Potvrzeno, primátorem Chomutova je Marek Hrabáč z ANO

2022-10-25 10:36:48

Chomutov – Povolební dohoda v Chomutově platila, zastupitelky a zastupitelé zvolili primátorem Marka Hrabáče z ANO, náměstky jsou David Dinda a Milan Märc, oba z Nového severu.

V pondělí se sešlo první zastupitelstvo nového čtyřletého období v Chomutově. Povolební dohoda byla známá. Jediným kandidátem na primátora byl lídr vítězného ANO Marek Hrabáč. Pro něj hlasovali nejen členové domluvené koalice, ale i komunisté, SPD a Chomutovská koalice. Nehlasovali zastupitelé PRO Chomutov a jeden zastupitel STAN.

Jedenáctičlennou radu tvoří kromě primátora a náměstků Milan Petrilák, Jiří Weber, Jiří Touška, Pavel Tůma, Filip Šimek a Valentína Klimešová (všichni ANO), dále Karel Lipmann a Martin Bocian (oba Nový sever). PRO Chomutov navrhlo snížení počtů členy rady na devět. „Myslíme, že u koalice dvou stran není maximální počet radních potřeba. I větší Most si vystačí s devíti radními,“ uvedl Vlastimil Polívka z PRO Chomutov s tím, že by město ušetřilo 300 tisíc korun ročně. Návrh ale neprošel.

Dále byly zřízeny výbory zastupitelstva města Chomutova a následně zvoleni jejich předsedové. Finančnímu výboru bude předsedat komunistka Petra Matlachová Koníčková, kontrolnímu výboru David Palán z PRO Chomutov. Výbor pro národnostní menšiny povede stejně jako v uplynulém volebním období Renata Adamová (ANO) a výbor pro výchovu a vzdělávání Jan Micka (Nový sever).

Opoziční PRO Chomutov přišel se dvěma body. Chtělo, aby Chomutovská bytová oslovila dlužníky a upozornila je, že mohou požádat o oddlužení při Milostivém létě, které brzy končí. Další návrh byl, aby město zveřejňovalo anonymizované podklady týden před zastupitelstvem na webu. Aby si každý mohl prohlédnout, o čem se bude hlasovat. Oba návrhy prošly. Materiály pro zastupitelstvo budou zveřejňovány od 1. ledna 2023.

PRO Chomutov dále v diskuzi upozornil, že příští zastupitelstvo navrhne snížení poplatků za odpady pro děti a důchodce. Děti do tří let by neplatily nic, děti do patnácti polovinu a senioři 75+ také polovinu. „Navrhli jsme to v diskuzi teď, aby na příštím zasedání, kde se bude schvalovat rozpočet, bylo vše připraveno a byla možnost návrh hlasovat,“ uvedl Vlastimil Polívka z PRO Chomutov.

Foto: Město Chomutov

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video