Jaro se blíží, a tak na únor vyhlašuje Nadace ČEZ i jarní kolo grantu Stromy

otys 2023-01-30 15:32:50

Severní Čechy – Ačkoliv počasí za okny spíše více připomíná jaro než zimu, vysazovat novou zeleň zatím nelze. Zažádat v rámci jarní výsadby zeleně o grant Stromy u Nadace ČEZ ovšem ano, a to od 1. do 28. února 2023. Žadatelé mohou využít až 150 tisíc korun na výsadbu stromů, alejí či obecních sadů, případně obnovu stávajících parků a podobně.

Zájem o grant Stromy je stále veliký. Obce ale i neziskové organizace či zájmové spolky mohou získat až 150 000 korun na výsadbu zeleně. Přestože v přijatých žádostech stále převažují zejména projekty výsadby alejí a stromořadí, čím dál častěji se objevují i další nápady. Obce například obnovují bývalé nebo zakládají nové obecní sady, zastiňují venkovní sportovní areály či koupaliště, zakládají arboreta nebo ozeleňují náměstí okrasnými dřevinami.

„Stromy nepatří jen do lesa, ale i do měst. Čím dál víc studií navíc dokazuje, že vedle zmírňování klimatických dopadů jsou pro lidi stromy důležité i z pohledu psychického zdraví, neboť snižují stres a napětí, navozují pocity štěstí a uklidňují. Proto nás velmi těší, že můžeme k návratu stromů i do zástavby pomáhat,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ. Jak dále připomněla, díky grantu Stromy bylo napříč Českou republikou již vysazeno více něž 113 000 různých druhů stromů a jiné zeleně, tedy okrasných keřů.

Nadace ČEZ je největší firemní nadací v České republice. Za 20 let své existence podpořila napříč regiony v průměru přes 750 projektů za více než 160 milionů korun ročně. Nadační tým za celou dobu zpracoval 51 tisíc žádostí a správní rada nadace pak podpořila 13 764 projekty ve všech regionech České republiky. V rámci grantu Stromy jich od roku 2011, kdy byl grantový program spuštěn vůbec poprvé, z bylo podpořeno 670 za celkem 71 670 750 korun. Konkrétně v Ústeckém a Libereckém kraji byly díky podpoře Nadace ČEZ již zrealizovány 132 projekty za celkem 16 381 935 korun.

Výsadba stromů, případně i okrasných keřů obvykle probíhá formou veřejné akce pro celé rodiny bez rozdílu věku. Mnohdy také za asistence dětí z mateřinek a základních škol, čímž se nich posiluje povědomí o smysluplnosti zeleně ve volné přírodě i v městské zástavbě. „Samozřejmě, že společná výsadba rovněž upevňuje sousedské a komunitní vztahy. Zasazení mladého stromku je proto i symbolem naděje a darem příštím generacím, jimž budou už vzrostlé stromy k užitku. Věřím proto, že i letos podpoříme desítky projektů v rámci jarní a následně i podzimní výsadby,“ uzavírá Michaela Ziková s připomínkou, že kdo chce stihnout jarní výsadbu, musí podat žádost během letošního února. Další kolo grantu pak proběhne v létě, přičemž je přichystáno pro ty co zvažují až podzimní výsadbu.

Jen vloni přitom proběhla nová výsadba zeleně, ať v rámci jarního či podzimního sázení v Ústeckém kraji ve městech Šluknov (lokalita Křížový vrch), Ústí nad Labem (obvod Neštěmice), Trmice a Kadaň. Dále v obci Pětipsy a na pozemcích Psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice u tamní bytové zástavby. Děčínský spolek Spektrum se pak rozhodl postupně ozelenit holou planinu Františkova vrchu u Huntířova. Již tradičně (potřetí) došlo na rozšíření Aleje vzpomínek v Geoparku Ralsko v Libereckém kraji. Se svou žádostí o grant Stromy uspěly i liberecké Občanské sdružení D.R.A.K. s projektem ,,Zasaď strom, daruj radost druhému", takže ve volně přístupné části jeho areálu vzniká veřejný park.

Napsal(a): otys

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video