu Chomutov a budeme patřit mezi významné obce široko daleko.

Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video