Vlastní pílí z ústavu k samostatnosti. I mentálně postižení mají právo žít mezi námi.

Redakce 2023-02-23 12:25:00

Tuchořice (red) Eliáš Baláž přišel do domova v Tuchořicích v roce 1990. V té době mu bylo 24 let. Jelikož byl a stále je houževnatý a pracovitý, rychle se zapojil do činností, které zařízení nabízelo. Jednalo se hlavně o manuální činnosti. Chodil po místních lesích a upravoval samorosty. Ty pak rozdával mezi zaměstnance a sousedy z Tuchořic.

Jeho dalším koníčkem je kresba netradičních obrazů. Svým stylem dokáže ztvárnit veškeré pocity, které se v něm odehrávají. Byl jedním z prvních, který začal pracovat pod pracovní smlouvou. Od roku 2004 je stále zaměstnaný a bez práce si neumí představit svůj život. Do té doby využíval nabídky na příležitostné brigády.
Dalším velkým koníčkem je pro Eliáše sport. Tak jak je zapálený do práce a kreslení, je zapálený do sportovních aktivit. Ve své době byl aktivním brankářem našeho fotbalového týmu. S tímto týmem se účastnil národních turnajů po celé České republice. V roce 2002 přišla nabídka k účasti na Štafetovém běhu Evropou. Součástí týmu byl i Eliáš. Do roku 2013 se mu podařilo přeběhnout téměř všechny státy Evropy. S tímto hnutím Eliáš absolvoval i několik sportovních her.  
V současné době je Eliáš reprezentantem ve stolním tenise a pravidelně se účastní národního turnaje, který pro mentálně postižené sportovce pořádá Speciální olympiáda České republiky.
V roce 2019 se nám podařilo v Tuchořicích rozšířit sociální službu o Chráněné bydlení pro 6 klientů. Eliáš byl jedním z prvních klientů, kteří se na tuto služby připravovali. Se svým kamarádem Milošem se přestěhovali do společného pokoje v místní vile. Pojí je nejen přátelství, stejné zaměstnání, ale také láska ke sportu. Miloš je mimo jiné i držitelem stříbrné medaile ve fotbale ze světové olympiády v Los Angeles.
„Ústecký kraj usiluje, aby klienti domovů pro mentálně postižené nebyli celoživotně uzavřeni za zdmi ústavů. Chceme, aby měli možnost zařadit se do běžného života. Lidé jako Eliáš museli ve svém životě překonat mnohem více překážek než běžná populace. Mějme to na paměti a neohrnujme nad nimi nos,“ doplnil Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana Ústeckého kraje


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video