Lepšího trenéra jsem si nemohl přát, říká lounský sportovec roku 2022 Karel Korenc

Redakce 2023-04-02 21:02:00

Společenská událost Sportovec roku proběhla v závěru února v lounském Vrchlického divadle. Akci uspořádala Sportovní komise při Radě města Louny pod vede-ním radní pro sport Jitky Hofmannové. V kategorii Junior jednotlivec od 15 do 18 let se nejúspěšnějším sportovcem města Loun za rok 2022 stal Karel Korenc. Sedmnáctiletý mladík zvítězil díky svým úspěchům v tradičním bojovém umění Wu-shu, kterému se věnuje už 11 let. Od svých šesti let se Kája jezdil učit umění Wu-shu k nejlepším trenérům do Prahy. Od začátku bylo poznat, že pohybového nadání, koordinaci těla a atletiky má v krvi opravdu hodně. Od roku 2012 nepřijel ze žádné soutěže bez medaile.


Jak ses do soutěže Sportovec roku vlastně dostal?

Oslovila mě Jitka Hofmanová, předsedkyně sportovní komise, abych si na začátku ledna tohoto roku podal přihlášku spolu se svými sportovními výsledky za celý rok 2022.

Na základě tvých výsledků jsi získal prvenství v této soutěži. Jaký to byl pocit? Vím o tobě, že trémou zrovna moc netrpíš. Měl jsi ji při přebírání ceny?

Cítil jsem se docela dobře, do té doby, než jsem dostal od pana starosty do ruky mikrofon. Vůbec jsem nevěděl, co mám říct. Pamatuji si, že jsem ze sebe vysypal tři věty, že děkuji svému trenérovi, rodičům a městu Loun a rychle jsem mikrofon zase vrátil. Byl jsem rád, že se už spustilo moje minutové video, o tom co dělám a kdo jsem.

Cenu jsi získal za sportovní výsledky ve Wu-shu. Můžeš tento sport trochu popsat?

Jsou to sestavy, které vycházejí ze starého čínského bojového umění shaolinských mnichů pro většinu lidí známé pod pojmem KUNG FU. Zahrnuje v sobě různé styly. Od toho se pak odvíjí rozmanitost soutěžních sestav. Těch je velké množství. Existují pěstní formy, sestavy se zbraněmi jako jsou šavle, nože, halapartny. Pak zvířecí styly např. sestava kobry, tygra, kudlanky nebo škorpióna. Já dělám tradiční pojetí Wu-shu, které vzniklo v klášteře Shaolin. Moje sestavy jsou založeny především na dynamice a rychlosti.

Podle jakých kritérií se Wu-shu na soutěžích hodnotí?

Každá sestava trvá asi minutu a půl. Rozhodčí na sestavách hodnotí dynamiku, rychlost, ladnost pohybu, výšku postoje, pevnost a přesnost úderu, správné postavení, paty na zemi. Na soutěžích jsou z tohoto důvodu i dva druhy rozhodčích. Jedni hledají jednotlivé chyby a ti druzí hodnotí celkový efekt. Samotné hodnocení je podobné jako v gymnastice nebo v krasobruslení.

Jakou školu studuješ? Hraje Wu-shu nějakou roli ve výběru tvého budoucího povolání?

Nyní studuji Bezpečnostně právní školu ve Velebudicích v Mostě. Pak bych chtěl pokračovat ve studiích na policejní akademii v Praze. Kdyby vše vyšlo podle plánu, tak bych se rád dostal do speciální zásahové jednotky. Díky Wu-shu si udržuji dobrou fyzickou kondici, která je v této jednotce určitě dost podstatná. A umět prvky bojových umění se určitě bude také hodit.

Jakých soutěží ses minulý rok zúčastnil a s jakými výsledky, díky nimž jsi získal zmíněné ocenění?

Mým největším úspěchem loňské sezóny bylo asi prvenství na Kung Fu Championships v Americe, kde jsem vyhrál čtyři zlaté medaile a získal titul Grand champion. Z mistrovství Evropy, které se konalo v Řeckých Athénách, jsem si odvezl tři zlaté medaile. Byl jsem úspěšný i na dalších soutěžích, ale nechci tu vše vyjmenovávat. Když to shrnu, tak za rok 2022 jsem si domů přivezl asi 30 zlatých medailí.

Cesty na soutěže rozhodně nejsou zadarmo. Kdo tě podporuje? Máš nějaké sponzory?

Nejvíc mě podporuje moje rodina a od loňského roku částečně i Město Louny. Letos budeme opět odesílat žádost o dotaci, tak uvidíme. Sponzoři snad přijdou, až se dostanu za rok do kategorie mužů.

Můžu se zeptat, na kolik peněz vyjde taková roční sezóna?

Tento rok budu naposledy reprezentovat juniorskou kategorii. Z toho důvodu chci stihnout co nejvíc soutěží. Když to táta počítal, tak jen moje závody nás letos vyjdou na 400 tisíc. A to je bez tréninků a přípravy.

Jaké závody a v jakých zemích máš letos před sebou?

Čekají mě závody v Evropě, konkrétně například v Holandsku, Švédsku, Slovensku a Itálii. Hlavně ale pojedu soutěžit do USA, a to hned několikrát. Nejblíž je květnová soutěž v San Jose v Kalifornii, pak na přelomu června a července odlétám na Floridu do Orlanda, odtud přelétám do San Francisca, kde mě čeká další soutěž. Koncem srpna bych měl odletět s českou reprezentací na mistrovství světa do Číny. Hned jak se vrátím, poletím znovu do San Francisca, kde se koná mistrovství USA. Letošní rok bude hodně nabitý.

Máš už do Kalifornie připravené sestavy?

Ano, na soutěži Taiger Claw budu soutěžit v kategorii SHAOLIN ve čtyřech disciplínách :

- Shaolinská pěst – Taizu chan quan

- Shaolinská tyč – Zhen Shan Gun

- Shaolinská šavle – Meihua Dao

- Shaolinská dlouhá zbraň – Pu Dao

Když se to povede, tak bych mohl usilovat o titul Grand champion soutěže, který dosud získali jen čínští bojovníci.

Díky soutěžím navštívíš hodně cizích míst. Máš také čas se někam podívat jako turista?

Většinou ano. Mezi soutěží v Orlandu a San Franciscu budu mít týden pauzu, tak máme s tátou v plánu podívat se na dva dny do Seattlu na hrob, kde je pochován Bruce Lee, který je mým velkým vzorem.

Zmínil jsi, že Tě za rok čeká přestup z juniorské kategorie do kategorie mužů. Bude to pro tebe znamenat nějakou podstatnou změnu?

Rozhodně tam bude větší konkurence. Momentálně jsem ve své kategorii jeden z nejstarších, což je pro mě výhoda. Z toho důvodu chci letos navštívit, co největší počet soutěží. Přechod z jedné kategorie do druhé není úplně jednoduchý a počítám, že bude trvat nejméně dva roky, než si v kategorii mužů vybuduji podobné postavení, které mám teď v té juniorské. Věkové rozmezí v kategorii mužů je od 18 do 35 let. Novou konkurenci momentálně nedokáži odhadnout, ale počítám s tím, že budu muset začít víc trénovat.

Máš hodně přísného trenéra? Jak spolu vycházíte?

Už dlouhou dobu mám stejného trenéra a rozhodně ho nehodlám měnit. Jmenuje se Andrej Kiričenko a patří k nejlepším trenérům v republice. Není přísný a vycházíme spolu opravdu dobře. Myslím, že lepšího trenéra bych si nemohl přát.

Myslím, že ocenění Sportovec roku 2022 v Lounech je určitě hezké ocenění a dobrý začátek. Já osobně doufám, že tě jednou uvidím stát jako vítěze ankety Sportovec roku České republiky, až se Wu-shu dostane do většího sportovního povědomí. Tak si dovolím ještě poslední otázku. Už si trošku začínáš budovat vztahy s médii?

Asi před třemi měsíci jsem byl ve Snídani s Novou. Byl to přímý přenos. Sice jsem to asi ustál dobře, ale daleko lépe se cítím, když se rozhovor nebo jiný mediální výstup předtáčí. Jako například teď před týdnem se zuřivým reportérem Alešem Růžičkou do rádia Impuls. To jsem si docela užil.

Děkuji ti za rozhovor a v letošní sezóně přeji zase hodně úspěchů!

Denisa Bukvajová


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video