Klub přátel Tengenenge pomáhá v Zimbabwe

Redakce 2023-03-16 17:12:40

Černochov - Klub přátel Tengenenge existuje jíž od roku 2010 a sídlí v Černochově. ,,Tam se také konala 4. března výroční schůze klubu, která kromě a kromě zhodnocení roku 2022 řešila plán aktivit na tento rok, s cílem udržet desítku zimbabwských dětí (včetně středoškoláků) na jejich školách a dál zabezpečit plat učitelce místní školky, která učí děti anglicky,“ přiblížila předsedkyně klubu Marie Imbrová.


V uplynulém roce měl Klub přátel Tengenenge více jak 50 individuálních dárců, z nichž 34 obdrželi potvrzení o daru a jejich příspěvky tvořily cca 80 % všech příjmů klubu. Zbytek financí získal klub svou účastí na předvelikonoční tržnici na Peruci, během afrického víkendu ve Dvoře Králové, prezentací v ZOO Dvorec a účastí na Holubových Holicích. V průběhu roku uspořádal přednášky v ZŠ Mšené lázně a dalších dvou ZŠ na Děčínsku a také v Černčicích.

Drobným příspěvkem byl pak prodej afrických klíčenek v kavárně Art-n-Coffee v Praze. Jako u každého neziskového spolku jsou příjmy tvořeny především finančními dary jednotlivců na účet 2390465389/0800, dále dobrovolným vstupným na přednáškách o Africe a potom výtěžkem z různých charitativních akcí.

Jen tak mohl klub do Tengenenge postupně odeslat (třikrát osobně a jednou přes Western Union) celkem 10 273 USD, což je sice úctyhodná částka, nicméně s přihlédnutím k inflaci v Zimbabwe (oficiální roční inflace za rok 2022 činila 285 procenta) to stačilo jen na pokrytí školného a potřeb již podporovaných dětí a udržení platu učitelky ve školce v plné výši jen do konce roku.

,,Neumožnilo nám to jinak vytvořit si rezervu na rok 2023. V tomto roce se budeme snažit rozšířit nejen naše každoroční aktivity, ale uspořádáme i internetovou aukci, zapojíme se do akcí na Lounsku a hlavně se budeme snažit získat další instituce ke spolupráci. Rosteme s našimi dětmi v Tengenenge a doufáme, že příští rok některé z nich složí jako první maturitu. Pokud budete mít zájem získat další informace, podívejte se na tengenenge.cz nebo kontaktujte předsedkyni klubu Marii Imbrovou marie.imbrova@post.cz,“ dodala. (mi)


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video