Na Peruci otevřeli muzeum

Redakce 2023-04-26 23:38:38

Již 24. sezona byla v sobotu 15. 4. 2023 zahájena v Muzeu české vesnice na Peruci. Muzeum bylo zřízeno na popud bývalého starosty Peruce pana Josefa Vilhelma a otevřeno v červnu 2000 za přítomnosti tehdejšího ministra kultury České republiky Pavla Dostála. Za celou dobu navštívily muzeum tisíce návštěvníků z Česka i ciziny, včetně prezidenta Václava Havla.

Pěkný slavnostní program připravily děti z místní školy pod vedením paní učitelek Moniky Gajdošové a Jany Pokorné. Po jejich vystoupení přítomné uvítal starosta městysu Jan Vnouček a představil Kateřinu Novákovou, která letos v podkroví vystavuje své obrazy. Všichni si poté prohlédli průvodkyněmi D. Ždímalovou a D. Černou krásně naleštěné a drobně upravené muzeum.

Všichni samozřejmě zašli do podkroví, aby si prohlédly letošní výtvarnou výstavu. Káťa Nováková se nedávno přistěhovala na svoji oblíbenou Peruc, před léty zde provázela v Pamětní síni E. Filly a vystavovala spolu se svým učitelem Jiřím Němčickým v Galerii U kozorožce. Jak řekla, speciálně pro letošní výstavu vytvořila nová díla pro "všechny návštěvníky" tak, aby si každý mohl vybrat, co se mu líbí. Věřím, že tomu tak je, já jsem si vybral, a ne jeden obraz.

I vy určitě zajděte do peruckého muzea, které je otevřeno mimo pondělí celý týden v čase deseti dopoledne do 12 hodin, poté od půl jedné do půl páté.

                    Text, foto: (mPb)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video