V sobotu se v Chomutově otevřou památky

Redakce 2023-04-14 10:47:00

Chomutov – V sobotu 15. dubna se zpřístupní památky v historickém centru města a jeho okolí zcela zdarma v rámci Mezinárodního dne památek a sídel. Součástí bude budova starobylé radnice, části jezuitského areálu nebo například Městská věž.

Na Mezinárodní den památek a sídel budou zpřístupněny různé církevní stavby. Jedná se o kostel svaté Kateřiny, kostel Nanebevzetí Panny Marie, chrám svatého Ducha v Hálkově ulici a také i kostel svaté Barbory v ulici Lipské.

Zdarma k prohlédnutí budou také prostory oblastního muzea, jak na radnici, tak v jezuitském areálu, kde zájemci mohou vystoupat i na Hvězdářskou věž. Chomutovská knihovna uvítá návštěvníky v kostele sv. Ignáce, galerii Špejchar i Lurago. „Historické památky otevíráme veřejnosti dvakrát ročně na jaře a na podzim. Podle vysoké účasti návštěvníků z předešlých let víme, že je o ně velký zájem. Při poslední akci zavítalo na radnici přes pět set lidí,“ komentuje Milan Märc, náměstek primátora.

Mimo jiné budou veřejnosti zpřístupněny i prostory, kam se během roku návštěvníci jen tak nedostanou. Je to například klenotnice na starobylé radnici, kde má kancelář druhý náměstek primátora Milan Märc. „Jsem nesmírně rád, že každý rok můžu coby milovník historie přivítat další milovníky historie z řad chomutovských občanů a ukázat jim Tobiášovu legendu, kterou jsou tyto prostory vyzdobeny,“ uvádí Märc.

Součástí dne památek budou i zajímavé technické památky města, mezi které se řadí první občanský pivovar či Muzeum československého opevnění „Na Kočičáku“.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video