Rozhovor s fotbalovým trenérem SKJ Junior Žatec Radkem Záhrobským: Největší odměnou je vidět, jak se děti těší na tréninky

2023-02-15 10:04:00

Fotbalový oddíl SKJ Junior Žatec vznikl jako autonomně fungující oddíl v rámci sportovního klubu SK Jazzmani Žatec před již více než deseti lety. Přitáhnout děti k fotbalu a vůbec k pohybu. To je hlavní cíl fotbalového oddílu SKJ Junior Žatec. Podle toho, jak rychle se zvyšuje počet hráčů a hráček jejich klubu, se jim to daří náramně. Prvních 5 let fungoval fotbalový oddíl v rozsahu 2 trenéři a 10 až 15 dětí. V posledních pěti letech se však základna začala velmi dynamicky rozrůstat. Dnes má fotbalový oddíl více než 120 dětí a 11 trenérů. A počet stále roste. A to je dobře. S Radkem Záhrobským, jedním ze služebně nejstarších trenérů, jsme si povídali o tom, kam by měl klub směřovat, jakých úspěchů jejich mužstva dosáhla a jak chtějí přesvědčit rodiče, aby dali své potomky právě na fotbal a eventuálně, jak se může tatínek či maminka, nebo kdykoliv jiný stát jedním z trenérů.

Začněme hned zostra. Pochlubte se tedy úspěchy, kterých Vaše mužstva dosáhla v uplynulé sezóně….
Naši nejstarší fotbalisté U13 se stali vítězi B skupiny okresního přeboru a skončili třetí v kraji. Vyhráli také kvalitně obsazený turnaj v Německu. Starší a mladší přípravky hrají krajské satelity, což jsou v dané kategorii nejvyšší krajské soutěže. Ti nejmenší, BAMBINI, působí v okresním satelitu. Několik hráčů napříč všemi našimi mužstvy hrají pravidelně v okresních i krajských výběrech. Někteří se dostali i na stáž v Teplicích.
Kolikrát v týdnu trénujete a hrajete? Snažíte se dětem tréninky nějak zpestřit?
Nejmenší Bambini trénují dvakrát týdně, ostatní mužstva třikrát týdně. Plus o víkend se hrají zápasy. Navíc se snažíme, aby děti „přičichly“ k ostatním sportům a rozvíjely tím sportovní všestrannost. Mohou si tak vyzkoušet třeba aikido, atletiku, plavání, cyklistiku nebo v zimě bruslení. Samozřejmostí jsou také různá soustředění. Toho posledního, v létě, se třeba zúčastnilo celkem sedmdesát dětí, což považujeme za obrovský úspěch.
Předpokládám, že při doplňkových trénincích spolupracujete i s dalším sportovním kluby v Žatci.
Ano, samozřejmě. To je také jedním z našich cílů propojovat sportovní oddíly ve městě.  A nejen to. Chceme spolupracovat i s okolními městy a vesnicemi. Podle naší filozofie totiž čím bude silnější region, tím bude silnější okresní výběr, tím bude silnější i krajský tým a tak dále. Po fotbalové stránce jsme v žateckém regionu již aktivně navázali spolupráci s některými menšími týmy z okolních obcí v těch věkově nejmladších kategoriích a v nejstarší kategorii jsme aktivně navázali spolupráci s místním tradičním fotbalovým klubem, který se dnes zaměřuje spíše na dorostenecké kategorie a výše. Dalším příkladem budiž naše spolupráce s Duklou Praha a účast našich trenérů na školeních v tomto profesionálním klubu. Snažíme se také zúčastňovat akcí, které pořádají jinak zaměřené sportovní oddíly. Pravidelně se naši svěřenci objevují na startech běžeckých nebo cyklistických závodů, jako jsou Velká Žatecká, Žatecký adventní běh nebo Žatecký cyklista. Naši trenéři jsou zase zapojeni například do aktivit místních otužilců. Velký úspěch mezi našimi svěřenci měl také uspořádaný ARMY DAY, který jsme uspořádali ve spolupráci s Armádou České republiky.
Když už jste narazil na trenéry. Celorepublikově platí, že sehnat trenéry k mládeži bývá nejtěžší. Jak jste na tom vy?
Máme štěstí, že v našem klubu je mnoho fotbalových nadšenců a lidí se srdcem na správném místě, kteří to dělají, dá se říci, zadarmo a nezištně, jak nejlépe umějí. A za to jim patří obrovský dík. Bez těchto lidí, kteří dobrovolně věnují svůj volný čas pro děti, to opravdu nejde. A o tom to také celé je. Tým trenérů je složený z dobrovolníků z řad rodičů, ale nejen z řad rodičů. Tento tým trenérů je také zároveň vedením klubu, který si sám určuje priority, směřování a cíle pro fotbalový oddíl včetně hospodaření. Trenéři nováčci postupně začínají asistovat při trénincích a někteří pak pokračují dále. Těchto lidí není nikdy dost a stále se snažíme oslovovat další a další dobrovolníky. Máme také snahu se jako trenéři neustále zlepšovat a dále vzdělávat. Trenéři působící u oddílu „na plný úvazek“ mají již téměř všichni trenérské licence. Ta základní úroveň licence je řešena online doma a zvládne ji za pár hodin úplně každý. Někteří naši trenéři také vedou i školní týmy v rámci turnaje základních škol McDonald's Cup. Tým ze žatecké ZŠ Komenského dokonce loni postoupil až do krajského finále v Teplicích.  
Jelikož je váš oddíl postaven na práci s mládeží, jak vnímáte otázku komunikace s rodiči dětí?
Spolupráce s rodiči je nesmírně důležitá. Z obou stran to obnáší optimální informovanost, otevřenost a upřímnost.
A otázka na závěr. Jak byste přesvědčil rodiče, aby v konkurenci ostatních sportů, dali svého potomka právě na fotbal a v Žatci si vybrali fotbalový oddíl SKJ Junior Žatec?
Myslím, že nejlepší odpovědí může být vidět úsměvy na tváři hráčů, jež se těší na další společný trénink na stadionu Flora. Více informací, případně i fotek spokojených fotbalistů a fotbalistek, najdete na Facebooku SKJ JUNIOR ŽATEC.
Děkuji za rozhovor a ať se Vám vše daří!
(ma)

Případní zájemci z řad rodičů dětí i trenérů mohou kontaktovat přímo Radka Záhrobského na tel. 608236027 nebo na mailu: skjjuniorzatec@email.cz

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video